Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Νίκη Κεραμέωςείχε εκφράσει τη θετική της στάση στο αίτημα του κ. Κωτσού, ο οποίος την επόμενη κιόλας ημέρα της συνάντησης τους, ενημέρωσε τους Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, ζητώντας από αυτούς να ετοιμάσουν μία κοινή επιστολή προς την Υπουργό με το εν λόγω αίτημα.
Ο κ. Κωτσός ευχαρίστησε και συνεχάρη τους Δημάρχους για την άμεση αντίδραση τους και προχώρησε σε κατάθεση της επιστολής ως αναφοράς προς το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ειδικότερα ο κ. Κωτσός:
«Αξιότιμη κα. Υπουργέ,
Σας καταθέτω, ως Αναφορά, την παρακάτω συνημμένη επιστολή των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε για τις προθέσεις και ενέργειες σας, σχετικά με τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεσης εισαγωγής των πλημμυροπαθών υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας όπως περιγράφεται στο σχετικό έγγραφο. Κα. Υπουργέ, σε συνέχεια της συνάντησης μας όπου σας έθεσα το ζήτημα της διάταξης που αναφέρει πως οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ περιοχών που έχουν πληγεί εξαιτίας βίαιων φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, και οι οποίοι συμμετέχουν, κατά το ίδιο σχολικό έτος με το συμβάν, στις πανελλαδικές εξετάσεις και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ, σας διαβιβάζω και σχετικη επιστολή των Δήμαρχων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και απευθύνω έκκληση σε εσάς να δώσετε την απαραίτητη σημασία στο αναδυθέν ζήτημα και να πράξετε το μέγιστο.»

Η επιστολή των Δημάρχων είναι η παρακάτω:
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
Η Π.Ε. Καρδίτσας, όπως σας είναι ήδη γνωστό, επλήγη σχεδόν ολοκληρωτικά από τις πλημμύρες τις 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου του 2020 από τα φαινόμενα που προκάλεσε ο κυκλώνας Ιανός. Ο αντίκτυπος αυτής της καταστροφής ,όπως ήταν φυσικό, επηρέασε και την εκπαιδευτική κοινότητα με αποτέλεσμα την παρακώλυση της ομαλής διεξαγωγής του εκπαιδευτικού έργου.
Οι βασικότεροι αντικειμενικοί παράγοντες που προκάλεσαν αυτή τη δυσκολία θα μπορούσαν να συνοψιστούν στους εξής:
– Η θεομηνία έπληξε την περιοχή μας μόλις μία εβδομάδα μετά την έναρξη του σχολικού έτους χωρίς οι μαθητές να προλάβουν να προσαρμοστούν στην κανονικότητα της καθημερινότητάς τους.
– Για μία εργάσιμη εβδομάδα (21-25/9/2020) κανένα σχολείο δεν λειτουργούσε στους Δήμους μας κατόπιν αντίστοιχων αποφάσεών μας για την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας με αποτέλεσμα να χαθεί σημαντικός χρόνος διδασκαλίας.
– Σε πολλά σχολεία – όλων των βαθμίδων- οι ανάγκες αποκατάστασης των υλικών φθορών καθυστέρησαν περαιτέρω την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στις τάξεις.
– Πολλά νοικοκυριά παρέμεναν αρκετά εικοσιτετράωρα χωρίς ρεύμα παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των αρμοδίων για την ομαλοποίηση της κατάστασης.
– Για πολύ καιρό υπήρχε πρόβλημα στο δίκτυο όλων των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, ενώ ακόμη και σήμερα παραμένουν κάποια από τα προβλήματα στην καθημερινή σύνδεση των μαθητών στην Τηλεκπαίδευση.
– Μέχρι την αναστολή της δια ζώσης εκπαίδευσης στις αρχές; Νοεμβρίου 2020 είχαν μεσολαβήσει μόλις πέντε εβδομάδες ουσιαστικής λειτουργίας των σχολείων στην περιοχή μας.
– Να σημειώσουμε, επίσης, την απώλεια αρκετών ωρών διδασκαλίας μέσα στο Φεβρουάριο 2021 και αμέσως μετά τον σεισμό της Ελασσόνας οι συνέπειες του οποίου επηρέασαν σημαντικά την περιοχή μας . Τα σχολεία μας ελέγχθηκαν προληπτικά μένοντας , ωστόσο, κλειστά για τρείς ημέρες.

 

Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με την αναστάτωση που προκάλεσε η πλημμύρα στην καθημερινότητα του συνόλου των κατοίκων μας και ασφαλώς στις συνήθειες των μαθητών, με την αποκατάσταση των κάθε είδους ζημιών να διαρκεί αρκετές εβδομάδες, με δεκάδες μαθητών να φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα δικά τους, με την ανασφάλεια για την επομένη μέρα και την ψυχολογική επιβάρυνση από την συνολική εικόνα καθιστούν διαφορετική τη θέση των φετινών υποψηφίων των Πανελλήνιων Εξετάσεων.
Πιστεύουμε – και κατόπιν τεκμηριωμένης αντίστοιχης εισήγησης του ΔιευθυντήΔευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, κ. Σωκράτη Παππά- ότι ,είναι ανάγκη να επανέλθει η πρόβλεψη για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των μαθητών περιοχών που επλήγησαν από πλημμύρες καθ’ υπέρβασιν του αριθμού εισακτέων για όσους συμμετάσχουν στις φετινές Πανελλήνιες όπως συνέβη με αντίστοιχη απόφασή σας το 2019 που περιελάμβανε τους υποψηφίους από τους πληγέντες Δήμους Πλατανιά- Χανίων, Μάνδρας – Ειδυλλίου, Ραφήνας – Πικερμίου, Νέας Μάκρης – Μαραθώνα .
Αναμφίβολα, η διάταξη που αναφέρει πως «οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ περιοχών
που έχουν πληγεί εξαιτίας βίαιων φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, και οι οποίοι συμμετέχουν, κατά το ίδιο σχολικό έτος με το συμβάν, στις πανελλαδικές εξετάσεις και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, και της ΑΣΠΑΙΤΕ» είναι θεμιτό να εφαρμοστεί και για τους υποψηφίους που θα λάβουν μέρος στις Πανελλήνιες του 2021.
κ. Υπουργέ,
Όλοι οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας σάς απευθύνουμε έκκληση να εξετάσετε την εφαρμογή αυτής της ιδιαιτερότητας για τους πλημμυροπαθείς υποψηφίους εισακτέους που θα συμμετάσχουν σε λίγο καιρό στις Πανελλήνιες του 2021 .
Είμαστε βέβαιοι ότι μια τέτοια απόφαση θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το μέλλον υποδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο η Πολιτεία στέκεται με ευαισθησία αρωγός στην κοινωνία αφουγκραζόμενη τις ιδιαίτερες – κάθε φορά -ανάγκες της.

Με τιμή
ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Βασίλης Τσιάκος, Δήμαρχος Καρδίτσας
Αθανάσιος Σκάρλος, Δήμαρχος Σοφάδων
Γεώργιος Σακελλαρίου, Δήμαρχος Παλαμά
Θεοφάνης Στάθης, Δήμαρχος Μουζακίου
Παναγιώτης Νάνος, Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα
Ανδρέας Στεργίου, Δήμαρχος Αργιθέας

Περισσότερα Εδω