Ένα νέο εκπαιδευτικό παιχνίδι με τη μορφή ψηφιακής εφαρμογής (App), το Play Safe, παρουσιάζει το Κέντρο Διοτίμα και η UNICEF, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εφήβων και των νέων, σχετικά με την έμφυλη διαδικτυακή βία και παρενόχληση.
Τα τελευταία χρόνια, η διαδικτυακή έμφυλη βία γνωρίζει σημαντική αύξηση ιδίως σε νεαρές ηλικίες (παιδιά και εφήβους), λόγω της αυξανόμενης χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πλήττει ιδιαίτερα κορίτσια/νεαρές γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ εφήβους/ες και νέες/ους. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, (FRA 2014, 2022) αυτή τη μορφή βίας έχει υποστεί:
- 1 στις 10 γυναίκες από την ηλικία των 15 ετών+
- 9-15% των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων από 15 ετών+
Η έμφυλη διαδικτυακή βία και παρενόχληση έχει πολλές μορφές, όπως: η διάδοση βίντεο και φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς συναίνεση, η ψηφιακή παρακολούθηση (cyber stalking), οι απειλές, κ.ά. Τα νεαρά άτομα που τη βιώνουν αντιμετωπίζουν συχνά σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες (έντονη δυσφορία, αυξημένο άγχος, θλίψη, ντροπή, απομόνωση προβλήματα στην όρεξη, πονοκεφάλους κ.ά.) Μάλιστα, το γεγονός ότι είναι δύσκολο να αφαιρεθεί όλο το κακοποιητικό περιεχόμενο από το διαδίκτυο μπορεί να επιδεινώσει τις συνέπειες.
To Play Safe, μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, μαθαίνει στις/στους εφήβους να αναγνωρίζουν τη διαδικτυακή έμφυλη βία, είτε συμβαίνει σε εκείνες/ους ή σε κάποιο κοντινό τους πρόσωπο. Μαθαίνει στα νεαρά άτομα πως να αντιδρούν όταν τη συναντούν στον ψηφιακό κόσμο δίνοντας τους έναν αριθμό ενδεδειγμένων αντιδράσεων. Προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για το που μπορούν να απευθυνθούν όταν χρειάζονται υποστήριξη. Καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη, καλώντας τους να μπουν στη θέση του άλλου, αναδεικνύοντας τη σημασία της μηδενικής ανοχής στην έμφυλη βία.
Επιπλέον, το ψηφιακό παιχνίδι Play Safe αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για γονείς, εκπαιδευτικούς και κάθε ενήλικο άτομο που θέλει να ενημερωθεί για τις νέες μορφές έμφυλης βίας και να σταθεί δίπλα σε εφήβους που κινδυνεύουν και χρειάζονται βοήθεια.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν στο PlayStore, στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα φαρσί και υποστηρίζεται από Android.
Κατεβάστε το παιχνίδι εδώ.
Mοιραστείτε το στα social media με το hashtag #PlaySafe και διαδώστε το μήνυμα «Διαδίκτυο χωρίς έμφυλη βία»!
Η UNICEF και το Κέντρο Διοτίμα ευχαριστούν από κοινού την Lidl Hellas για την στήριξη στην επικοινωνιακή διάχυση του νέου αυτού εργαλείου.
Χρειάζεσαι υποστήριξη;
Αν βιώνεις ή υποψιάζεσαι ότι βιώνεις έμφυλη διαδικτυακή βία ή παρενόχληση να ξέρεις ότι δεν φταις εσύ. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόν@ σου. Μπορείς να μιλήσεις σε κάποιο ενήλικο άτομο που εμπιστεύεσαι ή/και να απευθυνθείς σε εξειδικευμένους φορείς/υπηρεσίες.
Αν πρόκειται για κάποιο φίλ@ σου, άκουσε τ@ προσεκτικά, στηριξέ τ@ και μοιράσου τις παρακάτω πληροφορίες, σχετικά με τη διαθέσιμη βοήθεια.
Για αναφορά/καταγγελία του περιστατικού:
- cyberalert.gr – Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος: κάλεσε στο 11188 (χωρίς χρέωση) ή στείλε στο ccu@cybercrimenit.gov.gr.
- safeline.gr – Ελληνικό κέντρο ασφαλούς διαδικτύου: μπορείς να επικοινωνήσεις μέσω email report@safeline.gr
- Εθνική γραμμή παιδικής προστασίας 1107 – κάλεσε στο 1107 όλο το 24ωρο. Η Γραμμή συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες για την άμεση κοινωνική προστασία των παιδιών και των εφήβων σε κίνδυνο.
Για ψυχολογική στήριξη ή συμβουλευτική:
- help-line.gr: κάλεσε δωρεάν στο 210-6007686 ή στείλε στο info@help-line.gr. Μπορείς να επικοινωνήσεις μέσω chat, που θα βρεις στη σελίδα, καθημερινά 14:00-17:00. Όλες οι κλήσεις και οι αναφορές είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές
- Χαμόγελου του παιδιού Γραμμή 116111: Μπορείς να καλέσεις στο 116111 όλο το 24ωρο. Παρέχονται εξειδικευμένοι ψυχολόγοι.
- Εθνική γραμμή παιδικής προστασίας 1107: Παρέχεται επείγουσα συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε ανήλικα άτομα, και γίνεται διασύνδεση, όταν απαιτείται, με τις εξειδικευμένες Υπηρεσίες Παιδικής Προστασίας.
- Κέντρο Διοτίμα: αν είσαι κορίτσι (16+) μπορείς να καλέσεις 210-3244380 ή να στείλεις στο diotima@otenet.gr. Παρέχεται εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική και νομική βοήθεια.
Ενημέρωση:
- saferInternet4Kids.gr: μπορείς ενημερωθείς και να αντλήσεις υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων.
Για να στηρίξεις κάποι@ φίλ@ σου:
Kατέβασε την εφαρμογή Οδηγός τσέπης για την έμφυλη βία.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος