Αμεσος ο κίνδυνος για απανωτά λουκέτα όσο καθυστερούν οι αποζημιώσεις – Με ρυθμούς χελώνας η μέριμνα και για τους πυρόπληκτους
SOS εκπέμπει η τοπική οικονομία που βρίσκεται μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης» δεχόμενη διαδοχικά πλήγματα, πρώτα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τώρα από τις πλημμύρες. Τα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει τα απανωτά πλήγματα είναι αρνητικά. Ο κίνδυνος πλέον για απανωτά λουκέτα είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Οι επαγγελματίες, είτε πλημμυροπαθείς, είτε πυρόπληκτοι «πλημμυρίζουν» απογοήτευση.
Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Η επιστροφή στην κανονικότητα, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να αργήσει, ενώ εκτιμάται πως θα χρειαστούν να επιστρατευθούν αρκετοί πόροι για να επουλωθούν οι πληγές. 1.850 επιχειρήσεις μικρομεσαίες και μεγαλύτερες έχουν υποστεί ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες και εκπέμπουν SOS.
Την ίδια ώρα απόγνωση βιώνουν και εκείνοι που είχαν πληγεί νωρίτερα, στις πυρκαγιές του Ιουλίου, καθώς η μέριμνα του κράτους μπορεί να δόθηκε αφειδώς στα λόγια…, επί του πρακτέου όμως συμβαίνει το αντίθετο, όπως μαρτυρά η κατάθεση ψυχής στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ του επιχειρηματία Σπύρου Γιαννίκου, που είδε την επιχείρησή του να καταστρέφεται ολοσχερώς και τρεις μήνες μετά, έχει λάβει ενίσχυση 14.000 ευρώ, ενώ η ζημιά που υπέστη ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.
Η πρόσφατη κακοκαιρία που προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στην επιχειρηματικότητα της Μαγνησίας, με τους παράγοντες του επιχειρείν να μην κρύβουν την απόγνωση για το μέγεθος της καταστροφής, επισημαίνοντας πως η επόμενη μέρα είναι ένας πραγματικός… «Γολγοθάς», ο οποίος γίνεται ακόμη μεγαλύτερος, εξαιτίας της αδυναμίας της Πολιτείας να σταθεί με γρήγορους ρυθμούς στο πλευρό των επιχειρήσεων καταβάλλοντας αποζημιώσεις και ενισχύσεις για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν ξανά.
«Κανείς δεν μάς έχει ενημερώσει για τις αποζημιώσεις»
Τα συνεργεία της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας καθημερινά κάνουν αυτοψίες στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Οι επαγγελματίες όμως δεν έχουν ακόμη εικόνα πότε θα αποζημιωθούν. Στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς δεν έχει πιστωθεί ούτε ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.
«Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχασαν το εμπόρευμα τους καθώς το νερό πλημμύρισε τα πάντα. Κανείς δεν μας έχει ενημερώσει πότε θα λάβουμε την πρώτη κρατική αγωγή. Εκτός όμως από την κρατική αρωγή θα πρέπει άμεσα οι επιχειρήσεις που επλήγησαν να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό δανεισμό με εγγύηση του Δημοσίου για να μπορέσουν να ανασυνταχθούν και να επαναλειτουργήσουν. Υπάρχουν συνάδελφοι που λένε ότι δεν έχουν πλέον το κουράγιο να συνεχίσουν να λειτουργούν», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Κούντριας, που διατηρεί επιχείρηση στα Παλιά του Βόλου η οποία υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές.
«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί και έχει μετατραπεί σε απόγνωση, διότι 20 και πλέον μέρες μετά το τραγικά γεγονότα επί της ουσίας δεν έχει γίνει κάτι το οποίο αφορά στις επιχειρήσεις», παρατηρεί ο κ. Κούντριας.
Στην περιοχή Νεάπολη όπου εδρεύουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Στη Παλαιά Βόλου, εκεί που άνθιζε το εμπόριο υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή εμπορευμάτων, ενώ επίσης στη περιφέρεια του Βόλου επιχειρήσεις ολόκληρες έχουν εξαφανιστεί.
Στα παράλια της Μαγνησίας όχι μόνο δεν σώθηκε καμία τουριστική επιχείρηση, αλλά άλλαξε μέχρι και η γεωμορφολογία της περιοχής.
Σπ. Γιαννίκος: Εχω μείνει μόνος μου, αναρωτιέμαι αν είμαι άνεργος
Ο Σπύρος Γιαννίκος τον περασμένο Ιούλιο είδε τους κόπους μίας ζωής να αφανίζονται σε ένα 24ωρο. Οι πύρινες φλόγες που περικύκλωσαν τη μονάδα του βιβλιοδεσίας στην περιοχή του Σέσκλου, προκάλεσαν ολοκληρωτική καταστροφή και ζημιές άνω του 1 εκατ. ευρώ.
Η επιχείρηση πλέον δεν υφίσταται. Όλα και όλα τα χρήματα που έχει λάβει μέχρι σήμερα ο κ. Γιαννίκος για την καταστροφή που υπέστη είναι 14.000 ευρώ! «Τι να κάνω με αυτά τα χρήματα; Δεν επαρκούν για τίποτα. Για να ξαναστηθεί η επιχείρηση χρειάζεται νέος εξοπλισμός, νέες εγκαταστάσεις. Δεν ξέρω πλέον τι να κάνω. Όπου και αν απευθύνθηκα δεν μπόρεσα να έχω σαφή ενημέρωση. Εχω καταθέσει ό,τι χαρτιά μου ζητήθηκαν και απλά περιμένω. Η αντοχή μου έχει εξαντληθεί. Κάθομαι κλεισμένος μέσα στο σπίτι, διότι δεν μπορώ να επωμιστώ αυτό το βάρος», λέει με τρεμάμενη φωνή στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, εμφανώς φορτισμένος από αυτή τη δοκιμασία που περνάει.
«Εχω μείνει μόνος μου, αναρωτιέμαι αν είμαι άνεργος…», συνεχίζει στο ίδιο ύφος ο κ. Γιαννίκος, αποκαλύπτοντας ότι «προέτρεψα τα παιδιά που δούλευαν σε μένα να αναζητήσουν κάποια άλλη απασχόληση, διότι δεν είναι βέβαιο πότε και πως θα λειτουργήσουμε ξανά».
Παραμένουν σε σοκ
Στην πρέσα και οι βιομηχανικές περιοχές. Η υδροδότηση στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου επανήλθε, όμως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής τροφίμων συνεχίζουν να μεταφέρουν νερό με βυτία για την παραγωγική τους διαδικασία, διότι πρέπει να είναι πιστοποιημένο και ελεγμένο σε όλα τα επίπεδα.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του φορέα της Α’ ΒΙΠΕ Βόλου Ιωάννα Κιντά τα κλιμάκια συνεχίζουν τις αυτοψίες για τις ζημιές που έχουν υποστεί επιχειρήσεις που πλημμύρισαν, μα αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί εμπορεύματα, μηχανήματα, πρώτες ύλες ενώ υπάρχουν ζημιές σε επιχειρήσεις από όλο το φάσμα, εμπορικές, μεταποιητικές, τεχνικές.
Οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας επισημαίνουν ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων επιχειρήσεων και νοικοκυριών προκειμένου να επανέλθει η οικονομική και κοινωνική κανονικότητα στην περιοχή το συντομότερο δυνατό, και κυρίως χωρίς περαιτέρω απώλειες.
Δυσθεώρητο το κόστος
Πρόσφατα τον Βόλο, αλλά και την υπόλοιπη Θεσσαλία επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ελλάδας Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος έκανε λόγο για δυσθεώρητο κόστος που θα έχει η αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία αλλά και οι δυσκολίες με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες το επόμενο διάστημα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι στην πληγείσα περιοχή. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος της καταστροφής υπολογίζεται στα 5-6 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας.
«Σε αυτό το κόστος περιλαμβάνονται οι υποδομές που θα πρέπει να ανοικοδομηθούν αλλά και τα κονδύλια που θα πρέπει να δοθούν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που είδαν τις περιουσίες τους να πνίγονται στις λάσπες, για να μπορέσουν να επιστρέψουν έστω και μερικώς σε μια κανονικότητα», σημείωσε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ίδιος και εκτίμησε ότι «οι καταστροφικές συνέπειες δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με έκτακτες ενισχύσεις και μέτρα διάρκειας λίγων μηνών, όπως αναστολές ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, αναστολή πληρωμής οφειλών προς τράπεζες, αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο επαναφοράς στην κανονικότητα των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν οι υποδομές για να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι όσες επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι δυνατόν ώστε να μην «πνιγούν» και οι επιχειρήσεις που επλήγησαν μερικώς και να μη χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας, πλέον αυτών που ήδη έχουν χαθεί μετά την ολοσχερή καταστροφή επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.