Παράσταση διαμαρτυρίας για το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα που αφορά τους καλλιτέχνες πραγματοποίησαν σήμερα, το μεσημέρι της Τρίτης οι Λαρισαίοι μουσικοί έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο κέντρο της πόλης.
Μέλη του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου αλλά και της Φιλαρμονικής, καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, όπως και αντιπροσωπεία από το Εργατικό Κέντρο έδωσαν ισχυρό παρών, καταθέτοντας τα πάγια αιτήματα τους στον αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Πινακά και αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Γιάννη Μπουτίνα.
“Αν και Κυβέρνησή μάς ξεχωρίζει από το προεδρικό διάταγμα, σήμερα παλεύουμε γιατί πιστεύουμε πως άνοιξε ο δρόμος για την υποβάθμιση των δικό μας πτυχίων. Ζητάμε αυτό που ισχύει για εμάς, να ισχύσει για όλους. Με αφορμή το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα διεκδικούμε μία ενιαία καλλιτεχνική εκπαίδευση από τα πρώτα χρόνια του Δημοτικού μέχρι το Πανεπιστήμιο ώστε να ενταχθεί εκεί όλο το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας” επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Αχιλλέας Σίμος, γραμματέας του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.
Αναλυτικά τα αιτήματα που διεκδικούν:
- Κατάργηση του ΠΔ 85/22 που υποβαθμίζει τις Καλλιτεχνικές σπουδές και μειώνει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Μισθολογική κατάταξη όλων των αποφοίτων Καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία ΤΕ.
- Ανάπτυξη και διεύρυνση των αναγκαίων υποδομών για την Ανώτατη Δημόσια Καλλιτεχνική Εκπαίδευση παράλληλα με την αξιοποίηση όσων ήδη υπάρχουν. Τα υπάρχοντα Πανεπιστημιακά Τμήματα Μουσικών Σπουδών να αποκτήσουν κατευθύνσεις δημιουργίας, εκτέλεσης και ερμηνείας ώστε να μπορούν από αυτά να βγαίνουν απόφοιτοι και σε αυτούς τους τομείς. Να μην αποσυνδέεται η θεωρία από την πράξη της μουσικής. Να μην αποσυνδέεται ο θεωρητικός από το αντικείμενο της τέχνης.
- Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν Κέντρων Καλλιτεχνικής Παιδείας με ενιαίο πρόγραμμα σπουδών υπό την ευθύνη του ΥΠΑΙΘ τα οποία θα λειτουργούν στα όρια κάθε Δήμου ή Δημοτικού διαμερίσματος, και θα παρέχουν τις απογευματινές ώρες καλλιτεχνικά και μουσικά μαθήματα. Οι υπάρχουσες δομές των Δημοτικών Ωδείων μπορούν να αξιοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Να υπάγονται, να χρηματοδοτούνται και να λειτουργούν με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ. Μέσα από αυτά, να μπορούν οι μαθητές να έρχονται από μικρή ηλικία σε επαφή με την τέχνη της μουσικής, να κάνουν όσοι επιθυμούν εκεί την προετοιμασία τους για τις αντίστοιχες ανώτατες Κρατικές σχολές. Τα κέντρα αυτά δε θα οδηγούν στην απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων. Η λειτουργία τους να γίνεται με μόνιμο προσωπικό, κατάλληλα εκπαιδευμένο με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
- Όσοι κατέχουν δίπλωμα οργάνου, μονωδίας ή σύνθεσης από Ωδεία που είναι αναγνωρισμένα από το κράτος μέχρι και την περίοδο εφαρμογής αυτού, να μπορούν να αντιστοιχίσουν τους τίτλους σπουδών τους με αυτούς των αντίστοιχων Κρατικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με βάση το πρόγραμμα σπουδών τους ή με κριτήρια που θα ορίσουν τα ίδια τα Ιδρύματα.
- Αξιοποίηση του σημερινού εκπαιδευτικού, καλλιτεχνικού δυναμικού για τη στελέχωση του Δημόσιου συστήματος Καλλιτεχνικής – Μουσικής Παιδείας παράλληλα με την ανάδειξη νέου δυναμικού.
- Για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να προσφέρονται δημόσια και δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα που θα καλύπτουν όλο το αντικείμενο της τέχνης.
- Αναβάθμιση και διεύρυνση των μαθημάτων αισθητικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Κατάργηση της δυνατότητας δεύτερης ανάθεσης στους εκπαιδευτικούς. Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών.
- Σύνδεση του επαγγελματικού δικαιώματος με το πτυχίο. Απορρίπτουμε κάθε μηχανισμό πιστοποίησης κατάργησης, κατηγοριοποίησης και υποβάθμισης των πτυχίων μας.
- Πέρασμα της ευθύνης για την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση από το ΥΠΠΟΑ στο ΥΠΑΙΘ.
Δείτε βίντεο:
Δείτε φωτογραφίες:
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις