Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ φαίνεται να είναι πλέον το πρώτο σοβαρό διπλωματικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο επανεκλεγείς πρόεδρος Ερντογάν. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και ο Στόλτενμεργκ ασκούν ανοικτά πιέσεις στον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος δύσκολα θα μπορέσει να διατηρήσει την αρνητική στάση του ζητώντας όλο και περισσότερες παραχωρήσεις. Η σύνδεση του θέματος της Σουηδίας με τα F-16 δεν φαίνεται να είναι εφικτή, και ο Ερντογάν δεν έχει πολλές ευκαρίες ελιγμών.

Η τουρκική εφημερίδα DUVAR αναφέρεται λεπτομερώς στις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ στο Όσλο σε δημοσιογράφους όπου μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι πρόκειται να μεταβεί στην Άγκυρα σύντομα για να συζητήσει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, το σχετικό άρθρο αναφέρει:

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων πριν από την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο της Νορβηγίας.

Για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές της εβδομάδας και είπε: «Θα πάω στην Άγκυρα σύντομα. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει αποφασιστεί ακόμα».

Όταν ρωτήθηκε για το μήνυμα που ήθελε να στείλει η Σουηδία στην Τουρκία σχετικά με την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης, ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Το μήνυμα μου είναι ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι τόσο καλή για τη Σουηδία όσο και για τις Σκανδιναβικές χώρες, την περιοχή της Βαλτικής, αλλά και για όλο το ΝΑΤΟ και φυσικά την Τουρκία και άλλους συμμάχους».

Ο κ. Στόλτενμεργκ επεσήμανε ότι η σημερινή ημερομηνία 1η Ιουνίου, έχει ιδιαίτερη σημασία για τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Σουηδίας:

Από σήμερα, 1η Ιουνίου, τίθεται σε ισχύ ο νέος αντι- τρομοκρατικός νόμος στη Σουηδία. Αυτοί οι νόμοι κάνουν πραγματικά τη διαφορά. Δείχνουν ότι η Σουηδία κάνει τώρα νέα βήματα για να ενισχύσει τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, για παράδειγμα, συμπεριλαμβανομένου του PKK, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση σύμφωνα με την αξιολόγηση όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλών άλλων. Ως εκ τούτου, χαιρετίζω τόσο τους ισχυρότερους νόμους στη Σουηδία που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουνίου όσο και την ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ Σουηδίας και Τουρκίας, απόδειξη ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από αυτό το Τριπλό Μνημόνιο που έχει υπογραφεί,» και πρόσθεσε «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία έχει κάποιες εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια, διότι κανένας σύμμαχος δεν έχει δεχθεί τόσες τρομοκρατικές επιθέσεις όσο η Τουρκία. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να συνεργαστούμε με την Τουρκία ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας. Γι’ αυτό χαιρετίζω όσα έκαναν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, καθώς και όσα έκανε η Σουηδία τον περασμένο μήνα για να επιταχύνει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τη συνεργασία με την Τουρκία. Είμαι βέβαιος ότι το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας θα επικυρωθεί σύντομα».

Συνεχίζεται η ονοματολογία για τη συνθεση του νεου υπουργικού συμβουλίου στην Τουρκία

Πάντως η τελετή της ορκομωσίας του θα λάβει χώρα το Σάββατο και το βράδυ θα ανακοινωθεί η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα γίνει την Κυριακή. Στο μεταξύ η ονοματολογία για τη συνθεση του νεου υπουργικού συμβουλίου συνεχίζεται. Χθες πριν από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο Ερντογάν είχε μια συνάνηση 45 λεπτών με τον κυβερνητικό εταίρο του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Πιστέυεται ότι η συνάντηση είχε να κάνει με κάποια ονόματα που θέλει ο Μπαχτσελί στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα εκείνο του Σουλεϊμάν Σούλού. Όμως τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχει Τούρκος πρόεδρος ο οποίος μπορεί να αγνοήσει του πάντες και να ανατρέψει όλα τα σενάρια επιλέγοντας τους υπουργούς της αρεσκείας του. Όμως υπάρχει ένα όνομα που έχει την πιο μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή, ο Μεχμέτ Σιμσέκ ο πρώην τσάρος της τουρκικής οικονομίας. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει συναντηθεί μαζί του, και του ζήτησε να αναλάβει καθήκοντα, υπήρξαν δηλώσεις ότι ο Σιμσέκ θα μπεί στην κυβέρνηση για να αναλάβει να ανατάξει την καταρρέουσα οικονομία, όμως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται γιατί όπως φαίνεται ο Σιμσέκ θέλει ελευθερία κινήσεων στους χειρισμούς που θα κάνει, κάτι πολύ δύσκολο να δεχτεί ο τούρκος πρόεδρος.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω