Το Netflix και το TikTok ανέστειλαν τις περισσότερες υπηρεσίες τους στη Ρωσία την Κυριακή, καθώς η κυβέρνηση επιβάλλει αυστηρές ρυθμίσεις για το τι μπορούν να λένε οι άνθρωποι και τα μέσα ενημέρωσης για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το TikTok δήλωσε ότι οι Ρώσοι χρήστες της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης δεν θα μπορούν πλέον να δημοσιεύουν νέα βίντεο ή livestreams και επίσης δεν θα μπορούν να βλέπουν βίντεο που μοιράζονται από άλλα μέρη του κόσμου.
Το Netflix δήλωσε ότι αναστέλλει την υπηρεσία του στη Ρωσία, αλλά δεν παρείχε πρόσθετες λεπτομέρειες.
Οι ενέργειες αυτές είναι πιθανό να απομονώσουν περαιτέρω τη χώρα και τον λαό της, αφού ένας αυξανόμενος αριθμός πολυεθνικών επιχειρήσεων έχει αποκόψει τη Ρωσία από ζωτικής σημασίας χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τεχνολογία και μια ποικιλία καταναλωτικών προϊόντων ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης και την παγκόσμια οργή για την εισβολή στην Ουκρανία.
Οι αμερικανικές εταιρείες πιστωτικών καρτών Visa, Mastercard και American Express δήλωσαν όλες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι θα διακόψουν τις υπηρεσίες τους στη Ρωσία.
Η νοτιοκορεατική Samsung Electronics, σημαντικός προμηθευτής τόσο smartphones όσο και τσιπ υπολογιστών, δήλωσε ότι θα σταματήσει τις αποστολές προϊόντων στη χώρα, ενώνοντας άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, η Microsoft, η Intel και η Dell.
Όμως οι πάροχοι υπηρεσιών και εφαρμογών που βασίζονται στο διαδίκτυο ήταν ως επί το πλείστον απρόθυμοι να προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να στερήσουν από τους Ρώσους πολίτες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και άλλες πηγές πληροφοριών.
Αυτό άλλαξε την Παρασκευή, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενίσχυσε την καταστολή στα μέσα ενημέρωσης και τα άτομα που δεν ακολουθούν τη γραμμή του Κρεμλίνου για τον πόλεμο, μπλοκάροντας το Facebook και το Twitter και υπογράφοντας νόμο που ποινικοποιεί την εσκεμμένη διάδοση «ψευδών», όπως τις θεωρεί η Μόσχα, ειδήσεων.
«Υπό το φως του νέου νόμου της Ρωσίας για τις “ψευδείς ειδήσεις”, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε τη ζωντανή ροή και το νέο περιεχόμενο στην υπηρεσία βίντεο μας, ενώ εξετάζουμε τις επιπτώσεις του νόμου αυτού στην ασφάλεια», ανέφερε το TikTok την Κυριακή σε δήλωσή του στο Twitter. «Η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων εντός της εφαρμογής μας δεν θα επηρεαστεί».
2/ In light of Russia’s new ‘fake news’ law, we have no choice but to suspend livestreaming and new content to our video service while we review the safety implications of this law. Our in-app messaging service will not be affected.
— TikTokComms (@TikTokComms) March 6, 2022
Η εκπρόσωπος του TikTok Χίλαρι ΜακΚουέιντ δήλωσε ότι η εφαρμογή στη Ρωσία εμφανίζεται πλέον σε λειτουργία «μόνο για προβολή» και δεν θα επιτρέπει στους χρήστες να δημοσιεύουν ή να βλέπουν νέα βίντεο ή livestreams. Μπορούν ακόμα να δουν παλαιότερα βίντεο, αλλά όχι αν προέρχονται από το εξωτερικό, είπε.
«Η ασφάλεια των υπαλλήλων είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», είπε, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία κοινής χρήσης βίντεο – μέρος της τεχνολογικής εταιρείας ByteDance με έδρα την Κίνα – δεν ήθελε να θέσει ούτε τους Ρώσους υπαλλήλους της ούτε τους χρήστες σε κίνδυνο σοβαρών ποινικών κυρώσεων. Ορισμένοι διαδηλωτές που έχουν βγει στους δρόμους στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και άλλες ρωσικές πόλεις για να καταγγείλουν την εισβολή στην Ουκρανία χρησιμοποίησαν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να μεταδώσουν τον αγώνα τους.
Η νέα νομοθεσία, η οποία εγκρίθηκε γρήγορα και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου που ελέγχεται από το Κρεμλίνο και υπογράφηκε από τον Πούτιν, επιβάλλει ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών σε όσους διαδίδουν πληροφορίες που αντιτίθενται στην αφήγηση της ρωσικής κυβέρνησης για τον πόλεμο.
Πολλαπλά ειδησεογραφικά πρακτορεία δήλωσαν επίσης ότι θα διακόψουν τη δουλειά τους εντός της Ρωσίας για να αξιολογήσουν την κατάσταση. Οι ρωσικές αρχές έχουν επανειλημμένα και ψευδώς αποκηρύξει τις αναφορές για ρωσικές στρατιωτικές οπισθοδρομήσεις ή θανάτους αμάχων στην Ουκρανία ως «ψευδείς» ειδήσεις. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και όχι ως πόλεμο ή εισβολή.
Ο νόμος προβλέπει ποινές έως τρία χρόνια ή πρόστιμα για τη διάδοση όσων οι αρχές θεωρούν ψευδών ειδήσεων για τον στρατό, αλλά η μέγιστη ποινή αυξάνεται στα 15 χρόνια για περιπτώσεις που θεωρείται ότι οδήγησαν σε «σοβαρές συνέπειες».
Πηγή: Associated Press