Κερδίζει έδαφος ολοένα και περισσότερο το κριθάρι. Οι πολύ καλές περυσινές τιμές αποτελούν δέλεαρ για τους παραγωγούς που έσπευσαν φέτος να σπείρουν ακόμη μεγαλύτερες εκτάσεις, ποντάροντας σε καλύτερες αποδόσεις, ώστε να «αυγατίσουν» το οικονομικό τους εισόδημα..

Έτσι, εκτός από γεωργούς και κτηνοτρόφους που σπέρνουν προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το κριθάρι για ζωοτροφές αρκετοί είναι εκείνοι που θα το εμπορευτούν.

Προς ώρας η φετινή καλλιέργεια κριθαριού, βυνοποιήσιμου και ζωοτροφικού εξελίσσεται χωρίς προβλήματα, με τις τιμές να παραμένουν σε υψηλά για τους παραγωγούς επίπεδα, γεγονός που γεννά προσδοκίες για καλές προσόδους και στο αλώνι.

Ο Θανάσης Κούντριας, από την Αγρομηχανική Βόλου, τονίζει στον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι τα στρέμματα που καλλιεργούνται φέτος με κριθάρι στη Μαγνησία, στην περιοχή κυρίως του Αλμυρού, αλλά και στον κάμπο, στα σύνορα με τη γειτονική Λάρισα, είναι σταθερά σε σχέση με τα περσινά και πως όλα βαίνουν καλώς σε σχέση με την καλλιέργεια. Ζημιές ή προβλήματα δεν παρατηρούνται και μόλις ανέβει λίγο η θερμοκρασία το επόμενο διάστημα, οι αγρότες, θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν επιφανειακή λίπανση, ώστε να υπάρχει επαρκές άζωτο για διάστημα τουλάχιστον ενάμιση μήνα.

Πέρυσι οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν χαμηλές, εξαιτίας κυρίως των παγετών. Οι μεγαλύτερες ζημιές είχαν σημειωθεί από τον παγετό της 10ης Φεβρουαρίου. Είχαν προηγηθεί σε πολλά χωράφια οι λιπάνσεις και αυτό όξυνε το πρόβλημα.

Τιμές «χρυσάφι» πέρυσι

Πέρυσι το κριθάρι αποδείχτηκε «χρυσάφι» για εκείνους τους αγρότες που επέλεξαν να σπείρουν τα χωράφια τους. Οι τιμές στο ζωοτροφικό ξεκίνησαν με 22-23 λεπτά το κιλά, για να φτάσουν ακόμη και στα 25-26 λεπτά ανά κιλό.

Συγκριτικά με πέρυσι οι εκτάσεις με βυνοποιήσιμο κριθάρι (χρησιμοποιείται για τη μπύρα, αρτοσκευάσματα κ.α.) που καλλιεργούνται φέτος στην χώρα είναι σταθερές σε σχέση με πέρσι, πιθανώς και ελαφρώς αυξημένες κατά 10% περίπου κι ότι οι καλλιέργειες εξελίσσονται ομαλά και δίχως προβλήματα. Κάποια κιτρινίσματα που ίσως παρατηρούνται σε ορισμένα κτήματα, λέει ο κ. Κούντριας, ενδεχομένως να σχετίζονται με τα κρύα και τυχόν αυξημένες υγρασίες, δεν πρέπει όμως να προκαλέσουν συναγερμό.

Να σημειωθεί ότι φέτος όσον αφορά στο βυνοποιήσιμο κριθάρι, οι περισσότερες εκτάσεις εντοπίζονται στην περιοχή της Θεσσαλίας, κυρίως σε Λάρισα και Μαγνησία, ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία και στη συνέχεια η Στερεά Ελλάδα, με τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία η καλλιέργεια.

Φθινοπωρινές και ανοιξιάτικες ποικιλίες

Σημειώνεται, ότι υπάρχουν φθινοπωρινές και ανοιξιάτικες ποικιλίες κριθαριού, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το σιτάρι. Οι ποικιλίες παρουσιάζουν διαφορετική αντοχή στις αρρώστιες και τα έντομα. Όσο για την αντοχή τους στο κρύο, επεμβαίνουν, φαίνεται, πολλοί παράγοντες, όπως αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες, αντοχή στο πλάγιασμα των φυτών, στο φούσκωμα του εδάφους ή και σε άλλους ακόμα παράγοντες, που δεν είναι εύκολο να μελετηθούν χωριστά. Για την εκτίμηση της πρωιμότητας, και στο κριθάρι η εποχή του ξεσταχυάσματος έχει μεγαλύτερη ταξινομική σημασία από την εποχή, πού ωριμάζει ό καρπός. Προπάντων όταν ή διαφορά στο ξεστάχυασμα είναι αξιόλογη και οι ποικιλίες σπέρνονται την ίδια μέρα και στο ίδιο χωράφι, ή εποχή του ξεσταχυάσματος είναι θαυμάσιος δείχτης πρωιμότητας, όπως εκτιμούν οι γεωπόνοι.

 ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Περισσότερα Εδω