Σύμφωνα με την αριθμ. 293/19-09-2024 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ η παραπομπή στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή της έκδοσης ψηφίσματος για το Σχέδιο Νόμου για τα απόβλητα και την ενοποίηση των ΦοΔΣΑ.

Ως εκ τούτου, στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή, που συγκλήθηκε την Τρίτη 24-09-2024 με τη θετική ψήφο των παρατάξεων «Η Λάρισα που μας αξίζει» και «Συμπαράταξη Λαρισαίων» και την αρνητική ψήφο της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», αποφασίστηκε ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ η έκδοση του κάτωθι ψηφίσματος:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων, στην συνεδρίαση του στις 19-9-2024, με αφορμή τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων και τα όσα προβλέπονται για το ΦΟΣΔΑ Λάρισας, αποφάσισε τα εξής:

1.Να ζητήσει την άμεση ΑΠΟΣΥΡΣΗ στην παρούσα φάση από το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων», του άρθρου 6 «Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας – Προσθήκη άρθρου 226ΣΤ στον ν. 4555/2018» δεδομένου ότι:

Α) εγείρονται ζητήματα νομιμότητας

Β) Ο προτεινόμενος σχεδιασμός που περιλαμβάνει την κατάργηση των δύο υφιστάμενων Συνδέσμων (Λάρισας και Μαγνησίας):

  1. i) Δεν τεκμηριώνεται με τεχνικο-οικονομικά και χωροταξικά κριτήρια αλλά ούτε λαμβάνει υπόψη του περαιτέρω λειτουργικές- διαχειριστικές παραμέτρους
  2. ii) Δεν λαμβάνει υπόψη του την εκφρασμένη βούληση της πλειοψηφίας των Δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας – που για τις Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας έχουν επιλέξει και αποφασίσει η διαχείριση των απορριμμάτων να υλοποιείται από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου – το πληθυσμιακό ποσοστό των οποίων αντιπροσωπεύουν άνω του ελάχιστου ορίου του 60% που απαιτείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ΑΡΘΡΟ 31 ΤΟΥ Ν. 4954/2022 για την όποια αλλαγή της νομικής μορφής των ΦοΔΣΑ.

Γ) Έχει σοβαρότατες ελλείψεις που αναδεικνύουν την προχειρότητα σύνταξής του και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει εάν δεν τροποποιηθεί, καθώς δεν προβλέπονται και δεν αντιμετωπίζονται ζητήματα και θέματα που αφορούν:

-Στο μόνιμο υπηρετούν προσωπικό των καταργούμενων συνδέσμων

– Στην δυνατότητα που θα πρέπει να δοθεί στο υπηρετούν μόνιμο προσωπικό του Συνδέσμου προερχόμενο από μετατάξεις σύμφωνα με το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας του Ν. 4440/2016 (Α’ 224), να επιστρέψουν -εφόσον το επιθυμούν – στον φορέα προέλευσης τους

-Στην δυνατότητα που θα πρέπει να δοθεί στο υπηρετούν μόνιμο προσωπικό του Συνδέσμου να μεταταχθούν -εφόσον το επιθυμούν – σε άλλους φορείς.

-Στο προσωπικό που αναμένεται να προσληφθεί στο Σύνδεσμο με την προκήρυξη 3ΓΒ/2023 (για την ενίσχυση των ΦΟΔΣΑ με επιστημονικό προσωπικό) για το οποίο έχουν εκδοθεί οι προσωρινοί πίνακες των επιτυχόντων και αναμένονται σύντομα τα οριστικά αποτελέσματα.

-Στην αποσαφήνιση της διαδικασίας ανακατανομής εξαρχής του συνόλου των μετοχών ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΟΤΑ που συμμετέχουν στο ΦοΔΣΑ Θεσσαλίας ΑΕ ΟΤΑ.

-Στην ρητή διατύπωση χρονοδιαγράμματος και διαδικασιών ορισμού νέων Οργάνων Διοίκησης του ΦοΔΣΑ Θεσσαλίας ΑΕ ΟΤΑ.

-Στην ρητή διατύπωση χρονοδιαγράμματος και διαδικασιών έγκρισης Νέου Καταστατικού με αλλαγή έδρας του ΦοΔΣΑ Θεσσαλίας ΑΕ ΟΤΑ

-Στην ρητή διατύπωση χρονοδιαγράμματος, έγκρισης νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας.

-Στην αποσαφήνιση και καθορισμό μεταβατικών διατάξεων για την υλοποίηση της Τιμολογιακής Πολιτικής του επόμενου έτους, χωρίς να υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση για τους δημότες.

  1. Να ζητήσει άμεσα από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, πέραν της απόσυρσης, ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΧΡΟΝΟΥ για την σύνταξη εκ νέου του σχετικού άρθρου, κατόπιν διερεύνησης και μελέτης των τεχνικο-οικονομικών και λειτουργικών στοιχείων των υφιστάμενων φορέων, για την διαμόρφωση ενός βέλτιστου, ρεαλιστικού και υλοποιήσιμου σεναρίου με δύο ή ένα ΦοΔΣΑ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας – όπως ακριβώς ισχύει και για την μικρότερη (σε έκταση, πληθυσμό και παραγωγή απορριμμάτων) Περιφέρεια της Κρήτης.
  2. Να υπάρξει άμεση ενημέρωση επί των ανωτέρω, όλων των βουλευτών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔ Θεσσαλίας, του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την συντονισμένη ανάληψη των όποιων πρωτοβουλιών αποφασιστούν περαιτέρω προς την κατεύθυνση διασφάλισης μίας ρεαλιστικής, δίκαιης, εφικτής και βιώσιμης πρότασης για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.»
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω