Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες το μεσημέρι 20/9 στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, με αφορμή την εκδήλωση με τίτλο «Η καρδιά του Σοπέν θα χτυπήσει στο Ηρώδειο», που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2022, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας «Teatr Wielki – Polish National Opera», μια από τις σημαντικότερες Ορχήστρες στον κόσμο, η οποία έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού της Patrick Fοurnillier, με την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου και με τον Δημήτρη Λάλο στον ρόλο του Σοπέν. 

Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Καθηγητή Καρδιολογίας Παύλου Κ. Τούτουζα.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα: της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, του Ελληνο-Πολωνικού Επιμελητηρίου. Σε συνδιοργάνωση με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Την εκδήλωση στηρίζει η Όλγα Κεφαλογιάννη, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Πολωνίας.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Αντιπρόεδρος ΕΛ.Ι.ΚΑΡ, καθηγητής καρδιολογίας Κωνσταντίνος Τούτουζας, γιός του αείμνηστου Παύλου Τούτουζα, ο Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς-Πνεύμονα Σκυτάλη κ. Ιωάννα Λεβαντή, η οποία είναι από τις μακροβιότερες μεταμοσχευμένες γυναίκες, με μεταμόσχευση καρδιάς, τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ Δημήτρης Ρίχτερ, Κωνσταντίνος Τσιούφης, Χαράλαμπος Βλαχόπουλος.

Για το καλλιτεχνικό μέρος μίλησε ο ηθοποιός Δημήτρης Λάλος, ο οποίος θα ερμηνεύσει στο Ηρώδειο, αυθεντικά κείμενα και επιστολές του συνθέτη, στην εισαγωγή και μεταξύ των μερών του μουσικού έργου, ώστε να μας εισαγάγει στις σκέψεις και τα συναισθήματα του τόσο ευαίσθητου και ευθραύστου καλλιτέχνη, μεταφέροντας μας πίσω στο 1830 -1849, στην εποχή που συνέθεσε τα έργα του.

Ο Γιώργος Πατούλης μιλώντας για την εκδήλωσε ανέφερε, «γιατί θεωρούμε ότι τέτοιες ενέργειες θα φέρουν τη λύση των προβλημάτων στον χώρο της υγείας. Πιστεύουμε πολύ στην επιστήμη και στην πρόληψη, κάτι που σημαίνει να δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να προσέχει τον εαυτό του. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες που έχουν μεταλαμπαδεύσει στη διεθνή κοινότητα τις γνώσεις τους. Εισπράττουμε σεβασμό ως χώρα από αυτή τη γνώση. Η Πολιτεία επίσης πρέπει να προσέχει τους πολίτες. Η βραδιά σχετίζεται με τους ανθρώπους της μεταμόσχευσης και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του κορυφαίου καθηγητή Παύλου Τούτουζα. Υποκλινόμαστε στη μνήμη του αλλά κυρίως υποκλινόμαστε στη μεταλαμπάδευση της ισχυρής γνώσης που μετέδωσε στη σύγχρονη Ελλάδα, στη σύγχρονη επιστήμη, στη σύγχρονη καρδιολογία, σε όλους μας.»

Ο Κωνσταντίνος Τούτουζας από την πλευρά του, σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. να θέσει υπό την αιγίδα του αυτή τη συναυλία ενώ ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την εκδήλωση, που στέλνει το μήνυμα της κοινωνικής προσφοράς και της προσφοράς στον άνθρωπο.

Πολύ συγκινητικά μίλησε η κ. Ιωάννα Λεβαντή, η οποία αναφέρθηκε στη δική της περιπέτεια υγείας, στέλνοντας μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας. Το 1989 έκανε μεταμόσχευση καρδιάς από τον κορυφαίο γιατρό Γιακούμπ, στο Λονδίνο, όταν όπως είπε «ήταν ένα κορίτσι 24 ετών, με πολύ αχνή ελπίδα ζωής». «Σκοπός του Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Σκυτάλη, που ιδρύθηκε το 1991, είναι η διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων, που είναι η ύψιστη προσφορά προς τον συνάνθρωπο», σημείωσε.

Ο Δημήτρης Ρίχτερ, θύμισε ότι ο Φρεντερίκ Σοπέν πέθανε σε ηλικία 39 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ αναφέρθηκε στο όραμα του Παύλου Τούτουζα, να εκπαιδευτεί το κοινό στην ενημέρωση και την πρόληψη. Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν και οι Κωνσταντίνος Τσιούφης και Χαράλαμπος Βλαχόπουλος.

Ο Δημήτρης Λάλος, ο οποίος με τη συμβολή του στη μουσική αυτή παράσταση, θέλει να μας εισαγάγει στη ψυχολογία του Πολωνού συνθέτη και να μας μεταφέρει το πνεύμα του, σημείωσε ότι: «είναι τιμή να μου δίνεται η ευκαιρία να ερμηνεύσω έναν τόσο σπουδαίο δημιουργό. Εμείς οι καλλιτέχνες προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην ψυχική ανάταση και υγεία των ανθρώπων, αλλά αν δεν υπήρχαν σπουδαίοι επιστήμονες όπως εσείς που αφιερώνετε τη ζωή σας στην μελέτη και τη γνώση, η ανθρωπότητα θα ήταν διαφορετική».

Αναφερόμενος στη μνήμη του σπουδαίου καθηγητή Παύλου Τούτουζα, απευθύνθηκε στον γιό του Κωνσταντίνο Τούτουζα και σημείωσε τα λόγια του Ομήρου διά στόματος Έκτορα, «ο πατέρας πολύ σπουδαίος, αλλά ο γιός έγινε ακόμα πιο σπουδαίος.»
Μιλώντας για τη συναυλία επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό που σε αυτή τη βραδιά ενώνουμε την Τέχνη με την πρόληψη. Αυτός είναι ο αληθινός πολιτισμός. Νοιώθω μεγάλη ευθύνη γι’ αυτή τη συνύπαρξη με μια τόσο σημαντική Ορχήστρα. Μόνο χαρά και προσμονή που δημιουργεί αυτό το γεγονός.

Κάθε φορά που ακούω τη μουσική του Σοπέν, με συγκινεί βαθύτατα. Μακάρι να έχω κάποια στοιχεία από την ευαισθησία του. Ο Σοπέν είναι τόσο σπουδαίος που αγγίζει όλη την ανθρωπότητα και όλοι πρέπει να έχουμε κοινά στοιχεία και να ακουμπάμε στην ευαισθησία του. Κάθε χαρακτήρας που ερμηνεύω έχει στοιχεία από μένα κι εγώ παίρνω στοιχεία από αυτόν.

Έκανα έρευνα σε πολλά επίπεδα για να προσεγγίσω τον Σοπέν. Εκτός από το να ακούσω το έργο του, διάβασα τις επιστολές του, τις βιογραφίες που έχουν γραφτεί γι’ αυτόν, ώστε να καταφέρω να τον γνωρίσω, να τον πλησιάσω και να τον μεταφέρω στο κοινό. Σε κάθε ρόλο κάνεις κατάδυση στον χαρακτήρα που ερμηνεύεις. Ο Σοπέν είναι σπουδαίος καλλιτέχνης

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι μουσική ακούει επεσήμανε: «Δεν έχω κάποιο μουσικό σνομπισμό. Ακούω όλα τα είδη, αρκεί να είναι την κατάλληλη στιγμή. Η κλασική μουσική υπάρχει στη ζωή όλων μας, είτε το ξέρουμε είτε όχι. Κανένας στην πραγματικότητα δεν ξέρει πότε άκουσε για πρώτη φορά Σοπέν. Προφανώς από τότε που είμαστε μικρά παιδιά, όπως και τους άλλους κλασικούς. Μου δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψω τη μουσική του και τον συγκεκριμένο κορυφαίο δημιουργό και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Θα ταξιδέψω μέσα από την ψυχή του»

Σχετικά με την εκδήλωση

Τα κείμενα που θα ερμηνεύσει ο Δημήτρης Λάλος, προέρχονται από το αρχείο του Frederic Chopin στη Βαρσοβία σε επεξεργασία από την Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία είναι και μουσικολόγος και έχει μελετήσει συστηματικά τις πήγες που αφορούν στο έργο του συνθέτη, τα τελευταία χρόνια.

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει το  πλέον εμβληματικό και διάσημο Πρώτο Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε Μι ελάσσονα, που έγραψε σε ηλικία 20 χρόνων εμπνευσμένος από τον ερωτά του για την νεαρή Κωνστάντσα και το πρωτόπαιξε  ως αποχαιρετιστήριο στο Θέατρο της Όπερας της Βαρσοβίας, πριν φύγει. Από το ίδιο  θέατρο προέρχεται και η Ορχήστρα που θα εμφανισθεί στο Ηρώδειο για να ερμηνεύσει το ίδιο κοντσέρτο, καθώς και την διάσημη Chopiniana, που ενσωματώνει τις πιο αγαπημένες  χορευτικές μελωδίες του συνθέτη.

Περισσότερα Εδω