Συμμορίες λαθρεμπορίου ναρκωτικών διεισδύουν ολοένα και περισσότερο στα ευρωπαϊκά λιμάνια, δωροδοκούν το προσωπικό και διαφθείρουν οποιονδήποτε βρίσκεται εκεί, δήλωσε η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία, Europol. 

Οι συμμορίες χρησιμοποιούν κυρίως κοντέινερ για να μεταφέρουν λαθραία την κοκαΐνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγοντας περισσότερους ψηφιακούς κωδικούς ασφαλείας, για το κλείδωμα των εμπορευματοκιβωτίων. Με τους κωδικούς μπορούν εύκολα να ανοίξουν τα κοντέινερ και να βγάλουν τις μη επιτρεπόμενες ποσότητες που κρύβονται μέσα. Η ασφάλεια κοντέινερ είναι η διαδικασία προστασίας των συστημάτων που καλύπτουν τις εφαρμογές ώστε να λειτουργούν όπως έχουν σχεδιαστεί. Περιλαμβάνει την προστασία συγκεκριμένων εκδόσεων των χρόνων εκτέλεσης της γλώσσας προγραμματισμού, των βιβλιοθηκών, της υποδομής και της αλυσίδας εφοδιασμού εφαρμογών.

Σύμφωνα με την Europol, περίπου 90 εκατομμύρια κοντέινερ διέρχονται από θαλάσσιους λιμένες της Ε.Ε και μόνο ένα μέρος από αυτά ελέγχεται για λαθρεμπόριο. Περίπου 200 τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν στα δύο κύρια λιμάνια, του Ρότερνταμ στην Ολλανδία και της Αμβέρσας στο Βέλγιο, όπου μέσω αυτών, η κοκαΐνη διανέμεται στη συνέχεια σε όλη την Ευρώπη. Η τόσο εύκολη πρόσβαση στα δύο αυτά λιμάνια γίνεται γιατί υπάρχει αυξημένη χρήση εμπορευματοκιβωτίων που βασίζονται στις μεγάλες δυνατότητες των λιμανιών αυτών. Έτσι, η Ολλανδία κυρίως, έχει εδραιώσει το ρόλο της ως «ζώνη διέλευσης» για την κοκαΐνη.

Πλέον η Ευρώπη έχει αντικαταστήσει την Αμερική ως κύρια αγορά κοκαΐνης. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Αμβέρσα «είναι μια επανάληψη του Μαϊάμι της δεκαετίας του 1980». Το γεγονός αυτό υποδηλώνει αλλαγές στο ρόλο της περιοχής στο διεθνές εμπόριο κοκαΐνης.

Europol για κοκαΐνη: Διαβρώνει δομές και διωκτικές αρχές στην Ευρώπη

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), Αλέξις Γκούσντιλ έκανε λόγο για μια αυξανόμενη απειλή από μια πιο ποικιλόμορφη και δυναμική αγορά ναρκωτικών, η οποία καθοδηγείται από τη στενότερη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών και διεθνών εγκληματικών οργανώσεων. Το αποτέλεσμα αυτού είναι τα επίπεδα ρεκόρ διαθεσιμότητας ναρκωτικών και η αύξηση της βίας και της διαφθοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του EMCDDA, το 2020 κατασχέθηκαν στην Ευρώπη ποσότητες ρεκόρ κοκαΐνης (214,6 τόνοι), σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με το 2019. Το μεγαλύτερο μέρος των κατασχέσεων που έχουν γίνει στην Ευρώπη φτάνει μέσω σε θαλάσσιων εμπορευματοκιβωτίων.

Μετά την κάνναβη, η κοκαΐνη είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο ναρκωτικό στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον αριθμό των χρηστών σε 4,4 εκατομμύρια το 2020, σύμφωνα με την Europol.

Αύξηση της παραγωγής κοκαΐνης στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, η Κολομβία αποτελεί τη σημαντικότερη χώρα προέλευσης κοκαΐνης στον κόσμο, ακολουθούμενη από το Περού και τη Βολιβία

Ωστόσο, η επεξεργασία της κοκαΐνης πραγματοποιείται πλέον και στο εσωτερικό της Ευρώπης και κυρίως στο Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ισπανία . Μεγάλες ποσότητες πρόδρομων ουσιών ναρκωτικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κοκαΐνης, έχουν κατασχεθεί σε παράνομα εργαστήρια παραγωγής και στα ευρωπαϊκά σύνορα. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης σε σκόνη έχουν υποστεί επεξεργασία στην Ευρώπη από ενδιάμεσα προϊόντα, όπως η πάστα κοκαΐνης. Η πάστα της κοκαΐνης ή αλλιώς πάστα basuco είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει εξαιρετικά τοξικά και δηλητηριώδη προϊόντα όπως θειικό οξύ, μεθανόλη ή κηροζίνη. Ορισμένα από αυτά εισάγονται λαθραία από τη Νότια Αμερική σε υλικά μεταφοράς (π.χ. κάρβουνο, πλαστικά) και στη συνέχεια εξάγονται σε εξειδικευμένες εγκαταστάσεις. Η διαθεσιμότητα στην Ευρώπη μεγάλων ποσοτήτων βάσης και πάστας κοκαΐνης δημιουργεί τον κίνδυνο εμφάνισης νέων προϊόντων κοκαΐνης που καπνίζονται (π.χ. κρακ) και ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής κοκαΐνης εισάγεται μέσω του Ρότερνταμ, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αύξηση της βίας των συμμοριών εκεί. Ο επικεφαλής μιας ολλανδικής αστυνομικής ένωσης προειδοποίησε ότι η χώρα κινδυνεύει να μετατραπεί σε «ναρκο-κράτος».

Το κόστος της κοκαΐνης σε όλον τον κόσμο

Η κοκαΐνη παραμένει σημαντικό μέρος των εσόδων των συμμοριών όχι επειδή είναι εθιστική αλλά επειδή είναι τόσο κερδοφόρα. Οι εκτιμήσεις σχετικά με το πόσο κοστίζει ένα κιλό ναρκωτικών σε διάφορα μέρη ποικίλλουν επειδή, όπως συμβαίνει με κάθε παράνομη αγορά, είναι δύσκολο να μελετηθεί. Ένα άλλο δημοσίευμα του Economist, αναφέρει ότι το 2019, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ένα κιλό κοκαΐνης στην Κολομβία κόστιζε περίπου 1.491 δολάρια σε τιμές χονδρικής. Στο Μεξικό κόστιζε 12.433 δολάρια και στο Ελ Σαλβαδόρ 28.873 δολάρια και στην Ευρώπη το ένα κιλό κοκαΐνης κυμαίνεται από 35.000 ευρώ έως και 60.000 ευρώ

Αλλά τα πραγματικά κέρδη προέρχονται από χώρες εκτός Λατινικής Αμερικής. Ένα κιλό σε τιμές χονδρικής στις Ηνωμένες Πολιτείες κόστιζε περίπου 69.000 δολάρια το 2019. Όσο πιο μακριά πηγαίνει, τόσο ακριβαίνει. Στην Κίνα, όπου ορισμένες κολομβιανές συμμορίες φέρονται να ελπίζουν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια κέρδους τους την επόμενη δεκαετία, ένα κιλό κοστίζει 69.380 δολάρια στην ηπειρωτική χώρα και 72.510 δολάρια στο Χονγκ Κονγκ.

Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα;

Τον Μάιο, οι υπουργοί Δικαιοσύνης έξι δυτικοευρωπαϊκών χωρών συναντήθηκαν στο Άμστερνταμ και υποσχέθηκαν να καταστήσουν τα σημεία εισόδου, όπως τα λιμάνια, πιο ασφαλή εν μέσω της δραματικής αύξησης της διακίνησης ναρκωτικών. Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν να ενισχύσουν τους δεσμούς με τους λατινοαμερικάνους εταίρους τους, όπως το Περού και η Κολομβία, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι εντοπισμένες φυτείες φύλλων κόκας έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 43% από το 2020.

«Τα σημερινά ευρήματα βασίζονται σε δεδομένα και πληροφορίες από το σύστημα παρακολούθησης των ναρκωτικών του EMCDDA και από τις επιχειρησιακές πληροφορίες της Europol για το οργανωμένο έγκλημα. Λαμβάνοντας υπόψη μια προσέγγιση εκτίμησης των απειλών, οι οργανισμοί παρουσιάζουν τους βασικούς τομείς δράσης σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται: ταχεία αναγνώριση των αναδυόμενων απειλών για την υγεία και την ασφάλεια, επένδυση στο ιατροδικαστικό και τοξικολογικό δυναμικό, στόχευση της αλυσίδας εφοδιασμού παράνομων ναρκωτικών και μείωση των τρωτών σημείων στα εξωτερικά σύνορα», ανέφερε στην έκθεση η εκτελεστική διευθύντρια της Europol, Κάθριν Ντε Μπολ.

Διαθέσιμες πληροφορίες στο https://www.ertnews.gr/eidiseis/i-koka-ni-kataklyzei-tin-eyropi-kathos-i-agora-narkotikon-synechizei-na-exelissetai-long-read/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω