Το στρατιωτικό καθεστώς στην Μπουρκίνα Φάσο εξήρε χθες Κυριακή το αίτημα να αποσυρθεί άμεσα η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί (MINUSMA) που υπέβαλε την Παρασκευή το Μπαμακό, βλέποντας στην κίνηση αυτή «θαρραλέα απόφαση» που «συμμορφώνεται προς το όραμα» των αρχών του Μαλί στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών, η δράση των οποίων πλήττει τις δυο γειτονικές χώρες.
«Η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο καταγράφει το αίτημα να ‘αποσυρθεί χωρίς καθυστέρηση’ η MINUSMA και χαιρετίζει αυτή τη θαρραλέα απόφαση που πήραν οι μεταβατικές αρχές του Μαλί», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ριμταλμπά Ζαν Εμανουέλ Ουεντραογκό.
Η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο «συγχαίρει» αυτή του Μαλί για την «επιλογή» της, η οποία «συμμορφώνεται προς το στρατηγικό όραμα του κράτους του Μαλί στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στο Σαχέλ», συνεχίζει το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ουεντραογκό.
Η Μπουρκίνα Φάσο «ενθαρρύνει την κυβέρνηση και τον αδελφό λαό του Μαλί σε αυτή την επαναβεβαίωση της εθνικής κυριαρχίας του κράτους του Μαλί και στην έκφραση της βούλησης των πολιτών (…) να είναι οι μόνοι που θα ορίσουν την τύχη τους», πρόσθεσε, καλώντας τη διεθνή κοινότητα «να σεβαστεί αυστηρά τις επιλογές» που έκανε η στρατιωτική χούντα στην Μπαμακό.
Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της διπλωματίας του Μαλί, ο Αμπντουλαγέ Ντιόπ, ζήτησε την άμεση αποχώρηση της MINUSMA από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας την «αποτυχία» της και το γεγονός πως πλέον έχει μετατραπεί, κατ’ αυτόν, σε «μέρος του προβλήματος».
Όπως και στο Μαλί, στην Μπουρκίνα Φάσο κυβερνούν οι στρατιωτικοί, που πήραν την εξουσία με πραξικόπημα, με φόντο την κλιμακούμενη βία τζιχαντιστικών οργανώσεων εδώ και χρόνια.
Η Μπουρκίνα Φάσο ζήτησε εξάλλου χθες από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να λάβει «χρήσιμες αποφάσεις» για την «αποχώρηση» των στρατευμάτων της που είναι «ανεπτυγμένα στο Μαλό στο πλαίσιο της MINUSMA».
Η κυβέρνηση ανέφερε ακόμη πως «επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη της» προς αυτή του Μαλί και «προς το σύνολο των λαών του Σαχέλ στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».
Το αίτημα να αποχωρήσει η δύναμη των κυανόκρανων διατυπώθηκε με φόντο τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης στο Μαλί, όχι μόνο στο πεδίο της ασφάλειας, όπου συνεχίζεται η δράση οργανώσεων προσκείμενων στην Αλ Κάιντα και στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά και στο ανθρωπιστικό, καθώς έχουν εκτοπιστεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και εκατομμύρια χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια για να τα βγάλουν πέρα φέτος.
Η αποστολή του ΟΗΕ, παρούσα στο Μαλί από το 2013, χαρακτηρίζεται ανίσχυρη από πολίτες και το στρατιωτικό καθεστώς, παρότι έχει ανεπτυγμένους πάνω από 12.000 στρατιώτες κι έχει ετήσιο προϋπολογισμό που φθάνει το 1,26 δισεκ. δολάρια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος