Για πρώτη φορά ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας με εγκύκλιό του ζητά από τους κατά τόπους Εισαγγελείς να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν περιστατικά έμφυλης βίας που τους καταγγέλλονται.

Με αφορμή την επισήμανση αυτή, τις ως σήμερα 13 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, αλλά και πλέον τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τέτοια φαινόμενα γενικότερα στην σύγχρονη κοινωνία και τα Μέσα Ενημέρωσης, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Μένουμε Πρώτο” και την Έλενα Καραγιάννη, μίλησε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Εγκληματολόγος και Συγγραφέας.

Οπως λέει, πάντα υπήρχαν τέτοια φαινόμενα. Τώρα όμως τους δίνεται από τα Μέσα ενημέρωσης η πρέπουσα σημασία. Κοιτάμε πλέον το φαινόμενο, το «δάσος». Δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι παγκόσμιο.
Στη Γαλλία δολοφονείται μία γυναίκα κάθε 3 ημέρες και ήδη ως σήμερα, το 2021 έχουν δολοφονηθεί 94 από τον σύζυγο ή τον σύντροφό τους. Οπου όμως κι αν συμβαίνουν, υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως το ότι η δολοφονία αποτελεί την κατάληξη χρόνιας κακοποίησης. Γίνεται κατά τη διάρκεια χωρισμού ή της ανακοίνωσης της επιθυμίας της γυναίκας να χωρίσει ή μετά τον χωρισμό από την αντίληψη μέσα στην οικογένεια του δράστη με την οποία μεγαλώνει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θελει και από το αίσθημα ιδιοκτησίας απέναντι στον άλλον.
Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε συνολικά.
Πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια και να υπάρχει δυνατότητα πρόληψης.

Όταν μια γυναίκα πηγαίνει στην Αστυνομία ή το αναφέρει στο περιβάλλον της, να μην απορρίπτεται.
Να μην μπαίνει στο συρτάρι τέτοια καταγγελία στο συρτάρι των Εισαγγελέων. Να μην παραμένουν στη βία επειδή δεν έχουν πού να πάνε οι γυναίκες που την υφίστανται.
Για να φύγουν από μια κακοποιητική κατάσταση πρέπει να αισθάνονται ότι θα πάνε κάπου που είναι προστατευμένες οι ίδιες και τα παιδιά τους.
Φορές αφαιρούν οι ίδιες τη ζωή του ανθρώπου που τις κακοποιεί ως τελευταία λύση, μετά από χρόνια κακοποίηση.
Το ότι ασχολούμαστε τόσο πολύ ως ΜΜΕ, ως Δικαιοσύνη, ως κοινωνία, αποτελούν σημάδι ότι μπορούν να γίνουν πολλά απ όσα δεν έγιναν χρόνια.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Περισσότερα Εδω