Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ Λάρισας και τη δημοσιογράφο Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, μίλησε για τις αποζημιώσεις για τα αιγοπρόβατα που θανατώθηκαν λόγω της πανώλης και για τις πρωτοβουλίες στήριξης των μηλοπαραγωγών της Αγιάς, που επλήγησαν από τη θεομηνία Daniel. Τα μέτρα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στήριξης του πρωτογενούς τομέα και της ελληνικής κτηνοτροφίας και γεωργίας.
Αυξημένες αποζημιώσεις για την πανώλη – Χρηματοδότηση για τις επιπλέον δαπάνες για τις ζωοτροφές
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην πανδημία της πανώλης των αιγοπροβάτων, η οποία για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είναι μια μεγάλη κτηνιατρική επιχείρηση, που απαιτεί άμεσες και δραστικές παρεμβάσεις», σημείωσε ο Χρήστος Κέλλας, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξαν θανατώσεις περίπου 40.000 ζώων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. «Χάρη στα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν, η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της εκρίζωσης της πανώλης. Αν δεν υπάρξουν νέα κρούσματα εντός 30 ημερών, η χώρα θα μπορεί να ανακοινώσει επίσημα την εκρίζωση της νόσου», δήλωσε.
Όσον αφορά στις αποζημιώσεις για τους πληγέντες κτηνοτρόφους, ο υφυπουργός τόνισε ότι το ύψος των αποζημιώσεων έχει αυξηθεί σημαντικά. «Οι αποζημιώσεις για τα θανατωθέντα αιγοπρόβατα θα φτάσουν τα 250 ευρώ για τα θηλυκά και τα 500 ευρώ για τα αρσενικά, με τις τιμές να είναι κατά 70% αυξημένες σε σχέση με την περσινή ΚΥΑ». Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε, αναγνωρίζει τη σημασία της κτηνοτροφίας ως βασικό πυλώνα της οικονομίας. «Με εντολή του Πρωθυπουργού στηρίζουμε τους κτηνοτρόφους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο», σημείωσε.
Παράλληλα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε το πρόγραμμα ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου, μέσω του οποίου οι κτηνοτρόφοι με το μέτρο 5.2 θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα ζώα που έχασαν δωρεάν, δηλαδή με πλήρη κάλυψη και χρηματοδότηση. «Ο αριθμός των ζώων που θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι θα είναι ίδιος με αυτά που έχασαν, χωρίς κόστος, στο πλαίσιο της πλήρους στήριξης της παραγωγής», πρόσθεσε.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που ανέφερε ο Υφυπουργός αφορά στο αυξημένο κόστος ζωοτροφών. «Με τα ζώα να παραμένουν περιορισμένα στους στάβλους από τον Ιούλιο λόγω των μέτρων για την πανώλη, οι κτηνοτρόφοι έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά. Το Υπουργείο έχει ήδη καταθέσει αίτημα για στήριξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένουμε την έγκριση για την κάλυψη των επιπλέον δαπανών ζωοτροφών», τόνισε ο Χρήστος Κέλλας.
Πολιτική απόφαση η στήριξη των μηλοπαραγωγών της Αγιάς
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στις ζημιές που υπέστησαν οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς, εξαιτίας της θεομηνίας Daniel, και τις διεκδικήσεις τους για αποζημιώσεις. Όπως σημείωσε, υπήρξε δίκαιη διαμαρτυρία από την πλευρά τους.
«Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι πληγέντες παραγωγοί μέσω του προγράμματος de minimis. Το ποσό αυτό θα είναι μια σημαντική ενίσχυση για τους παραγωγούς της Αγιάς που δοκιμάστηκαν από πολλές δυσκολίες, από το εμπάργκο στις εξαγωγές μέχρι την κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα μήλα με τη νέα ΚΑΠ και, φυσικά, τη θεομηνία Daniel», δήλωσε.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σχολίασε, επίσης, το θέμα του κλεισίματος του τοπικού καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Αγιά, το οποίο αναστάτωσε την τοπική κοινότητα. «Ήρθαμε σε επαφή με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και μετά από συνομιλίες δόθηκε εντολή να συνεχίσει κανονικά το κατάστημα τη λειτουργία του», σημείωσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες.
Εξυγίανση και περικοπή κόκκινων δανείων αγροτών
Τέλος, ο Χρήστος Κέλλας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, λέγοντας: «Σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητούνται νέα μέτρα για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, που αφορούν στην εξυγίανση και την περικοπή τους και σε πολλές περιπτώσεις στην αναχρηματοδότηση των συνεταιρισμών παραγωγών που έχουν καλές προοπτικές βιωσιμότητας. Έτσι θα μπορέσουν να απελευθερωθούν περιουσίες και να ησυχάσουν οι αγρότες από το βάρος των αυξημένων απαιτήσεων των τραπεζών, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις εργασίες τους».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις