Στο 15ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, έδωσε το «παρών» ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, ο οποίος επισκέφτηκε τα περίπτερα της έκθεσης και συνομίλησε με παραγωγούς προϊόντων μέλισσας από ολόκληρη τη χώρα.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της μελισσοκομίας ως πυλώνα της αγροτικής οικονομίας και της περιβαλλοντικής ισορροπίας: «Η μέλισσα, αυτή η θαυμαστή ύπαρξη που υπήρξε στον πλανήτη πολύ πριν από εμάς, είναι ο φύλακας της βιοποικιλότητας και της γονιμότητας του εδάφους μας. Επομένως, η στήριξη της μελισσοκομίας δεν είναι μόνο αγροτική πολιτική· είναι περιβαλλοντική και κοινωνική υποχρέωση».
Ο Χρήστος Κέλλας αναφέρθηκε στις δράσεις του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη της μελισσοκομίας μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027, με συνολικό προϋπολογισμό 61,6 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, 12,3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως κατευθύνονται σε δράσεις όπως η τεχνική υποστήριξη, η εκπαίδευση και η στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας.
«Μέσα από την πλήρη ψηφιοποίηση του κλάδου, με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και την ψηφιακή πλατφόρμα “Κυψέλη e-honey”, ενισχύουμε την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών», σημείωσε.
Ο Υφυπουργός τόνισε επίσης τις προσπάθειες για την προστασία των μελισσοκόμων από φυσικές καταστροφές, με στοχευμένα μέτρα στήριξης και αυξημένες ενισχύσεις για την αντικατάσταση κυψελών και τον εξοπλισμό μετακινήσεων.
Ειδικότερα, ο Χρήστος Κέλλας ανέφερε:
· Για την τεχνική βοήθεια και την εκπαίδευση των μελισσοκόμων έχουν εγκριθεί 8,8 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη δαπανηθεί πάνω από 700 χιλιάδες ευρώ το 2024 για τη λειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας.
· Για την αντιμετώπιση ασθενειών των μελισσών, όπως το μικρό σκαθάρι της κυψέλης, έχουν διατεθεί 500 χιλιάδες ευρώ, με τη δαπάνη του 2024 να φτάνει ήδη τις 65 χιλιάδες ευρώ.
· Για τη στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας και τον εξοπλισμό μετακίνησης των κυψελών, προβλέπονται συνολικά 46,6 εκατομμύρια ευρώ. Η ενίσχυση ανά κυψέλη το 2024 είναι 5 ευρώ, ενώ για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές αυξάνεται στα 7,5 ευρώ ανά κυψέλη.
Επίσης για την αντικατάσταση κυψελών η ενίσχυση είναι 17,00 € ανά κυψέλη, ενώ για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές αυξάνεται στα 24,00 ευρώ ανά κυψέλη και την προμήθεια κινητών βάσεων η ενίσχυση είναι 6, 00 € ανά βάση.
«Το μέλι και τα προϊόντα του είναι η γλυκιά μας ταυτότητα στις διεθνείς αγορές. Γι’ αυτό συνεχίζουμε να επενδύουμε στην προώθηση και την καινοτομία, με προϋπολογισμό 1 εκατομμυρίου ευρώ μόνο για δράσεις marketing μέχρι το 2024», υπογράμμισε ο Χρήστος Κέλλας.
Ολοκληρώνοντας, ο Υφυπουργός συνεχάρη όλους τους συντελεστές του Φεστιβάλ, χαρακτηρίζοντας τη μελισσοκομία «μια παρακαταθήκη για το μέλλον μας και έναν πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις