Γραφικός και με μία ιστορία χρόνων να τον ακολουθεί, αφού πολλοί Λαρισαίοι τον επέλεγαν για στέκι στις εξόδους τους, ο πεζόδρομος της Απόλλωνος στο κέντρο της πόλης διανύει… τις τελευταίες του ημέρες.

Το περίφημο σοκάκι με το νησιώτικο ύφος, τα ενναλακτικά μαγαζιά, τις τοιχογραφίες, το χαμηλό φωτισμό και τη σκιά – σύμμαχο του καυτού καλοκαιριού βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων για θαμώνες και λοιπούς λάτρεις του. Το εν λόγω στενό μπορεί να μεσουρανεί μέχρι και σήμερα και να χαρίζει ξένοιαστες στιγμές σε δεκάδες παρέες καθημερινώς, αλλά προς ανάδειξη του ιστορικού Α’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας αναμένεται να χάσει κατά το ήμισυ την αίγλη του.

Πάνε σαράντα περίπου χρόνια από την δεκαετία του ’80, απ’ όταν το Σχέδιο Πόλης της Λάρισας προέβλεπε την απαλλοτρίωση του οικοδομικού τετραγώνου 867 Γ έναντι θεάτρου. Μια απαλλοτρίωση – μοναδική περίπτωση στη χώρα, καθώς για πρώτη φορά ενδέχεται να εξαγοραστεί και εν τέλει να κατεδαφιστεί ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο σε αστικό κέντρο.

«Σχεδιάζουμε τέλη Ιουλίου ή μέσα στον Αύγουστο, όταν η πόλη θα έχει πιάσει τα παράλια, να κατεδαφίσουμε ειδικά τα οικοδομήματα που είναι ακριβώς απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο, το τριώροφο και το διπλανό του» είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, την έσχατη φορά που ερωτήθηκε για τον χρόνο έναρξης των εργασιών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα 13 ακίνητα που περικλείονται από τις οδούς Παπαναστασίου, Βενιζέλου, Απόλλωνος και Ύδρας. Οι 12 ιδιοκτήτες αυτών, έχοντας υπογράψει εξωδικαστικές συμφωνίες με το Δήμο Λαρισαίων, λαμβάνουν αποζημιώσεις. Το χρηματικό ποσό, που διανέμεται, συνολικά ανέρχεται στα 4.849.000 ευρώ. Η εκταμίευση των χρημάτων στους δικαιούχους ιδιοκτήτες των ακινήτων αποφασίστηκε από το «Πράσινο Ταμείο» (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) τον περασμένο Νοέμβριου του 2022, όταν και τοποθετήθηκε στη γωνία του τετραγώνου η αντίστοιχη πινακίδα.

Όπως έχει καταγράψει το onlarissa.gr σε σχετικό του ρεπορτάζ: «οι κατεδαφίσεις θα ξεκινήσουν μόλις ολοκληρωθεί ένας ικανός αριθμός εξωδικαστικών συμβιβασμών».

Αν και ιστορικής σημασίας οι εξελίξεις γύρω από την προβολή του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, οι προσεχείς κατεδαφίσεις θα στερήσουν από την θεσσαλική πρωτεύουσα ένα «κόσμημα» – όμορφο στενό, από τα λίγα εναπομείναντα που συνδυάζουν παλιό και νέο στοιχείο.

Δείτε φωτογραφίες:

Ν.Σ.

Φωτό: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω