Η Interpol ολοκλήρωσε δύο συντονισμένες επιχειρήσεις με στόχο τη διάλυση δικτύων διακίνησης ναρκωτικών στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με τη συνεργασία των αστυνομικών αρχών από 41 χώρες. Οι δύο αυτές επιχειρήσεις κατέληξαν στη σύλληψη 287 ατόμων και την κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών, η αξία των οποίων εκτιμάται σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η διακίνηση ναρκωτικών είναι εξίσου παγκοσμιοποιημένη με την παγκόσμια οικονομία. Τα αποτελέσματα αυτών των επιχειρήσεων, με το κωδικό όνομα Lionfish, δίνουν μια εικόνα του διεθνούς κόσμου του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, με τους εγκληματίες να αναζητούν συνεχώς νέες διαδρομές και τρόπους για να διακινήσουν διασυνοριακά, ναρκωτικές ουσίες.

Στις επιχειρήσεις Lionfish, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αστυνομικοί και τελωνειακοί συντόνισαν τις ενέργειες στα σύνορα και σε άλλα hotspots κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου δύο εβδομάδων, πρώτα στην αφρικανική ήπειρο και στη συνέχεια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτών των δύο επιχειρήσεων δείχνουν την τεράστια κλίμακα του εμπορίου ναρκωτικών και του διεθνούς χαρακτήρα του», δήλωσε ο Γιούργκεν Στοκ, Γενικός Γραμματέας της Interpol.

«Η διακίνηση ναρκωτικών είναι μια απειλή που αντιμετωπίζουμε συλλογικά και οι μαζικές κατασχέσεις που επιτεύχθηκαν στην Επιχείρηση Lionfish δείχνουν τι είναι δυνατό όταν οι αρχές επιβολής του νόμου παλεύουν μαζί», πρόσθεσε ο Στοκ.

(Interpol)

973 «τούβλα» κοκαΐνης

Οι αξιωματούχοι κατάσχεσαν 17 τόνους ρητίνης κάνναβης, αξίας 31 εκατομμυρίων ευρώ, σε αποθήκες στο Niamey του Νίγηρα – τη μεγαλύτερη κατάσχεση στην ιστορία της χώρας. Το παράνομο φορτίο, το οποίο προοριζόταν για τη Λιβύη, αποστάλθηκε από το Λίβανο στο λιμάνι Τόγκο της Λομέ και μεταφέρθηκε με φορτηγό για πάνω από 1.000 χιλιόμετρα.

Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία της Νότιας Αφρικής κατάσχεσε 973 τούβλα κοκαΐνης αξίας περίπου 32 εκατομμυρίων ευρώ, από ένα αλιευτικό σκάφος στα ανοικτά των δυτικών ακτών της χώρας, και συνέλαβε 10 άτομα.

«Η διακίνηση ναρκωτικών είναι συχνότερα μια από τις αιτίες σε πολλά από τα βίαια εγκλήματα που μαστίζουν τις κοινωνίες μας», δήλωσε ο στρατηγός Κέλα Σιτόλ, αστυνομικός επίτροπος της Νότιας Αφρικής. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει καμία χώρα σε αυτόν τον κόσμο που να είναι άτρωτη στα ναρκωτικά και αυτό καθιστά τη συνεργατική μας προσπάθεια ακόμη πιο κρίσιμη για να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη μάστιγα».

Τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων

– 200 κιλά αμφεταμίνες

– 56 κιλά ηρωίνης

– 30 κιλά μεθαμφεταμίνες

– 21 κιλά κοκαΐνης σε σκόνη και 169 κομμάτια κοκαΐνης

– 214 δισκία έκστασης

– Περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια δισκία τραμαδόλης

– 720 κιλά κάνναβης

– 10.000 στεροειδή

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατασχέθηκαν και άλλα είδη, όπως ζωντανοί παγκολίνοι, άκοπα διαμάντια, παράνομα τσιγάρα και οχήματα.

Η επιχείρηση Lionfish έδειξε επίσης τις συνεχώς μεταβαλλόμενες και ευκαιριακές μεθόδους λαθρεμπορίου που χρησιμοποιούν οι διακινητές ναρκωτικών.

Στη Νότια Αφρική, κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη με προορισμό την Αυστραλία, βρέθηκε κρυμμένη μέσα σε σανδάλια και γλυπτά ζώων. Η Νότια Αφρική ζήτησε από την Interpol να εκδώσει μια ειδική ειδοποίηση (Purple Notice) η οποία θα αναφέρει ορισμένες από αυτές τις διαφορετικές μεθόδους λαθρεμπορίου που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Lionfish, και θα κοινοποιηθεί στις αστυνομικές αρχές 194 χωρών.

(Interpol)

Επιχείρηση Lionfish

Οι ακόλουθες χώρες συμμετείχαν στις δύο επιχειρήσεις Lionfish: Αγκόλα, Μπαχρέιν, Μπενίν, Μποτσουάνα, Μπουρκίνα Φάσο, Μπουρούντι, Καμερούν, Πράσινο Ακρωτήριο, Ακτή Ελεφαντοστού, Αιθιοπία, Γκαμπόν, Γκάμπια, Γκάνα, Ιράκ, Ιορδανία, Κένυα, Κουβέιτ, Λιβύη, Μαδαγασκάρη, Μάλι, Μαυριτανία, Μαυρίκιος, Μαρόκο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νίγηρας, Νιγηρία, Ομάν, Παλαιστίνη, Κατάρ, Ρουάντα, Σαουδική Αραβία, Σεϋχέλλες, Σιέρα Λεόνε, Νότια Αφρική, Σουδάν, Τανζανία, Τόγκο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε.

 

 

 

 

Περισσότερα Εδω