Στην αγορά του Βόλου περπάτησε το προηγούμενο Σάββατο, 10 Απριλίου, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, και συνομίλησε με καταστηματάρχες της περιοχής, ακούγοντας τους προβληματισμούς τους και τις παρατηρήσεις τους και ενημερώνοντάς τους για τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία.Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε σχετικά: «Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε ακόμα μία φορά τους επιχειρηματίες της πόλης, στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας που έχουμε όλη αυτή την περίοδο. Συζητήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους, ενώ συζητήσαμε και για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση απέναντι στην οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού. Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:
Κατ’ αρχάς, είναι σε εξέλιξη μέχρι τις 19 Απριλίου η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον έβδομο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021. Σε αυτό το πλαίσιο, το ύψος της ενίσχυσης για τις ωφελούμενες ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, ενώ το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις θα ανέλθει τουλάχιστον σε 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δευτέρας 12 Απριλίου, περισσότερες από 194.000 επιχειρήσεις έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, ενώ ο προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.
Δεύτερον, έχει αποφασιστεί η χορήγηση αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον Απρίλιο. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων σε σχέση με το παρελθόν, καθώς συμπεριλαμβάνονται και επιχειρήσεις μεγαλύτερου μεγέθους και άλλων νομικών μορφών σε σχέση με την αρχική εκδοχή του μέτρου. Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Η αποζημίωση διαμορφώνεται σε 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 0 έως 5 εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις 6 έως 20 εργαζομένων και 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους. Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των παραπάνω ποσών. Το κόστος της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναμένεται να ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ και η καταβολή αναμένεται να γίνει εντός Μαΐου, αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7. Προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν επαφές και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου το μέτρο να είναι εναρμονισμένο με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες περί ανταγωνισμού.
Τρίτον, ψηφίστηκε ήδη διάταξη για το νέο μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών. Σύμφωνα με το νέο μέτρο, κάθε ωφελούμενη επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών. Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, και χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.
Φυσικά, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και επιδεικνύουν συνεχώς την ετοιμότητά τους να παρέμβουν με νέα, στοχευμένα μέτρα, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Με τη συνεργασία όλων μας, θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα θέσουμε τα θεμέλια για μία πιο δυναμική οικονομία, χωρίς αποκλεισμούς».