Πρώτο ηχηρό ράπισμα στην Άγκυρα, μετά το αναθεωρητικό σόου με τον χάρτη-πρόκληση που παρέλαβε από τους Γκρίζους Λύκους ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Μία από τις δύο τροπολογίες για την απαγόρευση αναβάθμισης των F-16 ή πώλησης νέων μαχητικών στην Τουρκία έλαβε πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών.
Βάσει της τροπολογίας, η οποία θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης F-16 ή κιτ εκσυγχρονισμού σύμφωνα με οποιαδήποτε αρχή που προβλέπεται από τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας.
Η τροπολογία αφήνει παράθυρο άρσης της απαγόρευσης, υπό τον ξεκάθαρο όρο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι η πώληση αυτή είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.
Από το βήμα της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έδειξε προς τον επόμενο κύκλο ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων για τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας. Επεφύλαξε, δε, ένα δηκτικό σχόλιο για το αναθεωρητικό κρεσέντο του πολιτικού συνοδοιπόρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:
«Πράγματα που πριν λίγα χρόνια θα θεωρούντο γραφικά ή αδιανόητα, αποτελούν κομμάτι της ημερήσιας διάταξης της συμπεριφοράς της γείτονος χώρας… Θα καταλήξω να θεωρώ ως κομπλιμέντο προς εμένα πως δεν αμφισβητείται η ελληνικότητα της Κέρκυρας και των Παξών…», είπε ο κ. Δένδιας.
«Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η εθνική μας κυριαρχία είναι απολύτως κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Είναι απολύτως προστατευμένα. Η χώρα έχει τους συμμάχους της, έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχει αμυντική ικανότητα που έχουμε φροντίσει να ενισχύσουμε πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
«Οι κόκκινες γραμμές μας πρέπει να είναι σαφείς. Όχι όπως αυτές του 2020», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση.
«Αυτή η πολιτική του πιστού, δεδομένου και υπάκουου συμμάχου δεν εξυπηρετεί τις πολιτικές της χώρας. Η λογική αυτή αντανακλάται και στην κατασκευή εικονικών πραγματικοτήτων, όπως περί της απομόνωσης της Τουρκίας. Δυστυχώς η παραβατική Τουρκία κάθε άλλο παρά απομονωμένη είναι», επεσήμανε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η σκυταλοδρομία της αποχαλίνωσης συνεχίζεται στη γείτονα. Το δεξί χέρι του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και αντιπρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Σεμίχ Γιαλτσίν, με ανάρτησή του υποστήριξε ότι το τουρκικό έθνος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των νησιών του Αιγαίου.
«Είναι φυσιολογικό ο κ. Μητσοτάκης, που παρεξήγησε τα νησιά του Αιγαίου ως ελληνικά, να τρομάζει από τη στάση του MHP, που υπερασπίζεται τα απαραίτητα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και αντανακλά την ισχυρή φωνή της συνείδησης του έθνους», ανάρτησε στο Twitter ο κ. Γιαλτσίν.
Τη στιγμή που αμερικανικά F-35 πετάνε στο FIR Αθηνών με ελληνικά αεροσκάφη, ο αρχηγός ΓΓΕΘΑ βρέθηκε στη φωλιά των stealth αεροσκαφών στο Τέξας. Οι επαφές του στις ΗΠΑ με στρατιωτικούς και Αξιωματούχους συνεχίζονται, ενώ την ίδια στιγμή στο Λοριάν της Γαλλίας ξεκίνησε το «χτίσιμο» της 2ης Ελληνικής φρεγάτας Μπελαρά.
«Στη γραμμή παραγωγής του F-35 σύντομα θα κυματίζει και η Ελληνική Σημαία! Με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας στην ελίτ των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή μας και πέραν αυτής, είναι εγγυημένη!», έγραψε στο Facebook ο Κωνσταντίνος Φλώρος.
Τη σταθερή βούληση της Ελλάδας για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων και διεύρυνση της συνεργασίας με το Ισραήλ εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, Γιαΐρ Λαπίντ.
Ξεκάθαρο μήνυμα Ερντογάν
Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε πριν από λίγο ο γερουσιαστής Μενέντεζ στην Τουρκία για τα F-16, αναλύοντας τους όρους του για να δώσει το πράσινο φως σε μια τέτοια πώληση.
Είμαι πολύ ξεκάθαρος σε αυτό το θέμα είπε, πουλάμε το στρατιωτικό υλικό μας με βάσει συγκεκριμένες προδιαγραφές δεν τα πουλάμε μόνο για το κέρδος, και στην περίπτωση της Τουρκίας έχουμε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα: από τους S-400 και τις υπερπτήσεις πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο, έως την στενή σχέση της άγκυρας με την Μόσχα και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η λίστα είπε ο γερουσιαστής, είναι μεγάλη και για να επιτευχθεί μια τέτοια πώληση θα πρέπει η Τουρκία να επιλύσει αυτά τα ζητήματα. Αν το κάνει, τότε υπάρχει μια πιθανότητα να τα πάρει, εγώ όμως, πρόσθεσε, δεν βλέπω καμία διάθεση εκ μέρους του Ερντογάν.
Δεν θα μπορούσε να είναι πιο καθαρό το μήνυμα του κ. Μενέντεζ ο οποίος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τον Σεπτέμβρη θα καταθέσει στην Γερουσία ανάλογη τροπολογία με αυτή που κατέθεσε ο Κρις Πάπας στην Βουλή για την απαγόρευση των F-16.
ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη