Σαφώς μικρότερη είναι η φετινή παραγωγή κερασιών, με αποτέλεσμα η τιμή τους να έχει εκτοξευτεί ακόμη και στα 8 ευρώ το κιλό στα πρώιμα. Στην περιοχή του Πηλίου μόνο στα Κάτω Λεχώνια υπάρχουν πρώιμες ποικιλίες, ωστόσο, δεν έχουν βγει ακόμη στην αγορά του Βόλου. «Δύσκολα θα δούμε ντόπια κεράσια στην τοπική αγορά, καθώς η παραγωγή είναι γενικά μειωμένη και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του Απριλίου, αλλά και επειδή μεγάλος αριθμός αγροτών στο Πήλιο εγκαταλείπει τις καλλιέργειες οπωροφόρων λόγω υψηλού κόστους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων κ. Θωμάς Δάμτσας.
Ήδη τα πρώιμα κεράσια πωλούνται στα ράφια σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές για το βαλάντιο του μέσου Έλληνα, οι οποίες κυμαίνονται στην περιοχή των 7 έως και 8 ευρώ το κιλό.
Οι επόμενες δυο εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς το μέγεθος της συγκομιδής του Μαΐου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία των τιμών.
Ακόμη και στα ορεινά μέρη τα οποία δεν επλήγησαν από τον παγετό, υπάρχουν πληροφορίες πως παρατηρείται καρπόπτωση λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
Στην περιοχή του Πηλίου πρώιμα κεράσια καλλιεργούνται στην ουσία μόνο στα Κάτω Λεχώνια, ωστόσο, λόγω της μικρής παραγωγής, δεν πρόκειται να φτάσουν στα ράφια ντόπιων μανάβικων και σούπερ μάρκετ.
Στην αγορά του Βόλου αυτή τη στιγμή πωλούνται πρώιμα κεράσια από τις περιοχές της Πέλλας και της Αγιάς, με την τιμή να κυμαίνεται από 4,5 έως και 7,40 ευρώ το κιλό.
«Τα πρώιμα κεράσια στο Πήλιο είναι λίγα και δεν φτάνουν για να πουληθούν στην τοπική αγορά. Αργότερα τον Ιούνιο θα συγκομιστούν τα όψιμα, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να προβλέψει την τιμή πώλησης λόγω μικρής γενικά παραγωγής» τόνισε ο κ. Δάμτσας.
Περισσότερες εκτάσεις με κεράσια καλλιεργούνται στις περιοχές της Δράκειας, του Αγίου Λαυρεντίου, του Αγίου Βλασίου, της Γατζέας, ωστόσο, και εκεί οι παραγόμενες ποσότητες κάθε χρόνο μειώνονται, λόγω εγκατάλειψης των καλλιεργειών οπωροφόρων από τους αγρότες.
«Δεν ασχολείται πολύς κόσμος πλέον με τα οπωροφόρα γιατί δεν συμφέρει. Είναι μεγάλο το κόστος παραγωγής και δεν βγαίνουν ούτε τα έξοδα της χρονιάς, με αποτέλεσμα αυτού του είδους οι καλλιέργειες να φθίνουν χρόνο με τον χρόνο. Δυστυχώς τα βουνά είναι δύσκολες περιοχές και δεν μπορούν οι καλλιεργητές να συναγωνιστούν εκείνους που έχουν φυτέψει οπωροφόρα δέντρα σε επίπεδες εκτάσεις» επισήμανε ο κ. Δάμτσας.
Ο ίδιος, προσέθεσε ότι την ίδια τύχη με την καλλιέργεια κερασιών έχουν τα αχλάδια και τα ροδάκινα. «Μόνο τα μήλα και οι ελιές θα μείνουν στο τέλος στο Πήλιο».
Πάντως, οι παραγωγοί κερασιών στο Πήλιο εκτιμούν ότι το προσεχές διάστημα οι τιμές θα εκλογικευτούν, προκειμένου να συμβαδίσουν με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Να αναφερθεί ότι σε πολλές περιοχές της χώρας όπου καλλιεργούνται κεράσια, όπως η Πέλλα (Σκύδρα και αλλού), η παραγωγή έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τον παγετό, με αποτέλεσμα οι ποσότητες να θεωρείται ότι δεν θα είναι επαρκείς για την εγχώρια ζήτηση.
Γιώργος Ξυνός