Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση βρίσκεται το νομοσχέδιο για τον Εθνικό Μηχανισμό Εναέρια Διάσωσης και Αεροδιακομιδών (ΕΜΕΔΑ) του ΕΚΑΒ.
Με τις 6 νέες βάσεις ελικοπτέρων που προστίθενται στις 4 υπάρχουσες της Πολεμικής Αεροπορίας, το ΕΚΑΒ ολοκληρώνει το δίκτυο των αεροδιακομιδών του καλύπτοντας το σύνολο της Επικράτειας.
Για τις ανάγκες του συντονισμού διάσωσης και αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, αναμένεται να συσταθεί -εντός του νέου Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων- μία Μονάδα Διάσωσης και Αεροδιακομιδών, η οποία θα στελεχωθεί από προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΓΕΕΘΑ και του ΕΚΑΒ.
Η Μονάδα θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα είναι η αρμόδια υπηρεσία για την επιχειρησιακή διαχείριση των αιτημάτων εναέριας διάσωσης και αεροδιακομιδών.
Το σχετικό νομοσχέδιο για την Ορεινή διάσωση και τις Αεροδιακομιδές ΕΚΑΒ που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο www.opengov.gr, από τις 15/11/23, φέρει το όνομα «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος» στη μνήμη του αδικοχαμένου ορειβάτη που μόλις στα 21 του χρόνια ξεψύχησε σε μια χαράδρα στα Τζουμέρκα, περιμένοντας το ελικόπτερο που δεν μπορούσε να προσεγγίσει στο σημείο.
Ο άδικος θάνατός του έγινε αφορμή δύο χρόνια μετά να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού διάσωσης.
Που θα δημιουργηθούν οι 6 νέες βάσεις
Ο Ε.Μ.Ε.Δ.Α προβλέπει την ενίσχυση του έργου του Πυροσβεστικού σώματος σε συμβάντα και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εντός του χερσαίου χώρου της ελληνικής επικράτειας, με τη δημιουργία έξι (6) νέων Βάσεων Ετοιμότητας / Επιφυλακής (ΒΕΕ).
Αυτές θα είναι στην Ελευσίνα, την Καβάλα, τη Νέα Αγχίαλο, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Ιωάννινα και την Ανδραβίδα.
Οι ΒΕΕ θα διαθέτουν ελικόπτερα επανδρωμένα με γιατρούς και διασώστες, τα οποία θα προστεθούν στη δύναμη των 4 βάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας, που μέχρι σήμερα εξυπηρετούν τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, αλλά ωστόσο με πολλές ελλείψεις.
Οι 2 από τις 4 βάσεις που βρίσκονται σε Ελευσίνα, Άκτιο, Σύρο και Ρόδο, όπως κατήγγειλε πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), δεν διαθέτουν εναέρια μέσα σε καθημερινή βάση για τις αεροδιακομιδές, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μεταφέρονται με πλωτά μέσα στα νοσοκομεία και με μεγάλη καθυστέρηση.
Διάσωση και παραλαβή ασθενών από τον τόπο του συμβάντος
Η έγκαιρη πρόσβαση των ελικοπτέρων στο σημείο του συμβάντος και η άμεση παραλαβή του τραυματία ή του ασθενή για τη μετάβασή του στον πλησιέστερο κατάλληλο υγειονομικό σχηματισμό είναι ο στόχος αυτού του εγχειρήματος.
Τα νέα ελικόπτερα, τα οποία θα μισθωθούν από ιδιωτική εταιρεία μαζί με τα πληρώματά τους, θα διαθέτουν προδιαγραφές ώστε να πραγματοποιούν πρωτογενείς αεροδιακομιδές, δηλαδή να προσγειώνονται σε οποιοδήποτε σημείο.
Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, ωστόσο, και έμπειρα στελέχη στις αεροδιακομιδές αναφέρουν στο iatropedia.gr, πως αυτό εγκυμονεί και ορισμένους κινδύνους. Η χώρα μας, όπως λένε, δεν είναι Ελβετία και δεν διαθέτει υπογειοποιημένο δίκτυο ΔΕΗ. Η προσγείωση ελικοπτέρων εκτός ελικοδρομίων εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος, όπως λένε.
Η ιδιωτική εταιρεία θα αναλάβει το έργο μετά από διαγωνισμό και το ελληνικό δημόσιο θα συνάψει μαζί της πενταετή σύμβαση. Μέχρι τη λήξη της, η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει δικό της μηχανισμό διάσωσης και αεροδιακομιδών ασθενών.
Η διαβούλευση του νομοσχεδίου “Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών (Ε.Μ.Ε.Δ.Α)” που θα δώσει σχήμα και μορφή στον νέο φορέα, θα είναι ανοιχτή σε σχόλια έως τις 29 Νοεμβρίου 2023.
Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr
(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Περισσότερα Εδω