«Σάρκα και οστά» παίρνει σταδιακά το Μπεζεστένι, η παλιά και γνωστή σ’ όλους Οθωμανική υφασματαγορά της Λάρισας, που στέκεται επιβλητικά εντυπωσιακή στο υψηλότερο σημείο του λόφου Φρουρίου, στην αρχαία ακρόπολη της πόλης μας.
Με γνώμονα την αναστύλωση και επανάχρηση αυτού του ιστορικού μνημείου, τις τελευταίες ημέρες εκτελούνται στο χώρο εργασίες για την τοποθέτηση του «σκελετού», εκείνης της μεταλλικής κατασκευής που μετέπειτα θα επενδυθεί με οροφή, δάπεδο, κατακόρυφα και λοιπά στοιχεία, όπως προβλέπει η αρχική μελέτη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
Αν και με ελάχιστες τροποποιήσεις, εξαιτίας της παράλληλης αρχαιολογικής παρουσίας στο κτίριο -ιδίως μετά τις αποκαλύψεις και τα ευρήματα του Μαΐου 2022 με σημαντικότερο τον στερεοβάτη, πιθανότατα ναού της Αθηνάς Πολιάδος- το έργο, που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020/Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», ενδέχεται να πάρει παράταση και να μην ολοκληρωθεί, όπως είχε γνωστοποιηθεί, το καλοκαίρι του νέου έτους.
Κατασκευαστικές λεπτομέρειες για τη δεύτερη φάση του έργου (η σύμβαση της οποίας υπογράφηκε τον περσινό Αύγουστο από τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Απόστολο Καλογιάννη και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Αθανάσιο Πατσιούρα) έδωσε μιλώντας στο onlarissa.gr ο επιβλέπων μηχανικός κ. Αστέριος Παπαϊωάννου.
Όπως ανέφερε «η μελέτη περιλαμβάνει την αποκατάσταση του κεντρικού κτιρίου και την κατασκευή ενός υπογείου δυτικά του μνημείου, όπου θα στεγαστούν WC, αποθήκες και χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων». Αναλυτικά, «το Μπεζεστένι θα υπερυψωθεί κατά δύο μέτρα από τους σημερινούς πέτρινους τοίχους και θα «ντυθεί» με ξύλο. Η οροφή θα είναι μια ασύλληπτη πλάκα, που θα περιλαμβάνει τους έξι παλιούς θόλους, γυάλινους με μεταλλικές ενισχύσεις. Στο εσωτερικό και συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα θα υπάρχει πατάρι, το οποίο θα σχηματίζει ένα «Π». Τέλος, το δάπεδο θα διαφέρει σε σημεία, καθώς αλλού θα είναι γυάλινο κι αλλού ξύλινο».
Η «αναγέννηση» του κτίσματος στοχεύει στην μελλοντική αξιοποίηση του μέσω εμπορικών, πολιτιστικών χρήσεων, δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και στήριξης των τοπικών προϊόντων.
Δείτε φωτογραφίες από τις διεργασίες στο εσωτερικό του μνημείου:
Ρεπορτάζ: Νικόλας Σελητσιανιώτης – Φωτό: Κώστας Τσιάρας
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις