Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos σταματά όλες τις εκτοξεύσεις πυραύλων Soyuz από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στη Γαλλική Γουιάνα λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Σε απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ κατά των επιχειρήσεών μας, η Roscosmos αναστέλλει τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη διοργάνωση διαστημικών εκτοξεύσεων από το κοσμοδρόμιο του Κουρού και αποσύρει το προσωπικό της, συμπεριλαμβανομένου του ενοποιημένου πληρώματος εκτόξευσης, από τη Γαλλική Γουιάνα», ανέφερε ο επικεφαλής της Roscosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν σε ανακοίνωσή του στο Twitter το Σάββατο (26 Φεβρουαρίου) σύμφωνα με μετάφραση από τα ρωσικά.

Η Ρωσία ανακαλεί επίσης 87 Ρώσους εργαζόμενους από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο της Νότιας Αμερικής στη Γαλλική Γουιάνα, οι οποίοι υποστηρίζουν τις εκτοξεύσεις πυραύλων Soyuz για τη Roscosmos και τις ρωσικές εταιρείες NPO Lavochkin a, Progress RCC και TsENKI, σύμφωνα με μια δεύτερη δήλωση της Roscosmos στο Twitter.

«Το θέμα της αποχώρησης των Ρώσων υπαλλήλων βρίσκεται σε εξέλιξη», έγραψε η Roscosmos. Οι κινήσεις της Ρωσίας έρχονται καθώς τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες έχουν επιβάλει αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία την Πέμπτη (24 Φεβρουαρίου).

Οι ρωσικοί πύραυλοι Soyuz χρησιμοποιούνται από τον ευρωπαϊκό πάροχο εκτοξεύσεων Arianespace για την εκτόξευση δορυφόρων από το Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας κοντά στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, καθώς και από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν (όπου η Ρωσία εκτοξεύει τακτικά τις δικές της αποστολές Soyuz). Ο πιο πρόσφατος πύραυλος Soyuz που εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο της Γουιάνας απογειώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου μεταφέροντας 34 δορυφόρους διαδικτύου OneWeb.

Η Arianespace, που εδρεύει στη Γαλλία, χρησιμοποιεί επίσης τον δικό της ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 5 για βαρέα φορτία και τον πύραυλο Vega για μικρότερες εκτοξεύσεις από τη Γαλλική Γουιάνα.

Η επόμενη εκτόξευση Soyuz της Arianespace ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές Απριλίου. Η αποστολή αυτή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καθυστερήσει λόγω της ανακοίνωσης της Ρωσίας το Σάββατο.

Ο Τιερί Μπρετόν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Διάστημα, δήλωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις εκτοξεύσεις Soyuz με την Ευρώπη δεν θα διακόψει καμία υπηρεσία για τους χρήστες των δορυφόρων Galileo ή του προγράμματος δορυφόρων παρατήρησης της Γης Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Επιβεβαιώνω ότι η απόφαση αυτή δεν έχει συνέπειες στη συνέχεια και την ποιότητα των υπηρεσιών Galileo και Copernicus», ανέφερε ο Μπρετόν στη δήλωσή του. «Ούτε η απόφαση αυτή θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της ανάπτυξης αυτών των υποδομών».

Ο Μπρετόν πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της είναι «έτοιμα να δράσουν αποφασιστικά» προκειμένου να «προστατεύσουν αυτές τις κρίσιμες υποδομές σε περίπτωση επίθεσης» και ότι θα «συνεχίσουν να αναπτύσσουν τον Ariane 6 και τον Vega C για να διασφαλίσουν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης στον τομέα των εκτοξευτών».

Την Παρασκευή (25 Φεβρουαρίου), ο γενικός διευθυντής της ESA Josef Aschbacher ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι Ευρωπαίοι διαστημικοί αξιωματούχοι «παρακολουθούν στενά τι συμβαίνει» στην Ουκρανία, ενώ σταθμίζουν οποιαδήποτε αντίδραση. Η ESA συνεργάζεται στενά με το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας για την εκτόξευση της ευρωπαϊκής αποστολής ExoMars rover στον Άρη αργότερα φέτος.

Εκτός από τη ματαίωση των εκτοξεύσεων Soyuz από τη Γαλλική Γουιάνα, ο Ρογκόζιν ανακοίνωσε επίσης το Σάββατο ότι δεν θεωρεί πλέον απαραίτητη την κοινή ρωσο-αμερικανική συνεργασία για την προγραμματισμένη αποστολή Venera-D της Ρωσίας στην Αφροδίτη, δεδομένων των συνεχιζόμενων κυρώσεων.

Σε ξεχωριστή δήλωση, ο Ρογκόζιν έγραψε ότι θεωρεί «ακατάλληλη» οποιαδήποτε συνέχιση της συμμετοχής των ΗΠΑ στη ρωσική αποστολή στην Αφροδίτη, η οποία επρόκειτο να εκτοξευθεί κάποια στιγμή στη δεκαετία του 2020. Οι επιστήμονες της NASA ξεκίνησαν συνομιλίες με τη Ρωσία για τη συμμετοχή τους στην αποστολή Venera-D το 2017.

Πηγή: space.com

Περισσότερα Εδω