«Η δικαιοσύνη είναι ένας από τους τρεις πυλώνες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και τελευταίο αποκούμπι κάθε αδύναμου πολίτη. Γι’ αυτό και η διαφύλαξη του κύρους της δικαιοσύνης είναι χρέος όλων μας. Ευχής έργο θα ήταν όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις στον χώρο της δικαιοσύνης να τυγχάνουν ευρύτερων συναινέσεων. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι απέναντι σε αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης εμφανίζεται μια κατ’ αρχήν θα έλεγα θετική προδιάθεση στον πυρήνα του νομοσχεδίου από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, βεβαίως, με τις εύλογες διαφοροποιήσεις της κάθε πλευράς, αλλά και από τους εμπλεκόμενους φορείς». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής –στην οποία προεδρεύει- κατά την β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας και λοιπές επείγουσες διατάξεις».
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ίδρυση της δικαστικής αστυνομίας, αποτελεί μια ανάγκη των καιρών, ένα ώριμο αίτημα της κοινωνίας, που αργήσαμε να νομοθετήσουμε, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έναν θεσμό που απαντάται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, και λύνει ουσιαστικά προβλήματα στην δικαστική διαδικασία.
Άλλωστε, την ίδρυσή της έχουν ζητήσει οι κατ’ εξοχήν εμπλεκόμενοι, οι δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόροι, όπως εκφράστηκαν στην ακρόαση φορέων, με σκοπό την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Μπορώ να πω ότι η απαλλαγή από αυτό το “πάρεργο”, όπως αποκαλούν στην ΕΛΑΣ την επίδοση δικαστικών εγγράφων, αποτελούσε πάγιο αίτημα πρωτίστως των αστυνομικών, όπως εκφράζονταν από τις τοπικές τους ενώσεις -θυμάμαι τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας, Θανάση Νταβούρα, να μου το θέτει σε κάθε συνάντησή μας- αλλά και κεντρικά από την ΠΟΑΣΥ και τον πρόεδρό της Γρηγόρη Γερακαράκο».
Βραδύτητα στην απόδοση δικαιοσύνης
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «δυστυχώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες της Δικαιοσύνης είναι η βραδύτητα στην απόδοσή της. Και αυτή η καθυστέρηση, που οδηγεί ενίοτε και σε αυτήν ακόμη την αρνησιδικία, και σίγουρα στη μείωση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας σε αυτόν τον καθοριστικό πυλώνα της δημοκρατίας, οφείλεται σε λόγους γραφειοκρατίας ή τεχνικών ελλείψεων, αλλά και έλλειψης προσωπικού. Ελλείψεις που καλύπτονται με τρόπους μη ενδεικνυόμενους, όπως την απασχόληση δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχουν ως αποτέλεσμα την στέρηση εξειδικευμένου προσωπικού από άλλες αποστολές, που σχετίζονται με την δίωξη του εγκλήματος και την εμπέδωση συνθηκών ασφάλειας για την ελληνική κοινωνία.
Είμαι βέβαιος ότι η βασική αγωνία του συντοπίτη μου υπουργού, του κ. Τσιάρα, όλα αυτά τα χρόνια που ηγείται του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι πώς θα δώσει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα της αρμοδιότητάς του. Και προς αυτή την κατεύθυνση έχει προωθήσει πολλές και σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως είναι η Διαρκής Επιμόρφωση στην Εθνική Σχολή Δικαστών, οι αλλαγές του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, και οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.
Σε πολλά από αυτά τα νομοθετήματα δεν δίστασε να κάνει χρήση ή να συνεχίσει παλαιότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όταν θεώρησε ότι αυτό είναι προς όφελος του κοινού στόχου. Δηλαδή της ορθότερης λειτουργίας της Δικαιοσύνης στην χώρα μας. Και τα λέω αυτά, διότι το τελευταίο διάστημα τείνει να δημιουργηθεί μια στρεβλή άποψη για τον χώρο της δικαιοσύνης, με την στοχοποίηση δικαστών».
Επικίνδυνη η διολίσθηση σε λαϊκισμό
Ο πρόεδρος της Επιτροπής κατέληξε επισημαίνοντας ότι «η διάχυση στην ελληνική κοινωνία της εικόνας μιας δικαιοσύνης που δεν είναι ανεξάρτητη, που είναι ευεπίφορη σε κάθε είδους πιέσεις, και της άποψης ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν στηρίζονται στην υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά σε αυθαίρετες προσεγγίσεις, είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη.
Η αμφισβήτηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και η διολίσθηση σε έναν ισοπεδωτικό και αποδομητικό λαϊκισμό οδηγεί μοιραία σε φαινόμενα κοινωνικής διάλυσης. Κι αυτό είναι κάτι που νομίζω κανείς δημοκρατικός πολίτης δεν επιθυμεί. Οφείλουμε, επομένως, όλοι μας να αντιμετωπίζουμε με αίσθημα ευθύνης τα ζητήματα της δικαιοσύνης. Και χαίρομαι που η επεξεργασία του υπό συζήτηση νομοσχεδίου έγινε με εποικοδομητική διάθεση από όλες τις πλευρές».
Φωτ. Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, Μάξιμος Χαρακόπουλος, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.