ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Τρίτη ότι η G7 συμφώνησε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν, με τον νούμερο ένα όρο τους να είναι ότι οι μαχητές πρέπει να επιτρέπουν ασφαλή διέλευση στους Αφγανούς που θέλουν να φύγουν από τη χώρα ακόμη και μετά την προθεσμία της 31ης Αυγούστου.
“Αυτό που κάναμε σήμερα, η G7, είναι ότι … συμφωνήσαμε όχι μόνο μια κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της εκκένωσης, αλλά και έναν οδικό χάρτη για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστούμε με τους Ταλιμπάν”. Ο κ. Τζόνσον έκανε την δήλωση μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.
«Η νούμερο ένα προϋπόθεση που θέτουμε ως G7 είναι ότι πρέπει να εγγυηθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου και πέρα, την ασφαλή διέλευση για όσους θέλουν να βγουν.
“Μερικοί από αυτούς θα πουν ότι δεν το δέχονται αυτό, μερικοί από αυτούς ελπίζω ότι θα δουν τη σημασία που έχει αυτό, επειδή η G7 έχει πολύ σημαντική επιρροή, οικονομική, διπλωματική και πολιτική”.
Ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι η «τεράστια μόχλευση» που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η G7 στους Ταλιμπάν μετά την κατάληψη του ελέγχου της χώρας πριν από περίπου μία εβδομάδα θα περιλάμβανε παρακράτηση σημαντικών κεφαλαίων.
“Αυτό που λέμε είναι ότι το Αφγανιστάν δεν μπορεί να γυρίσει να γίνει τόπος αναπαραγωγής της τρομοκρατίας, το Αφγανιστάν δεν μπορεί να γίνει κράτος νάρκο, τα κορίτσια πρέπει να εκπαιδευτούν μέχρι την ηλικία των 18 ετών”, είπε.
Κοινό ανακοινωθέν G7 (ανεπίσημη μετάφραση)
«Σήμερα, 24 Αυγούστου 2021, υπό την Προεδρία του Ηνωμένου Βασιλείου, εμείς οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Στη συνάντηση παρέστησαν οι Γενικοί Γραμματείς των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και του ΝΑΤΟ. Επιβεβαιώνουμε τη σταθερή δέσμευσή μας προς τον λαό του Αφγανιστάν και υποστηρίζουμε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 16ης Αυγούστου. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και καλούμε για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ασφάλεια των ευάλωτων Αφγανών και διεθνών πολιτών και την πρόληψη μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Ζητούμε την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών, των κοριτσιών και των μειονοτικών ομάδων, και ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο τηρείται σε όλες τις συνθήκες. Τιμούμε τις σημαντικές θυσίες του Αφγανικού λαού, των ανθρώπων των χωρών μας και αμέτρητων άλλων, που εργάστηκαν για ένα πιο ειρηνικό, δίκαιο και ασφαλές μέλλον για το Αφγανιστάν.
Ο αφγανικός λαός αξίζει να ζει με αξιοπρέπεια, ειρήνη και ασφάλεια, αντανακλώντας τις δύο τελευταίες δεκαετίες των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών επιτευγμάτων του, ιδίως για γυναίκες και κορίτσια. Το Αφγανιστάν δεν πρέπει ποτέ να γίνει ξανά ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία, ούτε πηγή τρομοκρατικών επιθέσεων σε άλλους. Συνεργαζόμενοι με τους εταίρους, ιδίως τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την τρομοκρατία με αποφασιστικότητα και
αλληλεγγύη, όπου κι αν βρεθεί. Κάθε μελλοντική αφγανική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις και τη δέσμευση του Αφγανιστάν για προστασία από την τρομοκρατία. διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, ιδιαίτερα των γυναικών, των παιδιών και των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων · υποστηρίξτε το κράτος δικαίου · επιτρέπουν την απρόσκοπτη και άνευ όρων ανθρωπιστική πρόσβαση · και αποτελεσματική αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων και ναρκωτικών. Καλούμε όλα τα κόμματα στο Αφγανιστάν να εργαστούν με καλή πίστη για να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής συμμετοχής γυναικών και μειονοτικών ομάδων.
Επιβεβαιώνουμε τη διαρκή δέσμευσή μας προς τον λαό του Αφγανιστάν, μεταξύ άλλων μέσω μιας ανανεωμένης ανθρωπιστικής προσπάθειας από τη διεθνή κοινότητα. Για το σκοπό αυτό στηρίζουμε τον ΟΗΕ στο συντονισμό της άμεσης διεθνούς ανθρωπιστικής αντίδρασης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της απεριόριστης ανθρωπιστικής πρόσβασης στο Αφγανιστάν, και θα συμβάλλουμε συλλογικά σε αυτήν την απάντηση. Ως μέρος αυτού, θα συνεργαστούμε μαζί και με γειτονικές και άλλες χώρες της περιοχής για την υποστήριξη Αφγανών προσφύγων και κοινοτήτων υποδοχής ως μέρος μιας συντονισμένης μακροπρόθεσμης περιφερειακής απάντησης. Καλούμε όλους τους εταίρους του Αφγανιστάν να υποστηρίξουν αυτήν την προσπάθεια και ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα μέσω πολυμερών διαύλων.
Ως μέρος αυτού, η άμεση προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφαλή εκκένωση των πολιτών μας και εκείνων των Αφγανών που συνεργάστηκαν μαζί μας και βοήθησαν τις προσπάθειές μας τα τελευταία είκοσι χρόνια, και να διασφαλίσουμε τη συνεχή ασφαλή διέλευση από το Αφγανιστάν. Θα συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε στενά σε αυτό και αναμένουμε ότι όλα τα μέρη θα συνεχίσουν να το διευκολύνουν και να διασφαλίζουν την ασφάλεια του ανθρωπιστικού και ιατρικού προσωπικού και άλλων διεθνών παρόχων υπηρεσιών. Θα συνεργαστούμε μαζί, και με γειτονικές και άλλες χώρες της περιοχής που φιλοξενούν πρόσφυγες, σε μια συντονισμένη προσέγγιση ασφαλών και νόμιμων οδών για την επανεγκατάσταση.
Θα συνεργαστούμε, και με τους συμμάχους μας και τις περιφερειακές χώρες, μέσω του ΟΗΕ, της G20 και ευρύτερα, για να φέρουμε τη διεθνή κοινότητα μαζί για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν. Καθώς το κάνουμε αυτό, θα κρίνουμε τα αφγανικά κόμματα από τις πράξεις τους και όχι τα λόγια. Ειδικότερα, επαναβεβαιώνουμε ότι οι Ταλιμπάν θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους στην πρόληψη της τρομοκρατίας, στα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως εκείνα των γυναικών, των κοριτσιών και των μειονοτήτων και στην επιδίωξη μιας πολιτικής διευθέτησης χωρίς αποκλεισμούς στο Αφγανιστάν. Η νομιμότητα κάθε μελλοντικής κυβέρνησης εξαρτάται από την προσέγγιση που ακολουθεί τώρα για να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της για να εξασφαλίσει ένα σταθερό Αφγανιστάν».