Μια έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ εθελοντών συντακτών της κινεζικής έκδοσης της Wikipedia, σχετικά με την απεικόνιση των γεγονότων στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με νέα έρευνα του BBC.
Με φόντο τις εντάσεις μεταξύ Χονγκ Κονγκ και ηπειρωτικής Κίνας, οι διαδηλώσεις του 2019 και του 2020 έχουν μετατραπεί σε «πόλεμο λέξεων» μεταξύ των συντακτών της Wikipedia που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας και εκείνων που τάσσονται υπέρ του Πεκίνου. Ο καθένας μπορεί να επεξεργαστεί τις περισσότερες σελίδες της Wikipedia, αλλά μόνο ένα κλάσμα των χρηστών τείνει να το κάνει – και μόνο μερικοί από αυτούς σε τακτική βάση.
Η ένταση κορυφώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν το διοικητικό όργανο της Wikipedia απαγόρευσε την πρόσβαση σε επτά ενεργούς συντάκτες που τάσσονται υπέρ του Πεκίνου και αφαίρεσε τις διοικητικές εξουσίες από άλλους 12. Οι εμπλεκόμενοι κατηγορήθηκαν για εκφοβισμό των συντακτών που κρατούσαν φιλοδημοκρατική στάση.
Όμως, οι συντάκτες που τάσσονται υπέρ του Πεκίνου και οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα του BBC, πιστεύουν ότι αυτή η ενέργεια θα επηρεάσει την ισορροπία με αποτέλεσμα οι καταχωρήσεις που θα αφορούν την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, να είναι φιλοδυτικές.
«Η Wikipedia και ειδικά η κινεζική, είναι θέμα ισορροπίας», δήλωσε στο BBC ο Ένμινγκ Γιάν, πρώην διαχειριστής του ιστότοπου, με μεγαλύτερες εξουσίες επεξεργασίας, ο οποίος τώρα ζει εκτός της ηπειρωτικής χώρας. Αν και του έχει απαγορευτεί η είσοδος στην πλατφόρμα, εκείνος αρνείται ότι έκανε κατάχρηση.
«Εάν απομακρύνετε τις φωνές που υποστηρίζουν το Πεκίνο, η ισορροπία θα γείρει προς τις αντι-κινεζικές δυνάμεις μέσα στη Wikipedia», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο ιδρυτής της Wikipedia, Τζίμι Γουέιλς, λέει ότι οι αρχές της πλατφόρμας για την ελευθερία της έκφρασης και την ουδετερότητα ισχύουν παγκοσμίως.
«Έχω μεγάλη εμπειρία μιλώντας με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, και η άποψη ότι οι άνθρωποι στην Κίνα έχουν υποστεί τόσο μεγάλη πλύση εγκεφάλου που δεν μπορούν να διακρίνουν την ουδετερότητα, είναι απλά λανθασμένη», δήλωσε ο Γουέιλς.
Η έρευνα του BBC Click αποκάλυψε τους «πολέμους επεξεργασίας» μεταξύ των εθελοντών συντακτών που τάσσονται υπέρ του Πεκίνου και εκείνων που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας σε θέματα που αφορούν το Χονγκ Κονγκ, κυρίως στον κινεζικό ιστότοπο, αλλά και στην αγγλική έκδοση.
«Εκείνοι που υπερασπίζονται το Πεκίνο συχνά αφαιρούν περιεχόμενο που υποστηρίζει τις διαμαρτυρίες και προσθέτουν το δικό τους», είπε ένας συντάκτης με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Αναγνωρίζει όμως ότι αυτό το κάνουν και οι δύο πλευρές.
«Οι συντάκτες που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας τείνουν να προσθέτουν περιεχόμενο για να αλλάξουν την ισορροπία ή τον τόνο του άρθρου, αλλά από την εμπειρία μου, οι συντάκτες που τάσσονται υπέρ του Πεκίνου είναι πολύ πιο επιθετικοί στο θέμα της παραπληροφόρησης», πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι πολλοί από τους συντάκτες που υποστηρίζουν την κινεζική κυβέρνηση είναι πατριώτες πολίτες που ζουν εκτός Κίνας, ενώ εκείνοι που ζουν στην ηπειρωτική χώρα, χρησιμοποιούν μεθόδους όπως τα VPN (εικονικά ιδιωτικά δίκτυα) για να παρακάμψουν τον κυβερνητικό αποκλεισμό της ιστοσελίδας.
Ένα παράδειγμα αυτής της διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους επεξεργαστές, είναι ένα άρθρο στην κινεζική έκδοση της Wikipedia σχετικά με ένα περιστατικό στο Χονγκ Κονγκ το 2019, που αναφέρεται ως «Επίθεση Yuen Long». Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, όταν περίπου 100 άνδρες με λευκές μπλούζες, που πιστεύεται ότι ανήκαν στο φιλοκινεζικό στρατόπεδο, επιτέθηκαν σε ανθρώπους σε ένα σταθμό μεταφορών. Η μία από τις δύο φωτογραφίες – ένα στιγμιότυπο από ένα βίντεο που δείχνει τους άνδρες με τις λευκές μπλούζες να περπατούν μαζί με την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ – αφαιρέθηκε. Ακολούθησαν τουλάχιστον 123 επεξεργασίες του κειμένου, μέσα σε διάστημα δύο ημερών, τον Αύγουστο του 2020.
Εκφοβισμός
Η απαγόρευση των συντακτών που τάσσονται υπέρ του Πεκίνου προήλθε επίσης από ισχυρισμούς για εκφοβισμό. Σύμφωνα με μηνύματα που δημοσιεύθηκαν σε ιδιωτικά κανάλια συνομιλίας και που περιήλθαν στην κατοχή του BBC, το φιλοκινεζικό στρατόπεδο πρότεινε τη χρήση του νόμου περί εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ, κατά των φιλοδημοκρατικών συντακτών. Κάποιοι μιλούν και για κατάχρηση του συστήματος της Wikipedia.
«Όταν άρχισα να επεξεργάζομαι τις καταχωρήσεις μου, οι συντάκτες που τάσσονται υπέρ του Πεκίνου συνασπίστηκαν για να τις αφαιρέσουν», δήλωσε στο BBC ο Ντέιβ, ένας άλλος συντάκτης που ζει στη Βρετανία και ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Εν τω μεταξύ, ο Γιαν δήλωσε στο BBC ότι συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας που θα αντιπροσωπεύει την άποψη του Πεκίνου, αν και θα λογοκρίνεται από την κινεζική κυβέρνηση.
Ωστόσο ο Τζίμι Γουέιλς υποστηρίζει ότι η Wikipedia μπορεί να παραμείνει μια βιώσιμη πηγή ποιοτικών πληροφοριών για τη χώρα, αν δοθεί στους ανθρώπους η κατάλληλη πρόσβαση.
«Το μεγαλύτερο πράγμα που εμποδίζει τους Κινέζους της ηπειρωτικής Κίνας να εκφράσουν την άποψή τους, είναι η κινεζική κυβέρνηση, η οποία δεν τους επιτρέπει να επεξεργάζονται την Wikipedia. Η ιδέα ότι αποκλείουμε την Κίνα είναι παράλογη. Αντιθέτως, καλωσορίζουμε τους συντάκτες από την Κίνα».
ΠΗΓΗ: BBC