Ο Έλον Μασκ ετοιμάζει την κατάθεση προσφοράς εξαγοράς της Twitter Inc. εξασφαλίζοντας σχετική χρηματοδότηση, σύμφωνα με την επιστολή που κατέθεσε ως ενδιαφερόμενος αγοραστής στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η κίνηση του Μασκ έρχεται μετά τη μη ανταπόκριση στην αρχική του προσφορά για εξαγορά της εταιρείας έναντι 54,20 δολαρίων ανά μετοχή.
Για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς, ήδη οργανισμοί που σχετίζονται επιχειρηματικά με τον Μασκ έχουν λάβει επιστολές με τις οποίες τους ζητείται να παρέχουν χρηματοδότηση που θα ανέρχεται συνολικά στα 46,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Morgan Stanley και άλλα τραπεζικά ιδρύματα παρέχουν 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση χρέους ενώ ο Μασκ δεσμεύεται να συνεισφέρει 21 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια, σύμφωνα με τα όσα έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.
Διαβάστε επίσης: Μπόνους 23 δισ. δολαρίων στον Έλον Μασκ για τα οικονομικά αποτελέσματα της Tesla
Ο Μασκ φέρεται να προσβλέπει σε διαπραγματεύσεις που θα καταλήξουν σε μία οριστική συμφωνία για την εξαγορά της Twitter και προετοιμάζεται ώστε αυτές να ξεκινήσουν άμεσα. Από την πλευρά της η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχει αντιδράσει στην πρόταση.
Το «δηλητηριώδες χάπι»
Μετά την υποβολή προσφοράς επιθετικής εξαγοράς ύψους 43 δισ. δολ. η Twitter ακολούθησε μία τακτική επιβράδυνσης των εξελίξεων που συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις: το «δηλητηριώδες χάπι». Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter δημιούργησε ένα πρόγραμμα δικαιωμάτων μετόχων το οποίο ενεργοποιείται εάν κάποιο πρόσωπο ή ομάδα ατόμων αποκτήσει κυριότητα 15% χωρίς την έγκρισή του.
Άρα, εάν κάποιος θέλει να εξαγοράσει την εταιρεία, στο σύνολό της, θα πρέπει να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Η απάντηση του Έλον Μασκ
Η απάντηση του Ίλον Μασκ στην εφαρμογή του «poison pill» ήταν να δηλώσει καταρχήν ότι «τα οικονομικά συμφέροντα του διοικητικού συμβουλίου του Twitter δεν ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντας των μετόχων».
Μάλιστα, ο δισεκατομμυριούχος απάντησε σε tweet άλλου χρήστη της πλατφόρμας σχετικά με τις μετοχές των μελών του διοικητικού συμβουλίου, λέγοντας ότι με την αποχώρηση του Τζακ Ντόρσεϊ, το διοικητικό συμβούλιο «συλλογικά δεν κατέχει σχεδόν καμία μετοχή».
Τι προηγήθηκε
Όλη η ιστορία ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου, όταν ο Έλον Μασκ ξεκίνησε να αγοράζει… αθόρυβα μετοχές της Twitter. Μέχρι τις 14 Μαρτίου είχε συγκεντρώσει μερίδιο άνω του 5%, όριο μετά το οποίο υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ενημερώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κατ’ επέκταση στο κοινό. Ο Μασκ έχασε την προθεσμία για να ενημερώσει την SEC κατά 10 ημέρες.
Με την τιμή της μετοχής του Twitter να εκτινάσσεται το δευτερόλεπτο κατά το οποίο αποκαλύφθηκε η συμμετοχή του, με τη σιωπή κατάφερε να αγοράσει περισσότερες φθηνές μετοχές – κάτι πάντως που οδήγησε σε αγωγή μετόχων εναντίον του.
Με την κατοχή μεριδίου να παραμένει κρυφή, ο Μασκ άρχισε να αναρτά στο Twitter μηνύματα επικριτικά για την εταιρεία στα τέλη Μαρτίου. Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του ποσοστού των μετοχών που κατέχει, ο Μασκ άρχισε να δημοσιεύει στο Twitter επιχειρηματικές προτάσεις για την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης.
Τότε, ο Μασκ δημοσίευσε μια δημοσκόπηση στο Twitter ζητώντας από τους χρήστες να ψηφίσουν εάν ήθελαν η εταιρεία να προσθέσει ένα κουμπί επεξεργασίας που θα επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν τα tweets μετά τη δημοσίευσή τους. Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Παράγκ Αγκραβάλ, προέτρεψε τους χρήστες να «ψηφίσουν προσεκτικά» στη δημοσκόπηση. «Οι συνέπειες αυτής της δημοσκόπησης θα είναι σημαντικές», είπε.
Στη συνέχεια, η Twitter κάλεσε τον Μασκ να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο. Ο Μασκ έδωσε την αίσθηση ότι θα υπέγραφε μια συμφωνία που όριζε ότι δεν θα μπορούσε να αποκτήσει περισσότερο από το 14,9% των μετοχών της εταιρείας.
Το πρωί της 5ης Απριλίου αρκετά από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Twitter μπήκαν στην πλατφόρμα για να συγχαρούν τον Μασκ για την απόφασή του να ενταχθεί στις τάξεις τους. Ο Αγκραβάλ έγραψε στο Twitter ότι η εταιρεία και ο Μασκ συνομιλούσαν για εβδομάδες.
Ωστόσο, στις 9 Απριλίου, ημέρα που ο Μασκ επρόκειτο να ενταχθεί επίσημα στο διοικητικό συμβούλιο της Twitter, ο επιχειρηματίας ενημέρωσε την εταιρεία ότι θα απέρριπτε την προσφορά της. Το Twitter περίμενε για περίπου 36 ώρες να δει αν ο Μασκ θα άλλαζε γνώμη. Μάλιστα, ο ιστότοπος επενδυτικών σχέσεων της Twitter ανέφερε τον Μασκ ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου όλο το Σαββατοκύριακο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ το κοινό εξακολουθούσε να πιστεύει ότι ο Μασκ επρόκειτο να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο, ο Μασκ ανέβασε στο Twitter αρκετές κρυφές κριτικές και προτάσεις για την εταιρεία.
Την Κυριακή, 10 Απριλίου, ο Αγκραβάλ στέλνει ένα ενημερωτικό σημείωμα στους υπαλλήλους και αργότερα το δημοσιεύει στο Twitter. Ούτε ο Αγκραβάλ ούτε ο Μασκ εξηγούν τους λόγους της ανατροπής.
Στις 11 Απριλίου ο Μασκ ενημέρωσε επίσημα την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Από το σημείο αυτό και έπειτα μπορεί να αγοράσει όσες μετοχές θέλει. Χωρίς θέση στο διοικητικό συμβούλιο, δεν χρειάζεται πλέον να ενεργεί προς το συμφέρον των μετόχων του Twitter.
Πηγή: OT.gr