«Η εύρεση εργασίας σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι εύκολη. Αν δεν υπήρχε η υποστήριξη της ΜΕΤΑδρασης δεν θα μπορούσα να βρω αυτή τη δουλειά ως αναλυτής δεδομένων. Είναι ακριβώς η δουλειά που ταιριάζει στο προφίλ μου», δηλώνει ο Ιρανός Νεϊσί, από τη νέα του θέση στη Θεσσαλονίκη.
Ο Νεϊσί, είναι ένας από τους 92 νέους, που, μόνο το τελευταίο δίμηνο, με τη βοήθεια της ΜΕΤΑδρασης, κάνουν τα νέα τους βήματα σε θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα.
Όλο και περισσότερες εταιρίες και όμιλοι ξενοδοχείων προσεγγίζουν τη ΜΕΤΑδραση, αναζητώντας προσωπικό, ενώ το τελευταίο διάστημα 45 άτομα κατά μέσο όρο τον μήνα προωθούνται στην αγορά εργασίας. Οι προσφερόμενες θέσεις βέβαια, δεν αφορούν μόνο τον τουριστικό κλάδο: Πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο βρίσκουν εργασία σε σούπερ μάρκετ, σε εταιρείες εστίασης, τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών, logistics και αλλού.
Πρόκειται για μια πραγματική κρίση εξεύρεσης προσωπικού όπου οι εργοδότες ανοιχτά πλέον δηλώνουν ότι δεν κάνουν διάκριση όσον αφορά στην εθνικότητα, το χρώμα ή την φυλή και δεν φοβούνται μήπως στοχοποιηθούν επειδή προσλαμβάνουν πρόσφυγες. «Αρκετές φορές στο παρελθόν μάς έλεγαν ότι επιθυμούν να προσλάβουν πρόσφυγες, όχι μόνο γιατί έχουν ανάγκη, αλλά γιατί θέλουν και να βοηθήσουν, όμως ζητούσαν να μην γίνει καμία δημοσιότητα. Αυτό έχει πλέον αλλάξει», δηλώνει η Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά.
Με στόχο τη στήριξη των προσφύγων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, από το 2017 η ΜΕΤΑδραση ξεκίνησε με ίδιους πόρους και με τη στήριξη του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου», μια πρωτοβουλία με την ονομασία «Stepping Stone». Μέχρι σήμερα, έχουν υποστηριχθεί περισσότερα απο 1.200 άτομα, ενώ μόνο το 2022, 162 άτομα έχουν καταφέρει να βρουν μία μόνιμη θέση εργασίας, πραγματοποιώντας ένα ουσιαστικό βήμα ένταξης στην ελληνική κοινωνία.
Μία μικρή και αφοσιωμένη ομάδα δέχεται καθημερινά δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, τους βοηθάει να συντάξουν το βιογραφικό τους, να προετοιμαστούν για τη συνέντευξη και τους υποστηρίζει να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την νόμιμη απασχόλησή τους, παρακολουθώντας ακόμα και τη μετέπειτα πορεία τους για την αποφυγή περιπτώσεων «μαύρης εργασίας». «Αντιμετωπίζουμε αρκετά θέματα με την έκδοση ΑΜΑ, το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού και πολλά άλλα γραφειοκρατικά ζητήματα που καθυστερούν την άμεση πρόσληψη και δυστυχώς άτομα που έχουν όλα τα προσόντα για κάποια θέση, μπορεί να την χάσουν», αναφέρει η Ηρώ, μέλος της ομάδας του Stepping Stone.
Εκτός απο τα γραφειοκρατικά εμπόδια, η έλλειψη γνώσης της ελληνικής γλώσσας αποτελεί συχνά το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ένταξη των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στην αγορά εργασίας. Το μοναδικό χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα, απευθύνεται αποκλειστικά σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα χιλιάδες αιτούντες άσυλο να διαμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα εγκλωβισμένοι στα νησιά και στις Δομές στην ενδοχώρα, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα μαθήματα ελληνικών. Μόλις αναγνωριστούν ως πρόσφυγες, απαιτείται σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη να σταθούν στα πόδια τους, να βρουν δουλειά για να επιζήσουν χωρίς να γνωρίζουν ελληνικά.
Φέτος, μετά από επιμονή πολλών ετών, με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με ίδιους πόρους, και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, η ΜΕΤΑδραση ξεκίνησε συστηματικά μαθήματα ελληνικών σε ενήλικες σε Κω, Σάμο, Χίο και Λέσβο. «Δεχόμαστε συνέχεια τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ζουν σε καταυλισμούς και για αυτό προσπαθούμε να βρούμε τους πόρους για να επεκτείνουμε το Stepping Stone εκτός από την Αθήνα, στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά όπου παρέχουμε μαθήματα ελληνικών», σημειώνει η Ηρώ.
Παράλληλα, λόγω της κρίσης στην αγορά εργασίας, η ομάδα του Stepping Stone καθιέρωσε την «Ημέρα συνεντεύξεων», όπου στελέχη επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα έρχονται στα γραφεία της ΜΕΤΑδρασης και διενεργούν επί τόπου συνεντεύξεις με τους ενδιαφερόμενους που έχουν επιλεγεί ανάλογα με τα προσόντα και τις διαθέσιμες θέσεις. «Θυμάμαι τον προηγούμενο μήνα, είχαμε προετοιμάσει 15 πρόσφυγες και όταν ολοκληρώθηκαν οι συνεντεύξεις με στέλεχος ξενοδοχειακής επιχείρησης, μας είπε: “Τους προσλαμβάνω όλους και χρειάζομαι άμεσα άλλους εκατό!” Χάρηκα πολύ, αλλά την ίδια στιγμή σκέφτηκα ότι είναι κρίμα που εκατοντάδες πρόσφυγες βρίσκονται στους καταυλισμούς, ενώ θα μπορούσαν να ενταχθούν άμεσα στην αγορά εργασίας και να σταθούν στα πόδια τους χτίζοντας με αξιοπρέπεια τη ζωή τους», σημειώνει ο Θοδωρής μέλος της ομάδας του Stepping Stone.
Από τον Μάρτιο του 2016, όπου με το κλείσιμο των συνόρων εγκλωβίστηκαν χιλιάδες πρόσφυγες στην χώρα, έως σήμερα, ελάχιστα έχουν γίνει στον τομέα της ένταξης σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εάν είχαμε ξεκινήσει από το 2016 να οργανώνουμε συστηματικά τουλάχιστον το αυτονόητο, δηλαδή εντατικά μαθήματα ελληνικών για αιτούντες άσυλο στα σημεία εισόδου και στην ενδοχώρα, σήμερα η πλειονότητα των διαμενόντων στους προσφυγικούς καταυλισμούς θα ζούσε σε ένα διαμέρισμα, θα είχε μια νόμιμη εργασία και ίσως να μην αντιμετωπίζαμε τόσο έντονα την κρίση εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού που μαστίζει την χώρα. Δυστυχώς, το γενικότερο μείζον ζήτημα της αποτελεσματικής ένταξης των προσφύγων στην Ελλάδα, δεν έχει αντιμετωπισθεί ποτέ με σοβαρότητα και τόλμη, τουλάχιστον τα τελευταία 28 χρόνια που ασχολούμαι με το προσφυγικό», αναφέρει η Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά.