Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επισκέφθηκε στις 09/06/2021 ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, όπου συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου κ. Ζήση Μαμούρη και την Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Ιωάννα Λαλιώτου. Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η επιλογή της κυβέρνησης για μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ελληνικά πανεπιστήμια για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, μέσω της θέσπισης Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ).
«Η κυβέρνηση αποφάσισε, εν μέσω πανδημίας και των δύσκολων συνθηκών που είχαν να αντιμετωπίσουν όλη τη χρονιά οι τελειόφοιτοι του Λυκείου, να δημιουργήσει έναν μηχανισμό όπως η ΕΒΕ, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά σχεδόν 1/3. Περίπου 25.000-30.000 παιδιά που θα μπορούσαν να έχουν εισαχθεί στα πανεπιστήμια είναι καταδικασμένα να μείνουν εκτός», σημείωσε εμφατικά ο Βουλευτής, αναφέροντας πως ήδη για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των εισακτέων θα είναι μειωμένος κατά περίπου 1.000 θέσεις.
Όπως επεσήμαναν και οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των εισακτέων που έχει συμβεί στα χρόνια του ελληνικού πανεπιστημίου από τη μεταπολίτευση και έπειτα, με βασικό πρόβλημα να παραμένει η πλήρης απουσία σοβαρού σχεδιασμού για δημόσια μεταλυκειακή επαγγελματική κατάρτιση, ως εναλλακτική προοπτική για όλους αυτούς τους υποψηφίους των πανελληνίων που αναμένεται να μείνουν εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τη φετινή χρονιά.
«Μοιραία τα παιδιά αυτά, χωρίς άλλη δημόσια εναλλακτική, θα στραφούν σε ιδιωτικά κολλέγια και ιδρύματα, με αυξημένο οικονομικό κόστος, σε μία εποχή που το μέσο οικογενειακό εισόδημα μειώνεται ραγδαία. Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να εξοφλήσει τα εκλογικά του «γραμμάτια», αναγκάζοντας επί της ουσίας τους απόφοιτους λυκείου να στραφούν προς την ιδιωτική εκπαίδευση ελλείψει άλλης δημόσιας εναλλακτικής», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια θα επηρεάσει καταλυτικά τις τοπικές κοινωνίες, καθώς η ύπαρξη και λειτουργία των περιφερειακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δημιουργεί πρόσθετους οικονομικούς κύκλους, ενώ αποτελούν ταυτόχρονα και πυλώνα περιφερειακής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να κάνει λόγο για 70.000 ακαδημαϊκές θέσεις πανελλαδικά, ωστόσο ζήτημα παραμένει το πόσες από αυτές θα καλυφθούν, λαμβάνοντας υπόψη και την ενδεχόμενη δυσκολία των θεμάτων των πανελληνίων.
Όπως ενημερώθηκε ο Βουλευτής, με τη μείωση των εισακτέων επηρεάζονται ευθέως και τα υπό σύσταση Τμήματα των πανεπιστημίων, όπως αυτό της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Η βίαιη επαναχάραξη του ακαδημαϊκού χάρτη στην οποία προχωράει η ΝΔ πανελλαδικά, έχει ως πρώτα «θύματα» τα περιφερειακά πανεπιστήμια και τις τοπικές οικονομίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Μεϊκόπουλος.
Ο Βουλευτής δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει διαχρονικά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την περιοχή της Μαγνησίας, όχι μόνο ως θεσμικός εκπαιδευτικός φορέας, αλλά και ως πραγματικός μοχλός ανάπτυξης.
«Η συνεργασία που έχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με άλλες θεσσαλικές πόλεις, όπως η πρόσφατη στρατηγική συμφωνία που υπέγραψε με το Δήμο Λαρισαίων και στοχεύει στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, της καινοτομίας, του περιβάλλοντος, των ανθρωπιστικών πεδίων κ.α., θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα και για την πόλη μας, που πρέπει να αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Πανεπιστημίου έναν ουσιαστικό αναπτυξιακό συμπαίκτη και συνομιλητή», σημείωσε.
Ο Αλ. Μεϊκόπουλος ευχαρίστησε θερμά τον Πρύτανη και την Αντιπρύτανη για την ενημέρωση και τον γόνιμο διάλογο, επισημαίνοντας ότι στέκεται αρωγός για την έμπρακτη στήριξη των πρωτοβουλιών και των αιτημάτων τους.