Το παρακλάδι του ISIS στο Αφγανιστάν ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα νέας επίθεσης με 5 ρουκέτες με στόχο το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Η τρομοκρατική οργάνωση χαρακτήρισε το χτύπημα επιτυχημένο, ωστόσο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως τα βλήματα αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό τους σύστημα. Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση εκκένωσης από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.
Με το τελεσίγραφο των Ταλιμπάν για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν να εκπνέει, μεγαλώνει η αγωνία για την τύχη όσων, τελικά, δεν βρουν τρόπο να “δραπετεύσουν” και αναγκαστούν να μείνουν πίσω.
Το αμερικανικό μεταγωγικό ενεργοποιεί το σύστημα αυτοπροστασίας και προσγειώνεται με ασφάλεια. Ήταν η στιγμή που χτυπούσαν το αεροδρόμιο της Καμπούλ ρουκέτες της ISIS – K, οι οποίες αναχαιτίστηκαν από τα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα χωρίς να διαταράξουν την επιχείρηση εκκένωσης. Ερασιτεχνικό βίντεο δείχνει το αυτοκίνητο από το οποίο εκτοξεύτηκαν οι 5 ρουκέτες των τζιχαντιστών να φλέγεται, ενώ φαίνεται ότι χτυπήθηκαν και σπίτια σε γειτονιά της αφγανικής πρωτεύουσας.
Τις τελευταίες ώρες της χαοτικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν το Πεντάγωνο ερευνά και τις αναφορές ότι από τη δική του επίθεση με drone κατά της ISIS σκοτώθηκαν 10 μέλη μιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά.
Κάποια από τα θύματα είχαν βίζα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το BBC.
Ανησυχία εκφράζεται για το πώς θα καταφέρουν οι Ταλιμπάν να διοικήσουν το αεροδρόμιο από την 1η Σεπτεμβρίου και για το αν θα επιτρέπουν σε ανθρώπους με νόμιμα έγγραφα να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως έχουν δεσμευτεί. Οι διαπραγματεύσεις είναι έντονες και η Τουρκία που διεκδικεί την ασφάλεια του αεροδρομίου με τους δικούς της όρους λέει ότι ακόμη δεν έχει δεχθεί σχετικό αίτημα.
O Toύρκος υπουργός Άμυνας Χoυλουσί Ακάρ, δήλωσε: «Ενδιαφερόμαστε για το Αφγανιστάν. Έχουμε ιστορικό παρελθόν, έχουμε κοινές αξίες. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και μας έρθει κάποιο αίτημα, είμαστε έτοιμοι να το αξιολογήσουμε.
Από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν ότι μπορούν να επαναφέρουν την ηρεμία στο αεροδρόμιο, μόλις φύγουν και οι τελευταίοι Αμερικανοί και ότι θα αντιμετωπίσουν την ISIS.
Έξω από την Καμπούλ επικράτησε πανδαιμόνιο για λίγο ψωμί που μοίραζε ανθρωπιστική οργάνωση. Οι Αφγανοί που μένουν πίσω, περισσότερο από τις ελευθερίες που θα τους στερήσουν οι Ταλιμπάν, φοβούνται για το πώς θα επιβιώσουν. Το σύστημα υγείας απειλείται με κατάρρευση και η ανθρωπιστική βοήθεια της Δύσης δεν θεωρείται δεδομένη.
Ουρές σχηματίζονται κάθε μέρα έξω από τις τράπεζες που παραμένουν κλειστές από την ημέρα που κατέλαβαν την πρωτεύουσα οι Ταλιμπάν.
14 Αυγούστου – Έναρξη επιχείρησης εκκένωσης
31 Αυγούστου – Ολοκλήρωση επιχείρησης
Αριθμός ανθρώπων που έχουν απομακρυνθεί συνολικά μέχρι σήμερα: 122.000+
Απομένουν:
Ηνωμένες Πολιτείες: 350
Βρετανία: 1.250
Γερμανία: 300
Γαλλία: 1.000
Ε.Ε. – ΟΗΕ – Βρετανία – Γαλλία
Η βρετανική κυβέρνηση εν μέσω σφοδρών επικρίσεων επιταχύνει τις διπλωματικές επαφές με στόχο την εξασφάλιση μίας Ασφαλούς Ζώνης στο Αφγανιστάν για τους εγκλωβισμένους Αφγανούς που κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν αλλά και την διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα μετά τις 31 Αυγούστου.
Βρετανία και Γαλλία προτείνουν έκτακτο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ εκτάκτως συνεδριάζουν την Τρίτη 31/8 στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί εσωτερικών υποθέσεων με θέμα το Αφγανιστάν με επίκεντρο το μεταναστευτικό και την ασφάλεια.
Η ΕΕ τονίζει ότι δεν πρέπει να περιμένει μέχρι να φτάσουν μετανάστες και πρόσφυγες στα εξωτερικά της σύνορα. Δεν είναι αυτή η λύση. Πρέπει να υπάρξει κινητοποιήση ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην στραφούν προς τους διακινητές και τις παράνομες οδούς, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δε θα υπάρξει μέριμνα για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει να γίνει αυτή η συζήτηση αμέσως μόλις σημειώθηκε η κατάρρευση στο Αφγανιστάν. Όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές η Ελλάδα θεωρεί σημαντικό ότι πραγματοποιείται αυτή η συζήτηση και ότι η ΕΕ πρέπει να είναι συντονισμένη και καλά προετοιμασμένη για να διαχειριστεί τις οποίες εξελίξεις. Παράλληλα, είναι σκόπιμο να συζητηθεί η παράμετρος της ασφαλείας, αλλά και να εκφρασθεί αλληλεγγύη προς τον αφγανικό λαό. Κλείνοντας να πούμε ότι αυτή την εβδομάδα συναντώνται στη Σλοβενία τόσο οι Υπουργοί Άμυνας όσο και οι Υπουργοί Εξωτερικών.
Στις ΗΠΑ
Η επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπουλ βρίσκεται στην τελική ευθεία και όσοι είναι εκεί ζουν τις πλέον δραματικές ώρες με τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον τους να είναι υπαρκτός και ενεργός όπως είπε το Πεντάγωνο. Όπως καταλαβαίνετε κύριο μέλημα αυτή την στιγμή είναι να φύγει με ασφάλεια ακόμη και ο τελευταίος Aμερικανός στρατιώτης πριν λήξει η αυριανή προθεσμία.
Από την στιγμή που θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση των Aμερικανών, το Πεντάγωνο δεν θα συμμετέχει σε καμία επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών που θα θελήσουν να φύγουν, όσοι δηλαδή δεν προλάβουν να φύγουν έως αύριο (όπως μια οικογένεια από το Tέξας που δεν καταφέρνει εδώ και ημέρες να φτάσει στο αεροδρόμιο) θα πρέπει να μιλούν με το Στέιτ Ντιπαρτμεντ και να φεύγουν με πολιτικά αεροσκάφη χωρίς καμία στρατιωτική συμβολή. Βεβαίως το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει στο αεροδρόμιο, ποιες χώρες θα εγγυηθούν την ασφάλεια του, ποιες εταιρείες θα θελήσουν να πραγματοποιούν πτήσεις και πάνω από όλα αν οι Ταλιμπάν επιτρέψουν την λειτουργία του ίδιου του αεροδρομίου, όπως πιέζονται από την διεθνή κοινότητα.
Ρεπορτάζ: Λένα Αργύρη, Ευδοξία Λυμπέρη, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Λήδα Παπαδοπούλου
Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος
Πηγή: ΕΡΤ