Ήπιο κύμα με χαμηλή νοσηρότητα που αγγίζει περισσότερο τους ηλικιωμένους με συνοδές παθήσεις, χαρακτηρίζει την καλοκαιρινή έλευση του κορωνοϊού ο καθηγητής πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης φροντίζοντας παράλληλα να υπενθυμίσει πως αντίστοιχο κύμα υπήρξε και πέρυσι στην Ελλάδα, αλλά τον Αύγουστο.

Η επανεμφάνιση των κρουσμάτων κορωνοϊού προφανώς λόγω και του υψηλότερου συγχρωτισμού των ανθρώπων στις διακοπές και τις στιγμές χαλάρωσης του καλοκαιριού ήχησε καμπανάκια του πρόσφατου παρελθόντος που όλοι θέλουν να ξεχάσουν.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης τόνισε πως «διανύουμε ένα ήπιο κύμα του κορωνοϊού με υψηλή μεταδοτικότητα, αλλά χαμηλή νοσηρότητα. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν άτομα που ασθενούν για ελάχιστες μέρες, μπορεί να αισθάνονται και κάποια κόπωση, αλλά τα συμπτώματα αυτά γρήγορα υποχωρούν. Οι εισαγωγές ασθενούντων από κορωνοϊό αφορούν κυρίως ηλικιωμένους, άνω των 85-90 ετών που έχουν και άλλες νοσηρότητες. Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν για λίγες μέρες στην κλινική και στη συνέχεια να λάβουν εξιτήριο».

Ο Καθηγητής τόνισε πως η πανδημία έχει τελειώσει, καθώς ο ιός έγινε πολύ λιγότερος θανατηφόρος και μεταδοτικός. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε και κάποια κύματα. Για παράδειγμα πέρυσι το καλοκαίρι το κύμα των κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν τον Αύγουστο, ενώ φέτος ήρθε νωρίτερα, τον Ιούλιο. Τον περασμένο χειμώνα το κύμα του κορωνοϊού είχε έρθει από τον Νοέμβριο, νωρίτερα δηλαδή από τον Ιανουάριο που το περιμέναμε. Βέβαια το χειμωνιάτικο κύμα κορωνοϊού ήταν χαμηλότερης έντασης από το κύμα της εποχιακής γρίπης. Επομένως τα κύματα του κορωνοϊού παραμένουν, υπάρχουν, αλλά είναι ήπια και δεν προκαλούν προβλήματα».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας λέγοντας πως ο κόσμος μπορεί να έχει κορωνοϊό με πολύ ελαφριά συμπτώματα και να μην πηγαίνει στη δουλειά του, αν και δεν υπάρχει τέτοια οδηγία, ούτε συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στο εξωτερικό. Για όσους νοσούν και ειδικά αν έχουν πυρετό πάνω από 38-38,5 ισχύουν οι γενικές οδηγίες για όλες τις λοιμώξεις. Στην Ελλάδα, όμως υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

Επαναφορά μέτρων

Στο μεταξύ σύμφωνα με το «mega», με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην κοινότητα, το ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά», προχωρά στη λήψη, επικαιροποίηση και τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας έναντι της Covid-19.
Όπως γνωστοποίησε ο διοικητής του νοσοκομείου, τα μέτρα θα έχουν ισχύ για τις επόμενες 15 ημέρες, με πρωταρχικό γνώμονα την προστασία των ογκολογικών ασθενών του νοσοκομείου.
Τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά από το προσωπικό και τους συνοδούς ασθενών είναι:
– Χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του νοσοκομείου και ιδίως στους θαλάμους των ασθενών.
– Τήρηση κανόνων υγιεινής (πλύσιμο χεριών κλπ).
– Δύο συνοδοί ανά ασθενή με κάρτα που θα εκδίδεται από τη νοσηλευτική υπηρεσία (όχι ταυτόχρονη παρουσία)
– Rapid test 48 ωρών για τους συνοδούς ασθενών.
– Rapid test 48 ωρών σε όσους προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία.
– Rapid test στο προσωπικό επί συμπτωμάτων.

Πηγή: e-thessalia.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω