Στο φόντο θεσμικών αλλαγών, όπως τα Νέα Προγράμματα Σπουδών και η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, σε μια κοινωνική συνθήκη όπου η ψηφιακά διαμεσολαβημένη επικοινωνία καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής αλληλεπίδρασης, ενώ διαρκώς αναδεικνύονται οι όλο και πιο διαφοροποιημένες ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού, οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν γλωσσικά μαθήματα είτε στην Πρωτοβάθμια είτε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις: να γνωρίζουν τις τελευταίες τάσεις στη γλωσσική διδασκαλία, να εξοικειώνονται με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και να βρίσκουν τρόπους να προσαρμόζουν το γλωσσικό μάθημα σε αυτές, να είναι σε θέση να κατανοούν το κοινό της τάξης τους και να διαφοροποιούν τη διδασκαλία τους ανάλογα με τις ανάγκες του, να αισθάνονται επαρκείς και αποτελεσματικοί σε αυτό που κάνουν, να ανταποκρίνονται σε διαδικασίες αξιολόγησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το γλωσσολογικό συνέδριο «Τζαρτζάνεια 2025» επικεντρώνεται στην ανάπτυξη προβληματισμού γύρω από τις διαφορετικές μορφές υποστήριξης των εκπαιδευτικών. Οι προτάσεις για εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν αφορούν έρευνες που σχετίζονται με δράσεις/πρωτοβουλίες για την επιμόρφωση/υποστήριξη των εκπαιδευτικών σχετικά με τις ακόλουθες θεματικές: Προγράμματα Σπουδών, αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου, αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών/εργαλείων AI, πολυγραμματισμοί, πολυπολιτισμικές τάξεις – πολυγλωσσία, δημιουργία εκπαιδευτικού γλωσσικού υλικού, κοινότητες διδακτικών πρακτικών.

Tο γλωσσολογικό συνέδριο στα «Τζαρτζάνεια 2025» διοργανώνεται για έβδομη φορά στον Τύρναβο, στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2025. Η διοργάνωσή του γίνεται με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Τυρνάβου, του Εργαστηρίου Μελέτης, Διδασκαλίας και Διάδοσης Ελληνικής Γλώσσας και Πολυγλωσσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Λάρισας.

Τα μέλη της ερευνητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας καλούνται να υποβάλουν προτάσεις εισηγήσεων για παρουσίαση έως τις 27 Απριλίου 2025.

Παράλληλα, προβλέπεται να διοργανωθεί έκθεση με θέμα: «Εμπειρίες επιμόρφωσης: H φωνή των εκπαιδευτικών», όπου καλούνται οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν γλωσσικά μαθήματα να καταθέσουν με δημιουργικούς τρόπους προσωπικά βιώματα, απόψεις, συναισθήματα κ.ά. από τη συμμετοχή τους σε διαδικασίες επιμόρφωσης. Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην έκθεση θα πρέπει να στείλουν τις ολοκληρωμένες δημιουργίες τους έως τις 18 Μαΐου 2025, ώστε να κριθούν από επιτροπή. Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι δωρεάν για ομιλητές/ομιλήτριες και ακροατές/ακροάτριες.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Υποβολή περιλήψεων για εισηγήσεις: Κυριακή 27 Απριλίου 2025.

Υποβολή δημιουργικών αποτυπώσεων επιμορφωτικών εμπειριών: Κυριακή 18 Μαΐου 2025.

Ενημέρωση για αποδοχή περιλήψεων/δημιουργικών αποτυπώσεων: Έως τις 20 Ιουλίου 2025.

Διεξαγωγή συνεδρίου: Παρασκευή 28 και Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025

Περισσότερα Εδω