Την 1η Νοεμβρίου εορτάζεται η Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, σε αντιστοιχία με την Παγκόσμια Ημέρα στις 28 Οκτωβρίου. Η Δωρεά Οργάνων και Ιστών αφορά στην μεταμόσχευση οργάνων από έναν δότη που δεν βρίσκεται πλέον στην ζωή, σε κάποιον που το έχει ανάγκη για να διατηρηθεί στη ζωή. Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας «οι Άγιοι Ανάργυροι» συνεχίζει με αισιοδοξία το αγώνα για την διάδοση της δωρεάς οργάνων και την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας .

Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας, κάνει έκκληση σε όλους τους συμπολίτες να γίνουν δωρητές οργάνων. Όσοι έχουν δικούς τους ανθρώπους που μπορούν  να δώσουν το «δώρο ζωής» είναι τυχεροί αλλά δυστυχώς λόγω των ελλείψεων ιατρών ειδικοτήτων και διαθέσιμων χειρουργικών κρεβατιών περιμένουν ταλαιπωρούνται για πάνω από ένα χρόνο, ενώ όσοι βρίσκονται στη λίστα αναμονής περιμένουν 9-10 χρόνια για αυτό το «δώρο θεού». Οι νεφροπαθείς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί 30-40%, με την λίστα να έχει μεγαλώσει στον νομό μας και επί το πλείστον νέοι άνθρωποι. Ενώ θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερες αν υπήρχε επαρκής ενημέρωση και πλήρης επάρκεια σε προσωπικό στις Μ.Ε.Θ.(και αν λειτουργούσε ο Σύλλογος Δωρητών Οργάνων, που εδώ και χρόνια παραμένει ανενεργός.)

Στον νομό μας, σύμφωνα με τον Σύλλογο,  τα 2 τελευταία χρόνια έχουν γίνει 3 μεταμοσχεύσεις το 2022 από πτωματικό δότη και 2 από ζώντα δότη. Όπως και το 2023, 4 μεταμοσχεύσεις από πτωματικό δότη και 1 από ζώντα δότη (από μάνα σε γιο).

Τη δεδομένη στιγμή, υπάρχουν 240 αιμοκαθαιρόμενοι, 20 περιτοναϊκής κάθαρσης και 45 που έχουν πραγματοποιήσει μεταμόσχευση. Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής του νομού υπάρχουν 55-60 νεφροπαθείς που περιμένουν το πολυπόθητο δώρο της ζωής (από 9 μέχρι  10 χρόνια και άνω).

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας και Α’ Αντ/δρος Π.Ο.Ν.κ. Βασίλης Γιαννάκος  χαιρετίζει την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμόσχευσης και εύχεται σε όλους όσους βρίσκονται στην λίστα αναμονής σύντομα να λάβουν το δώρο θεού.

«Ο δότης οργάνων σώματος είναι δότης ζωής. Μόνες οι προκαταλήψεις δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στη μεγάλη ανθρωπιστική σου απόφαση. Ο ρεαλισμός στη ζωή έρχεται να αποβάλει κάθε σου δισταγμό. Σε προτρέπει να ενταχθείς στη συντροφιά των δωρητών σώματος. Η επιστήμη και η υγιής μερίδα της κοινωνίας καθώς και η Εκκλησία και η φιλοσοφία της ζωής εγγυώνται το πολύτιμο σε ό,τι αποφασίσεις:

Στήριξε ζωές με την ζωή σου!!! Έλα μαζί μας. Δεν είμαστε διαφορετικοί σου… Σ’ ευχαριστούν όσοι προσμένουν… Φανταστείτε την πράξη της  Δωρεάς Οργάνων σαν μια αλυσίδα: Ζωή – Θάνατος – Ζωή», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι πριν την δωρεά πραγματοποιείται ένας ενδελεχής έλεγχος προκειμένου να πιστοποιηθεί η καταλληλόλητα του δότη. Με αυτόν τον τρόπο, από ένα δότη μπορούν να σωθούν έως 8 ασθενείς, όσον αφορά την δωρεά οργάνων και έως 100 ασθενείς όσον αφορά την δωρεά ιστών.

Σήμερα, η μεταμόσχευση αποτελεί την μόνη θεραπευτική λύση σε τελικού σταδίου ανεπάρκειας οργάνων, όπως πνεύμονα, καρδιάς και ήπατος. Δυστυχώς λόγω της έλλειψης συμβατών μοσχευμάτων, ο εκθετικά αυξανόμενος αριθμός ασθενών χρειάζεται να αναμένει εκτεταμένο καιρό για να βρεθεί λύση.

 

Η εικόνα στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, η κατάσταση είναι σχεδόν απογοητευτική. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2013), η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 4,1 δότες για το έτος 2018, και για το 2019 4,8% το 2020 περίπου 5% τη στιγμή που στην Ισπανία είναι πάνω από 40% στην Κροατία 33.3%, στο Βέλγιο 30,5% και στη Μάλτα 30%.

Πάνω από 1.300 νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού.

Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου έχουν πανελληνίως φθάσει περίπου τους 12.000 και άνω.

Περίπου πάνω από 150 ηπατοπαθείς τελικού σταδίου περιμένουν το πολυπόθητο μόσχευμα.

Περίπου 50-60 καρδιοπαθείς στο τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας περιμένουν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καρδιάς, ένα μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει στη ζωή χάρη στην εμφύτευση συσκευής μηχανικής υποστήριξης κυκλοφορίας (ΜΥΚ) γνωστή ως «τεχνητή καρδιά».

Περίπου 20-30 πνευμονοπαθείς στο τελικό στάδιο ανέμεναν μεταμόσχευση πνεύμονα.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ευεργετηθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση και εκατομμύρια ακόμη περιμένουν τη σωτηρία. Το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, περιμένοντας το μόσχευμα που θα τους χαρίσει τη ζωή.

Στη χώρα μας έχουμε αυτή τη στιγμή μόλις 4,8 ενώ το 2020 φτάσαμε περίπου στο 5% σε  δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο  ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18-20% δότες ανά εκατομμύριο.

Η επιδιωκόμενη αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας  θα δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό όφελος για τη χώρα μας.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν. Οι αιτίες της απροθυμίας αυτής είναι, σίγουρα, πολλές, αλλά οι σημαντικότερες πρέπει να αναζητηθούν:

  • Στην ελλιπή και πολλές φορές εσφαλμένη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση του πληθυσμού, που συχνά πέφτει θύμα διογκωμένης φημολογίας.
  • Στην έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και γιατρούς και στο φόβο για εμπόριο οργάνων.
  • Στις διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής.
  • magnesianews

https://connect.facebook.net/el_GR/sdk.js#xfbml=1&version=v18.0&appId=691376065076076

Περισσότερα Εδω