Φωτογραφίες που έκαναν τη Μεγάλη Τρίτη τον γύρο του διαδικτύου απεικονίζουν σημαντικές φθορές στην αυτοκρατορική πύλη της Αγίας Σοφίας. Αντιδράσεις για τις εικόνες στο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, υπήρξαν και στην Τουρκία με την αξιωματική αντιπολίτευση να θέτει το θέμα στη Βουλή.
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η τουρκική Ένωση Ιστορίας της Τέχνης, μάλιστα, σε ανάρτησή της στο Twitter, επισήμανε χθες ότι η Αγία Σοφία είναι μια από τις «σημαντικότερες πολιτιστικές κληρονομιές» που υπάρχουν στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι εάν το πρόβλημα στην πόρτα είχε αντιμετωπιστεί το 2017 και είχαν ληφθεί μέτρα, τότε η πόρτα δεν θα είχε λάβει αυτή τη μορφή.
Εισαγγελική έρευνα
Η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων, ωστόσο, με σημερινή της ανακοίνωση αποδίδει την καταστροφή στη φυσιολογική φθορά, σημειώνοντας πως πέρα από την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε ανατέθηκε η εξέταση του θέματος σε δύο επιθεωρητές που θα ενεργήσουν σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο.
Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι το «σύμβολο του έθνους και του κράτους, το σύμπλεγμα του μεγάλου τζαμιού της Αγίας Σοφίας, προστατεύεται επιμελώς στον ύψιστο βαθμό».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων
Το κυκλικό ξύλινο στοιχείο στη θύρα της Αγίας Σοφίας υπέστη φυσιολογική φθορά από τον χρόνο και καταστράφηκε από ένα απλό άγγιγμα. Σήμερα η συντήρηση της αυτοκρατορικής πύλης ολοκληρώθηκε και υπήρξε αποκατάσταση. Επιπρόσθετα, πέρα από την εισαγγελική έρευνα, ανατέθηκε η εξέταση του θέματος σε δύο επιθεωρητές που θα ενεργήσουν σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο.
Το σύμβολο του έθνους και του κράτους, το σύμπλεγμα του μεγάλου τζαμιού της Αγίας Σοφίας, προστατεύεται επιμελώς στον ύψιστο βαθμό από 150 κάμερες ασφαλείας, 68 φύλακες ασφαλείας, καθώς και τουριστική αστυνομία και δεν τίθεται θέμα αδυναμίας ασφαλείας σε σχέση με τη ζημιά.
Όπως μπορείτε να εκτιμήσετε, σε καθεστώς μουσείου δέχονταν 18 με 19.000 επισκέπτες και με τη μετατροπή σε τζαμί ο αριθμός ανήλθε σε 40.000 με 45.000.
Η Αγία Σοφία που αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά, μνημείο της UNESCO, κληροδότημα και παρακαταθήκη του Πορθητή, είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές δομές στην ιστορία της αρχιτεκτονικής. Η Αγία Σοφία όπως παρέμεινε όρθια για 1484 χρόνια έτσι θα μεταφερθεί με την ίδια μεγαλοπρέπεια και στο μέλλον.