Μοιράσου το αρθρο!
Μεγάλη επιχείρηση για την άμεση μεταφορά ενός άνδρα από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας στο Νοσοκομείο του Βόλου στήθηκε σήμερα το βράδυ. Ο άτυχος άνδρας βρισκόταν σε ταβέρνα της περιοχής όταν τον τσίμπησε μέλισσα, ενώ είναι αλλεργικός.
Αμέσως άρχισε να αισθάνεται έντονη αδιαθεσία και ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ. Ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο, του παρασχέθηκαν εντός του οχήματος κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στο Νοσοκομείο Βόλου, οι πρώτες βοήθειες (κορτιζόνη), ενώ οι γιατροί δίνουν τη δική τους μάχη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του “Αχιλλοπουλείου”.
Το τσίμπημα της μέλισσας είναι επίπονο. Η ένταση της αλλεργικής αντίδρασης εξαρτάται από το σημείο του σώματος όπου θα τσιμπήσει η μέλισσα αλλά και την ευαισθησία του «θύματος». Σε περίπτωση εξαιρετικής ευαισθησίας σε τσιμπήματα μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και αναφυλακτικό σοκ, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Πως προκαλείται μια αλλεργική αντίδραση
Τα αλλεργικά άτομα αναπτύσσουν ΙgΕ αντισώματα (ευαισθησία) απέναντι στο δηλητήριο της μέλισσας. Συνεχόμενα τσιμπήματα περιέχουν αυξανόμενο ρίσκο εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης, η οποία μπορεί να έχει έναν ευμετάβλητο βαθμό σοβαρότητας.
Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης
Υπάρχουν τρεις τύποι αλλεργικών αντιδράσεων στα τσιμπήματα της μέλισσας:
1. Αντίδραση γύρω από το κεντρί ή στην ευρύτερη τοπική περιοχή: Τοπική φλεγμονή (διαμέτρου μεγαλύτερης των 10 εκ.) και σωματικός πόνος ο οποίος διαρκεί περίπου 24ώρες. Οι μόνες λύσεις για την αντιμετώπιση τοπικών αντιδράσεων είναι: καθαρισμός της περιοχής με σαπούνι και νερό και επαφή με κάτι κρύο. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις ενδείκνυται η λήψη αντιισταμινικών και/ή κορτικοστεροειδών. Η ανοσοθεραπεία δεν ενδείκνυται.
2. Γενικές ή συστηματικές αντιδράσεις (2,3% εμφάνιση σε αγροτικές περιοχές και στην ύπαιθρο): Εξανθήματα, αγγειοοίδημα, αίσθημα ασφυξίας, χαμηλή πίεση, αδυναμία ή ακόμη και αναφυλακτικό σοκ, το οποίο είναι και η πιο απειλητική κλινική αντίδραση (1-5 περιπτώσεις, 10 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο).
3. Καθυστερημένες ή ασυνήθιστες αντιδράσεις: Με πολύ λιγότερη συχνότητα και δεν απαιτούν ανοσοθεραπεία.
Πότε εμφανίζονται οι μέλισσες
Τα περισσότερα τσιμπήματα από μέλισσες συμβαίνουν την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς τα σμήνη είναι μεγαλύτερα και οι άνθρωποι εκτίθενται περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους. Εντούτοις, τα σμήνη μελισσών εμφανίζονται και τις άλλες εποχές.
Πότε είναι πιο πιθανό ένα τσίμπημα από μέλισσα
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα έντομα επιτίθενται με τσιμπήματα όταν νιώθουν υπό απειλή.