Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση 6ης Μαϊού, και ώρα 10.30 το πρωί στην Κεντρική πλατεία Λάρισας απεύθυνε σήμερα στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Γιάννης Σκόκας αλλά και οι εκπρόσωποι των Συνταξιουχικών Σωματείων Θανάσης Κουμαντζέλης και Ευάγγελος Κακαγιάννης.

Κάνοντας έκκληση για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, τόνισαν:

Καλούμε σήμερα από εδώ την Κεντρική Πλατεία της πόλης τους εργαζόμενους, τον λαό της περιοχής μας να συμμετέχουν μαζικά στην Απεργία στις 6 Μάη, στην απεργιακή Συγκέντρωση εδώ σε αυτή την πλατεία στις 10:30πμ.

Να δώσουμε με αποφασιστικό τρόπο μια πρώτη απάντηση απέναντι στο νέο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης. 135 χρόνια πριν στην πρώτη Πρωτομαγιά ,με την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο και τον εμβληματικό αγώνα τους απαίτησαν «8 ώρες δουλειά-8 ώρες ανάπαυση-8 ώρες ελεύθερο χρόνο». Σήμερα η κυβέρνηση αυξάνει τον χρόνο εργασίας, τις υπερωρίες και το μέγεθος της απλήρωτης δουλειάς.

  • Θέλουν να επιβάλουν καθεστώς 10ωρης καθημερινής δουλειάς χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή και η πληρωμή θα είναι κάποιο ρεπό τους επόμενους μήνες.

Μιλάμε ουσιαστικά για σχεδόν πλήρη απελευθέρωση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας-του 8ωρου. Θέλουν να τελειώνουν και με το τελευταίο ίχνος προστασίας του εργαζόμενου από την στυγνή εκμετάλλευση. Θέλουν να νομιμοποιήσουν αυτό που σήμερα συμβαίνει ήδη πράξη με την χιλιάδες ώρες  απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Για τον ίδιο λόγο έχουν βάλει άλλωστε εδώ και καιρό στο στόχαστρο και την Κυριακάτικη Αργία. Αυτό είναι η πρακτική εφαρμογή της «ευελιξίας» που ζητούν οι επιχειρηματίες για να μπορούν να διαμορφώνουν τους μισθούς , τις εργασιακές σχέσεις κατά το δοκούν , όπως του βολεύει. Για να διευρύνουν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια των κερδών τους. Φορτώνοντας στους εργαζόμενους τα βάρη από τυχόν απώλειες εάν η κατάσταση δεν πάει καλά.

Δηλαδή ένας εργαζόμενος θα δουλεύει για όσο θέλει ο εργοδότης χωρίς επιπλέον πληρωμή, τσακισμένος από την κούραση, χωρίς κοινωνική-προσωπική ζωή. Θα γνωρίζει μόνο πότε θα αρχίζει η δουλειά κι όχι πότε θα τελειώνει. Αυτό είναι μια κατάσταση που δεν αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα , θα συμπαρασύρει τους πάντες και τον δημόσιο τομέα. Και εκεί υπάρχει υποστελέχωση, εντατικοποίηση. Το είδαμε άλλωστε με τραγικό τρόπο την περίοδο της πανδημίας στα νοσοκομεία.

Η νέα αντεργατική ρύθμιση που φέρνει νη κυβέρνηση δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» αλλά είναι ενταγμένη στο παραπάνω στόχο. Έρχεται να επεκτείνει αυτά τα οποία έχτισαν προηγούμενες κυβερνήσεις. Στον νόμο 3986/2011 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον εμπλούτισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο 4498/2017, που αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς, όπου προβλέπεται «μέχρι δώδεκα (12) ώρες συνεχής εργασία με παρουσία στον χώρο εργασίας».

  • Κράτος κι εργοδότες επιδιώκουν να παρέμβουν στην ίδια την λειτουργία των σωματείων να χτυπήσουν το δικαίωμα στην απεργία.

Με το ηλεκτρονικό μητρώο, δηλαδή το πλήρες φακέλωμα, την ηλεκτρονική ψηφοφορία τα οποία τα μπαίνουν κι ως προϋπόθεση ένα Σωματείο να μπορεί μάλιστα να υπογράφει ΣΣΕ καταλαβαίνουμε πως θέλουν να δέσουν το εργατικό κίνημα χειροπόδαρα. Να το απενεργοποιήσουν , να το έχουν ένα κίνημα απόλυτα ελεγμένο από τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Προφανώς δεν  του ένοιαξε η «προκοπή» του εργατικού κινήματος ούτε ο «εκδημοκρατισμός» όταν οι ίδιοι κυβερνούν με πλειοψηφίες του 35%.

Θέλουν να βάλουν την συνδικαλιστική δράση στο γύψο γι΄αυτό βάζουν νέα εμπόδια στο απεργιακό δικαίωμα, επιπλέον από εκείνα που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ(με το 50% +1 για καθιερώνοντας την ηλεκτρονική ψηφοφορία με πλατφόρμα μάλιστα μέσω εργοδότη, προβλέποντας προσωπικό ασφαλείας σε κρίσιμες επιχειρήσεις και χώρους στο 35-40 % του προσωπικού –κανονικός απεργοσπαστικός μηχανισμός δηλαδή. Σέρνοντας στα δικαστήρια, απειλώντας με εξοντωτικές αποζημιώσεις σε βάρος συνδικάτων, συνδικαλιστών για την παραμικρή απόκλιση από αυτό το κατάπτυστο νομοθετικό πλαίσιο που θεωρεί ποινικά κολάσιμη ακόμη και την απεργιακή φρουρά.

Γι΄αυτούς του λόγους το νέο αντεργατικό έκτρωμα αποτελεί βασικό συστατικό, την κορωνίδα θα λέγαμε των 160 και πλέον νέων «μεταρρυθμιστικών δράσεων» που περιλαμβάνονται στο περίφημο και πολυδιαφημισμένο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης». Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν σχετικά φανερώνουν πως  ήμαστε μπροστά σε ένα νέο «super μνημόνιο» με άξονες την διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και τις θυσίες για τον λαό. Έχουμε πια μπόλικη πείρα από όλα αυτά την τελευταία δεκαετία με αφορμή την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Είναι ο ίδιος αντιλαϊκός προσανατολισμός που συνεχίζει μπροστά και στην νέα κρίση που εξελίσσεται ήδη .

Και παρόλα αυτά η κυβέρνηση προσπαθεί μας πείσει πως αυτή η λαίλαπα «είναι για το καλό μας». Πρόκειται για τεράστια και προκλητική κοροϊδία.

Είναι εξοργιστική και μόνο η αναφορά πως η εφαρμογή της 10ωρης εργασίας θα γίνεται με την εθελοντική συναίνεση του εργαζόμενου. Μεγαλύτερο ανέκδοτο δεν έχουμε ακούσει τελευταία. Όταν οι εκβιασμοί, οι απειλές της απόλυσης , οι πιέσεις με κάθε τρόπο σε βάρος των εργαζομένων πάνε κι έρχονται σε χώρους δουλειάς. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της «δημοκρατίας» που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους.

Το ίδιο ανέκδοτο είναι και  «ρεπό αντί πληρωμής» της υπερωρίας. Καταρχήν με αυτό τον τρόπο ο εργαζόμενος παύει για την παροχή εργασίας να αμείβεται με μισθό. Ανοίγει την πόρτα για να γενικευτούν διάφορα ανταλλάγματα για τις υπερωρίες όπως υπάρχουν και σήμερα όπως κουπόνια σουπερ μάρκετ αντί του μισθού.

Όμως μιλάνε για αμοιβή με ρεπό όταν σε χιλιάδες εργαζόμενοι οφείλονται ατελείωτα ρεπό  ή κανονικές άδειες προηγούμενων ετών που δεν δίνονται-δεν καταβάλλονται λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει.

Λόγω αυτής της κατάστασης η εφαρμογή του 10ωρου θα σημαίνει στην πράξη ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση  της δουλειάς, θα μεγαλώσει η πίεση να βγαίνει δουλειά που αντιστοιχεί σε περισσότερους εργαζόμενους  και ουσιαστικά το ωράριο θα διευρύνεται ακόμη περισσότερο, με δουλειά και εκτός επίσημου ωραρίου, τα Σαββατοκύριακα κ.ο.κ.

Τι θα γίνει επίσης στις περιπτώσεις των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ; Που μπορεί να δουλεύουν 10ωρα για όλη την χρονική περίοδο που απασχολούνται (πχ εποχικοί εργαζόμενοι) ; Καθώς προσλαμβάνονται υποτίθεται να καλύψουν τις ανάγκες σε  μια περίοδο με αυξημένες απαιτήσεις(περίοδος αιχμής).Θα παίρνουν μαζεμένα τα ρεπό μετά την λήξη της σύμβασης ; Η απάντηση είναι εύλογη. Δανεικά κι αγύριστα που λέει κι λαός μας!

Η κυβέρνηση λέει πως θέλει να προστατέψει το 8ωρο, θα βάλει όριο με την ψηφιακή κάρτα του εργαζόμενου. Αφού λοιπόν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους γιατί δεν υλοποιεί ένα τέτοιο μέτρο χωρίς την εφαρμογή του 10ωρου. Είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις». Εκτός των άλλων έχουμε δει πόσο προστασία προσφέρει η εφαρμογή σύγχρονων μέσων όταν αυτά είναι στον έλεγχο του εργοδότη. Είναι συχνές οι καταγγελίες σε χώρους δουλειάς για το φαινόμενο να χτυπάει την μαγνητική κάρτα ο εργαζόμενος και να αναγκάζεται να συνεχίσει την δουλειά. Ή το να αποτυπώνεται ηλεκτρονικά η καταβολή της μισθοδοσίας εμπόδισε τον εργοδότη να ζητάει από τον εργαζόμενο  την επιστροφή το δώρου Πάσχα ή άλλων επιδομάτων ;

Για εμάς ένα είναι σίγουρο : Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την επιστροφή στον μεσαίωνα  και την «δουλειά ήλιο με ήλιο» σε μια εποχή που η παραγωγικότητα της εργασίας έχει εκτοξευθεί . Να μην μπορούμε να βρούμε την υγεία μας όταν η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την αθλιότητα που θέλουν να μας καταδικάσουν να ζούμε για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Το τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι το απαντάει το ίδιο το νομοσχέδιο. Να δυναμώσουμε την συλλογική οργάνωση, τα σωματεία, τον συλλογικό αγώνα την συμμετοχή στην απεργία που έχει βάλει στο στόχαστρο η κυβέρνηση.

Η Πρωτομαγιά συμβολίζει τους μεγάλους και σκληρούς αγώνες για τα δικά μας συμφέροντα κι ανάγκες. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας συνεχίζοντας τον αγώνα!

Απαιτούμε :

  • Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει νέο αντεργατικό τερατούργημα.
  • Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.
  • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων.
  • Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Την κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα συνολικά στην κρατική, εργοδοτική παρέμβαση και καταστολή.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ, ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω