Χρειάστηκε να περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια, από την παράδοση της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία, για να ξαναδεί η Λάρισα εκπρόσωπο στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο τελευταίος Λαρισαίος ήταν ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο ο οποίος στις 4 Νοεμβρίου του 2016, είχε αναλάβει επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, καθήκοντα υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Από σήμερα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Κέλλας, είναι ο έβδομος από τη μεταπολίτευση, Λαρισαίος, που αναλαμβάνει πόστο στο συγκεκριμένο υπουργείο, το οποίο κατά πολλούς θεωρείται και ως… “ηλεκτρική καρέκλα” για όσους εκλέγονται στον θεσσαλικό κάμπο. Ο κ. Κέλλας εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη ΝΔ στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου του 2012 και επανεκλέχθηκε τον Ιανουάριο, τον Σεπτέμβριο του 2015, τον Ιούλιο του 2019, καθώς και στις εκλογές του 2023 ως πρώτος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο.
Είναι γιατρός, αναισθησιολόγος. Υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, ενώ εξελέγη για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος Λαρισαίων το 2006, έχοντας διατελέσει αντιδήμαρχος, πρόεδρος οργανισμών, αλλά και εκπρόσωπος στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Διετέλεσε μεταξύ άλλων και αντιπρόεδρος στον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας.
Πριν από τους δύο προαναφερθέντες και μέσα στη ρευστή περίοδο των μνημονίων, στους τελευταίους ορόφους του κτηρίου στην πλατεία Βάθης, βρέθηκαν δύο ακόμη Λαρισαίοι, ο τότε βουλευτής του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού και εκπαιδευτικός Στέλος Ροντούλης, αλλά και ο νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Παιδείας Μάξιμος Χαρακόπουλος.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ 90 ΗΜΕΡΕΣ
Ο κ. Ροντούλης, ως υφυπουργός με υπουργό τον επιφανή ΠΑΣΟΚο Κώστα Σκανδαλίδη, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο επί της συγκυβέρνησης Ν.Δ. , ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ από τις 11 Νοεμβρίου του 2011 έως τις 10 Φεβρουαρίου του 2012, δηλαδή για διάστημα μόλις τριών μηνών. Αρκετά κινητικός και δραστήριος ων, έδειξε διάθεση να ακούσει κόσμο και να λύσει προβλήματα, αλλά σε μία περίοδο τόσο μικρή και άλλο τόσο πολιτικά συμπιεσμένη, δεν πρόλαβε να αφήσει το στίγμα της πολιτικής του στο υπουργείο.
ΤΑ “ΒΡΟΝΤΗΞΕ” ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ
Με την ιδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο “γαλάζιος” Μάξιμος Χαρακόπουλος παρέμεινε από τις 22 Ιουνίου του 2012 έως και την 31η Μαρτίου του 2014. Για την ακρίβεια, παραιτήθηκε στις 29 Μαρτίου, ενώ είχε θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έντεκα ημέρες νωρίτερα, στις 18 Μαρτίου. Αφορμή, η περίφημη “εργαλειοθήκη” του ΟΟΣΑ η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε την επιμήκυνση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος, κάτι που έβρισκε τον ίδιο κάθετα αντίθετο. Αυτό βέβαια ήταν η κορυφή του παγόβουνου, καθώς ήταν γνωστό τοις πάσι πως ο κ. Χαρακόπουλος δεν αντάλλασσε ούτε… “καλημέρα” με τον πολιτικό του προϊστάμενο, τότε υπουργό (και στηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ) Αθανάσιο Τσαυτάρη.
Ο ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΟΣ (ΔΙΣ) ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
Την εποχή που η “εκσυγχρονιστική” πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ μεσουρανούσε στη χώρα, αναβιώνοντας μία δεύτερη – μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου – χρυσή εποχή του σοσιαλισμού στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, ο τότε Ελασσονίτης βουλευτής Φώτης Χατζημιχάλης διετέλεσε δις υφυπουργός Γεωργίας, με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη. Την πρώτη από τις 9 Απριλίου του 2000 έως τις 24 Οκτωβρίου του 2001 και τη δεύτερη από τις 24 Οκτωβρίου του 2001 έως τις 10 Μαρτίου του 2004. Συνεργάστηκε με δύο υπουργούς, τον Γιώργο Ανωμερίτη στην πρώτη του θητεία και τον Γιώργο Δρυ στη δεύτερη, ενώ είναι μέχρι στιγμής ο μακροβιότερος Λαρισαίος στο υπουργείο Γεωργίας.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η… ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΣ
Γεννημένος στην Κοιλάδα του σημερινού δήμου Λαρισαίων, ο Θεόδωρος Στάθης υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της κεντροαριστεράς. Εκλέχθηκε βουλευτής Λάρισας με το ΠΑΣΟΚ από το 1981 ως το 1990, από το 1993 ως το 1996, και από το 1997 ως το 2000 (το 1997 αντικατέστησε το Νίκο Φλώρο, του οποίου η εκλογή ακυρώθηκε).
Στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας από τον Απρίλιο του 1986 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1987, αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού από τον Ιούνιο του 1988 μέχρι τον Μάρτιο του 1989, και υπουργός Γεωργίας από τον Σεπτέμβριο του 1995 μέχρι τον Ιανουάριο του 1996. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η θητεία του συνέπεσε με την ελληνοτουρκική κρίση του Μαρτίου 1987, την οποία χειρίστηκε μαζί με τον υπουργό Γιάννη Χαραλαμπόπουλο.
Το συγκλονιστικό με τον Θεόδωρο Στάθη είναι ότι ο πρώην υπουργός Γιώργος Λιάνης στη βιογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου που κυκλοφόρησε το 1998 με τίτλο “Ο τελευταίος αρχηγός”, έγραψε μεταξύ άλλων πως έχασε τον υπουργικό θώκο εξαιτίας του ότι δεν ήταν συμπαθής σε μία αεροσυνοδό – φίλη της τότε πρώτης κυρίας της χώρας, Μιμής Λιάνη!
ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Ο πρώτος Λαρισαίος που ανέλαβε χαρτοφυλάκιο στο υπουργείο Γεωργίας από τη μεταπολίτευση, ήταν ο δημοσιογράφος Χρήστος (Τάκης) Γραμματίδης, πατέρας του Γιάννου Γραμματίδη, προέδρου του πολιτικού φορέα “Νέα Πορεία, Νέα Ελλάδα”. Διετέλεσε υφυπουργός με υπουργό τον Θανάση Κανελλόπουλο από τις 10 Μαΐου του 1980, έως τις 17 Σεπτεμβρίου του 1981. Προερχόμενος από το χώρο του κέντρου, προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, έγινε βουλευτής και πήρε το υπουργείο μόλις έναν περίπου χρόνο “πέσει” η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον αείμνηστο Γεώργιο Ράλλη.
Ρεπορτάζ: Απόστολος Ράιδος
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις