Την ανάγκη ύπαρξης πλατφόρμας καταγραφής της βίας των ανηλίκων στα σχολεία, αλλά και της ουσιαστικής αντιμετώπισής αυτής, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών με ανακοίνωσή της. Αναλυτικά επισημαίνονται τα εξής:
Η επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να θέσει σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα δέχεται καταγγελίες για περιστατικά βίας στα σχολεία διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο θεσμικά και νομικά αλλά και στο πεδίο της ίδιας της πραγματικότητας του σχολείου,
Η στόχευση της λειτουργίας της πλατφόρμας αυτής εμφανίζεται να είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου καταγραφής για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και των φαινομένων εκφοβισμού. Σε αυτή την πλατφόρμα πρόσβαση θα έχουν οι μαθητές και οι γονείς, καθώς και όσοι έχουν την επιμέλεια μαθητών.
Η ανάγκη καταπολέμησης της βίας στα σχολεία είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Τα σχολεία λειτουργούν ουσιαστικά ως υποδοχείς ενός φαινομένου που διαμορφώνεται εκτός του σχολείου και χαρακτηρίζεται από ένα σύνθετο πλέγμα αιτιών που έχουν να κάνουν με τις κυρίαρχες αξίες, τις συμπεριφορές, τον σύγχρονο τρόπο ζωής αλλά και την οικονομική και κοινωνική δομή.
Η απάντηση σε ένα φαινόμενο τέτοιας έντασης και έκτασης δεν μπορεί να περιοριστεί απλά στην υποδοχή των καταγγελιών – με την εντυπωσιακή εξαίρεση των εκπαιδευτικών από τη δυνατότητα να καταγγείλουν περιστατικά τέτοιου χαρακτήρα σε βάρος τους – αλλά σε μια πολυπαραγοντική πολιτική η οποία θα επαναφέρει τον άνθρωπο ως κυρίαρχη αξία σε κοινωνία και σχολείο. Η ανάγκη ουσιαστικής επικοινωνίας των εκπαιδευτικών με τους γονείς και τους μαθητές υπερβαίνει τα εξωτερικά σχήματα της τεχνολογίας. Η αλληλεπίδραση, η ουσιαστική επικοινωνία, η συχνότητα της ενημέρωσης πρέπει να αποτελέσει το κυρίαρχο όχημα αντιμετώπισης αυτών των περιστατικών. Το σχολείο πρέπει να γίνει και πάλι σημείο αναφοράς της αξίας του ανθρώπου τόσο στο επίπεδο των αξιών που μεταλαμπαδεύει όσο και των συμπεριφορών που με τη λειτουργία του εμπνέει.
Η ανάγκη νομικής προστασίας των εκπαιδευτικών
Την ίδια ώρα η ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει ξεκαθαρίσει το νομικό καθεστώς της προστασίας που θα περιβάλλει τους εκπαιδευτικούς σε περιπτώσεις που θα γίνονται
αντικείμενα κακόβουλων και χωρίς αντικείμενο καταγγελιών. Ποια θα είναι η πραγματικότητα που θα αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί διοικητικά, υπηρεσιακά και νομικά σε μια τέτοια περίπτωση;
Η ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλέγματος νομικής προστασίας και υποστήριξης των εκπαιδευτικών γίνεται επιτακτική καθώς πληθαίνουν κινήσεις με νομικό χαρακτήρα και διοικητικό πρόσημο εναντίον τους. Ένα πολυσύνθετο ψηφιδωτό – σε επίπεδο δρώντων γύρω από τη σχολική ζωή – εμφανίζεται να λειτουργεί με όρους καταδίωξης εναντίον των εκπαιδευτικών οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν συχνά καταγγελίες με περιεχόμενο αναντίστοιχο της πραγματικότητας, οι οποίες όμως διαμορφώνουν εξαιρετικά επιβαρυντικούς όρους για την υπηρεσιακή τους λειτουργία αλλά και την ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση.
Προκαλεί αρνητική εντύπωση ότι συχνά οι καταγγελίες αυτές αντιμετωπίζονται ως μια διαδικασία νομικά αποδεκτή όταν στην πραγματικότητα πολλές φορές απλά αποτελούν εργαλεία στοχοποίησης. Η ανάγκη διαμόρφωσης ενός νομικού συμπαραστάτη μέσα από μια οργανωμένη υπηρεσία νομικής υποστήριξης πρέπει να συμπληρωθεί από μια αντίστοιχη νομοθετική παρέμβαση που θα προσδιορίζει με ακρίβεια και πληρότητα τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα δίνεται ουσιαστική νομική και τεχνική υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς.
Μαθητές και μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί, Κοινωνία και Πολιτεία οφείλουμε να δώσουμε τις απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα της κυριαρχίας της βίας με ένα τρόπο που θα διασφαλίσει την ουσία της παιδαγωγικής λειτουργίας σε ατμόσφαιρα συνεργασίας και όχι καχυποψίας.
Με όραμα ένα ανθρώπινο σχολείο όπου θα συνυπάρχουν όλοι οι παράγοντες της εκπαιδευτικής πραγματικότητας με όρους δημιουργικής συνύπαρξης και ισχυρό το αίσθημα αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις