Μια νέα δυναμική πρωτοβουλία με τίτλο #MeNow_MeToo ανακοινώνουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας και η Σοφία Μπεκατώρου.
Ένα εγχείρημα που, για να πετύχει, χρειάζεται τη μαζική συμμετοχή μας.
Γιατί; Γιατί τώρα;
Επειδή, λίγο πριν από την έλευση του 2022, έναν χρόνο μετά την έναρξη του Ελληνικού #MeToo, η κοινωνία μας ακόμα αποφεύγει να παραδεχτεί πως οι περισσότερες από εμάς, από την παιδική μας ηλικία, έχουμε εμπειρίες, όπου μας φέρθηκαν σεξιστικά, μας παρενόχλησαν σεξουαλικά και/ή μας κακοποίησαν σεξουαλικά.
Η Ελληνική κοινωνία οφείλει να αποδεχθεί την πραγματικότητα, ώστε να αλλάξουμε την πατριαρχική κουλτούρα μας.
Μαρτυρία #1
Όταν ήμουν 7 ετών, ξεκίνησε να με βιάζει, επανειλημμένα, οικογενειακός φίλος των γονιών μου. Αυτό συνέβαινε για αρκετά χρόνια (μέχρι 11 ετών περίπου). Δεν γνώριζα τίποτα για το σεξ τότε, δεν ήξερα τι ήταν αυτό. Μου έλεγε ότι το κάνει αυτό και ένας φίλος του, μου το παρουσίασε σαν ένα παιχνίδι, και βέβαια μου είπε ότι δεν έπρεπε να το πω σε κανέναν. Όταν αδιαθέτησα πρώτη φορά (12 ετών), τότε έμαθα τι ήταν αυτό. Του είπα να μην το ξανακάνει. Σταμάτησε…
Συνέβαινε ΠΑΝΤΑ… Συμβαίνει ΑΚΟΜΑ… Συνέβαινε και Συμβαίνει ΠΑΝΤΟΥ…
…σε χώρους και πλαίσια που θα έπρεπε να νιώθουμε και να είμαστε ασφαλείς!
Έχει έρθει η στιγμή που οφείλουμε να καλλιεργήσουμε στην καθημερινότητά μας τη μηδενική ανοχή στη βία και αντίστοιχα η Πολιτεία να νομοθετήσει και να θεσμοθετήσει περισσότερα και πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και προστασίας.
Εμείς, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για κάθε επιζών άτομο που επιλέγει να μιλήσει, είναι να σταθούμε δίπλα του, άρα και απέναντι σε κάθε σεξιστή ή βιαστή που θα επιχειρήσει να επιρρίψει σε εκείνο την ευθύνη, να το διαψεύσει, να το αμφισβητήσει ή να το καταδιώξει.
Δείτε το spot του #MeNow_MeToo:
Τι είναι το #MeNow_MeToo;
Είναι ένα εγχείρημα που, για να πετύχει, χρειάζεται τη μαζική συμμετοχή μας. Χρειάζεται:
• να περιγράψουμε τα τραυματικά βιώματά μας
• να ονομάσουμε όσους επέλεξαν ή επιλέγουν να μας κακοποιούν, να μας παρενοχλούν και να μας φέρονται σεξιστικά αλλά και τα πλαίσια που επιλέγουν να το ανέχονται, να το παραβλέπουν ή και να το ενθαρρύνουν, σιωπώντας, αδιαφορώντας, ακόμα και συγκαλύπτοντας…
• να επιλέξουμε να στηρίξουμε έμπρακτα όσες είναι ήδη έτοιμες να καταγγείλουν, αλλά και εκείνες που ακόμα προσπαθούν να απαλλαχθούν από την ντροπή, την ενοχή και το φόβο που εμείς, η κοινωνία, έχουμε φροντίσει να καλλιεργήσουμε σε εκείνες και όχι στους δράστες…
Μαρτυρία #6
Η πρώτη φορά που υπήρξα θύμα βιασμού ήταν το 2016 από το τότε αγόρι μου. Ήμουν 14 και ήταν 16 ετών. Με απείλησε ότι αν δεν του δώσω αυτό που θέλει, θα με χωρίσει. Εγώ επέμεινα ότι δεν ήθελα αλλά δεν με άκουσε. Συνέχισα να είμαι μαζί του για τα επόμενα 3 χρόνια και κάθε μέρα από τότε ξανά ζούσα τον βιασμό μου.
Η δεύτερη φορά ήταν το 2018 και ακόμη μια φορά έγινε από άτομο που εμπιστευόμουν καθώς ήμασταν κοντινοί φίλοι 4 ετών. Πήγα σπίτι του (όπως είχα κάνει πολλές φορές) ήπιαμε βότκα (εγώ ήπια περισσότερο) και ήμουν ακινητοποιημένη στο κρεβάτι του. Εκεί ήταν που άρχισε να με κακοποιεί σεξουαλικά μέχρι και που με βίασε. Καθ’ ολη τη διάρκεια έλεγα πως δεν θέλω αλλά δεν μπορούσα να κουνήσω το σώμα μου…
Τι θα κάνει η πρωτοβουλία με τις μαρτυρίες που θα της εμπιστευθείτε;
- θα δημοσιοποιεί, ανά τακτά χρονικά διαστήματα
α) τις εμπειρίες σας ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΩΝΥΜΑ και
β) λίστες με τα πλαίσια όπου συνέβησαν, ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ
- θα διευκολύνει τη «διασύνδεση» όσων κακοποιήθηκαν στο ίδιο πλαίσιο και/ή από τον ίδιο δράστη, που τώρα δεν έχουν τρόπο να το κάνουν
- θα καταγράφει τις ελλείψεις, τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες και θα διατυπώνει προτάσεις, διεκδικώντας:
α) ανάπτυξη μηδενικής ανοχής σε όλα τα οργανωμένα πλαίσια,
β) θεσμοθετημένη πρόληψη και προστασία, στήριξη και ενδυνάμωση θυμάτων και απρόσκοπτη πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη και
γ) έγκαιρο εντοπισμό των δραστών, ο οποίος αποσκοπεί ΚΑΙ στην αποτροπή μελλοντικών εγκλημάτων τους
Αν θέλετε να δημοσιοποιήσετε κάποια εμπειρία σας και/ή να στηρίξετε το #MeNow_MeToo, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.menowmetoo.gr