«Το ελληνικό κράτος, δύο αιώνες μετά από το 1821, είναι πια “ενήλικο”, και πρέπει να φωτιστούν όλες οι πλευρές της ιστορίας μας. Να δούμε κατάματα τα πραγματικά γεγονότα και να διδαχθούμε απ’ αυτά. Γιατί η αλήθεια είναι πως όποτε αφήσαμε το σαράκι του διχασμού να μας επηρεάσει, υποστήκαμε ήττες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη μικρασιατική καταστροφή. Αντιθέτως, όποτε ήμασταν ενωμένοι μεγαλουργήσαμε». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ημερίδα με θέμα «Η συμβολή της περιοχής του Τυρνάβου στην Επανάσταση του 1821» που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Τυρνάβου, το Θεσσαλικό Ημερολόγιο, οι Φίλοι της Βιβλιοθήκης Δ. Τυρνάβου και το Γ.Ε.Λ. Τυρνάβου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός συνεχάρη «τους συνδιοργανωτές της επιστημονικής ημερίδας, η οποία είναι μια συμβολή στη γνώση για την συμμετοχή της περιοχής του Τυρνάβου και ευρύτερα της Θεσσαλίας στον αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας. Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία δεν επέτρεψε τους πανηγυρικούς εορτασμούς για τα γενέθλια των δύο αιώνων από τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους. Αυτό, όμως, ίσως δίνει τη δυνατότητα σε τέτοιες εκδηλώσεις ουσίας να ξεχωρίσουν. Και πιστεύω ότι η εθνική αυτή ανασκόπηση δεν πρέπει να περιοριστεί στη φετινή χρονιά, που σκιάστηκε από την πανδημία, άλλα και του χρόνου, που επίσης είναι ένα εθνικό ορόσημο τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή -τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία που βίωσε ο Ελληνισμός- να συνεχιστεί αυτή η δημόσια συζήτηση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Κυρίως για να δούμε μέσα από την ιστορία τα λάθη, να διδαχθούμε από αυτά, άλλα και να αντλήσουμε αισιοδοξία από τις επιτυχίες που είχαμε αυτούς τους δύο αιώνες ελεύθερου εθνικού βίου.

Διότι από την αισιόδοξη πλευρά την οποία ασπάζομαι, το εγχείρημα του νέου ελληνικού κράτους είναι ένα success story, μια ιστορία επιτυχίας. Βεβαίως, οι Έλληνες είμαστε οι μόνοι από τους Βαλκάνιους που δεν απελευθερώσαμε την ιστορική μας μητρόπολη, την Κωνσταντινούπολη. Οι υπόλοιποι λαοί κατά τη συγκρότησή τους σε εθνικά κράτη τον 19ο και 20ο αιώνα απελευθέρωσαν τις πρωτεύουσές τους».

Οι επιτυχίες του νεοελληνικού κράτους

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι «η ιστορία του νέου ελληνικού κράτους είναι ένα success story αφού ξεκίνησε από ένα μικρό Βασίλειο, αποτελούμενο από την Πελοπόννησο, τη Ρούμελη και κάποια από τα νησιά, και σταδιακά με τις ενσωματώσεις και τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες έφτασε να διαμορφωθεί στη σημερινή Ελλάδα. Με τις ενσωματώσεις, των Επτανήσων, της Θεσσαλίας και της Άρτας και τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του 1912-13 “έχτισε” τον ηπειρωτικό κορμό με την Ήπειρο, την Μακεδονία και ακολούθως την Θράκη, αλλά και με την ένωση της Κρήτης και την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου κατόρθωσε να μεγαλώσει. Η πορεία αυτή ανακόπηκε με την καταστροφή της Μικράς Ασίας και δεν υλοποιήθηκε η Μεγάλη Ιδέα, “να πάρουμε την Πόλη και την Αγιά Σοφιά”.

Ξέρετε, και το 1921 η συγκυρία δεν επέτρεψε να γίνουν οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αφού βρισκόμασταν εν μέσω της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Οι εορτασμοί έγιναν το 1930 για τα 100 χρόνια της ίδρυσης του ελληνικού κράτους.

Είναι ένα success story, γιατί αυτό το μικρό Ελληνικό κράτος που ξεκίνησε το 1830, το πρώτο που απελευθερώθηκε στα Βαλκάνια, δίνοντας το έναυσμα και στους υπόλοιπους Βαλκάνιους ομόδοξους γείτονές μας να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό, κατάφερε να είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να μην περάσει ότι οι υπόλοιποι Βαλκάνιοι από τον λεγόμενο “υπαρκτό σοσιαλισμό”. Επίσης, είναι η πρώτη χώρα από τους γείτονές μας που εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αποτελώντας πλέον ένα από τα παλαιά ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και παρά την δεκαετή οικονομική κρίση και όλα αυτά για τα οποία ασκούμε δικαίως, κατά καιρούς δριμεία, κριτική είναι η χώρα με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, το καλύτερο κράτος πρόνοιας σε όλη την ευρύτερη γειτονιά μας».

Να φωτίσουμε όλες τις πλευρές της ιστορίας

Ο κυβερνητικός βουλευτής ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «η συζήτηση που κάνουμε για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση είναι και μια αφορμή για μια ουσιαστική ιστορική αναζήτηση της αλήθειας, διότι, χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, πολλές φορές όλα τα κράτη της ευρύτερης περιοχής ακολουθούν το δικό τους εθνικό αφήγημα. Υπάρχουν και όψεις της ιστορικής μας διαδρομής που πρέπει να τις φωτίσουμε περισσότερο. Δεν το κάναμε γιατί δεν υπηρετούσαν το εθνικό αφήγημα, όπως για παράδειγμα οι εμφύλιοι πόλεμοι, που λίγο έλειψε να οδηγήσουν στην αποτυχία της Επανάστασης. Και αν δεν υπήρχε η εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων στη ναυμαχία του Ναβαρίνου, μπορεί να μην είχαμε το “ποθούμενο” που έλεγε και ο Πατρο-Κοσμάς.

Συγχαρητήρια σε όλους όσοι είχανε την πρωτοβουλία για την ημερίδα και θέλω να πιστεύω ότι με την επιμέλεια του Δήμου και όλων των συνδιοργανωτών, οι προβληματισμοί και κυρίως οι γνώσεις που θα προκύψουν σε αυτή την αίθουσα θα διαχυθούν στο ευρύ κοινό».

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω