Για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες, η NASA σταμάτησε το Σάββατο την αντίστροφη μέτρηση που βρισκόταν σε εξέλιξη και ανέβαλε την προγραμματισμένη απόπειρα εκτόξευσης της πρώτης δοκιμαστικής πτήσης του γιγαντιαίου πυραύλου νέας γενιάς, της πρώτης αποστολής του προγράμματος Artemis από το φεγγάρι προς το Άρη.

Η τελευταία απόπειρα εκτόξευσης του ύψους 32 ορόφων πυραύλου Space Launch System (SLS) και της κάψουλας Orion ακυρώθηκε μετά από επανειλημμένες προσπάθειες των τεχνικών να διορθώσουν μια διαρροή ψυχρού υγρού υδρογόνου που διοχετεύεται στις δεξαμενές καυσίμου του οχήματος.

Εκτός από τον αγώνα για την αποκατάσταση της ίδιας της διαρροής, η δυσκολία ανάγκασε τους διαχειριστές της αποστολής να μείνουν πίσω στην αντίστροφη μέτρηση, αφήνοντας πολύ λίγο χρόνο για να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες πριν από την εκτόξευση πριν από την απογείωση.

Οι διαδικασίες διακόπηκαν επίσημα από τον διευθυντή εκτόξευσης του Artemis 1, Τσάρλι Μπλάκγουελ Τόμσον, περίπου τρεις ώρες πριν ανοίξει το στοχευμένο δίωρο παράθυρο εκτόξευσης στις 2:17 μ.μ. EDT (21:17 ώρα Ελλάδας).

Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση σχετικά με το χρονικό πλαίσιο για την εκ νέου προσπάθεια εκτόξευσης της αποστολής, που ονομάστηκε Artemis 1. Η NASA θα μπορούσε όμως να προγραμματίσει άλλη μια προσπάθεια για τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Μια αρχική προσπάθεια εκτόξευσης τη Δευτέρα ματαιώθηκε από τεχνικά προβλήματα της τελευταίας στιγμής που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης, και περιλάμβαναν μια διαφορετική αντλία καυσίμου που είχε διαρροή, έναν ελαττωματικό αισθητήρα θερμοκρασίας και κάποιες ρωγμές στον μονωτικό αφρό. Οι αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν ότι τα προβλήματα αυτά είχαν επιλυθεί προηγουμένως.

Οι καθυστερήσεις κατά την ημέρα της εκτόξευσης και τα τεχνικά προβλήματα δεν είναι ασυνήθιστα για νέους πυραύλους όπως το Space Launch System της NASA.

Το εναρκτήριο ταξίδι του SLS-Orion θα σηματοδοτούσε την έναρξη του πολυδιαφημισμένου προγράμματος της NASA «Από τη Σελήνη στον Άρη», με την ονομασία Artemis, του διαδόχου των σεληνιακών αποστολών Apollo της δεκαετίας του 1960 και του ’70.

Το ταξίδι έχει ως στόχο να δοκιμάσει το όχημα των 6,65 εκατομμυρίων ευρώ σε μια αυστηρή πτήση επίδειξης, πιέζοντας τα όριά του, πριν η NASA το κρίνει αρκετά αξιόπιστο για να μεταφέρει αστροναύτες σε μια επόμενη πτήση με στόχο το 2024.

Ο SLS, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο ισχυρότερος και πιο πολύπλοκος πύραυλος στον κόσμο, αποτελεί το μεγαλύτερο νέο σύστημα κάθετης εκτόξευσης που έχει κατασκευάσει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία μετά τον πύραυλο Saturn V που πέταξε κατά τη διάρκεια του Apollo, ο οποίος προέκυψε από τον διαστημικό αγώνα ΗΠΑ-Σοβιετικής Ένωσης του
εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Εάν οι δύο πρώτες αποστολές του Artemis πετύχουν, η NASA στοχεύει να επαναπροσγειώσει αστροναύτες στη Σελήνη, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας που θα πατήσει το πόδι της στη σεληνιακή επιφάνεια, το 2025. Πολλοί ειδικοί, ωστόσο, πιστεύουν ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι πιθανό να ξεφύγει κατά μερικά χρόνια.

Οι τελευταίοι άνθρωποι που περπάτησαν στο φεγγάρι ήταν η διμελής ομάδα καθόδου του Apollo 17 το 1972, ακολουθώντας το παράδειγμα 10 άλλων αστροναυτών κατά τη διάρκεια πέντε προηγούμενων αποστολών, αρχής γενομένης από το Apollo 11 το 1969.

Το πρόγραμμα Artemis επιδιώκει τελικά να δημιουργήσει μια μακροπρόθεσμη σεληνιακή βάση ως εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξα ταξίδια αστροναυτών στον Άρη, στόχος που, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της NASA, θα διαρκέσει πιθανότατα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2030.

Το πρόγραμμα πήρε το όνομά του από τη θεά που ήταν η δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα στην αρχαία ελληνική μυθολογία.

Το SLS είναι υπό εξέλιξη για περισσότερο από μια δεκαετία, με πολυετείς καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους. Αλλά το πρόγραμμα Artemis έχει επίσης δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια δολάρια στο εμπόριο από τους κύριους εργολάβους Boeing Co για το SLS και Lockheed Martin Corp για το Orion.

Αν και δεν θα επιβιβαστούν άνθρωποι, το Orion θα μεταφέρει ένα προσομοιωμένο πλήρωμα τριών ατόμων – ένα αρσενικό και δύο θηλυκά ανδρείκελα – εφοδιασμένο με αισθητήρες για τη μέτρηση των επιπέδων ακτινοβολίας και άλλων καταπονήσεων που θα βίωναν οι αστροναύτες της πραγματικής ζωής.

Το διαστημόπλοιο πρόκειται επίσης να απελευθερώσει ένα φορτίο 10 μικροσκοπικών επιστημονικών δορυφόρων, που ονομάζονται CubeSats, συμπεριλαμβανομένου ενός που έχει σχεδιαστεί για να χαρτογραφήσει την αφθονία των αποθέσεων πάγου στο νότιο πόλο της σελήνης.

Πηγή: Ρόιτερς

 

Περισσότερα Εδω