«Το Λαογραφικό-Γεωργικό Εκθετήριο Ομολίου “Μαρίνος Αντύπας” αποτελεί ένα πραγματικό λαογραφικό κόσμημα. Τα εκθέματά του προβάλλουν με τρόπο παραστατικό μια ολόκληρη εποχή που πέρασε πιά στην ιστορία, ενώ ταυτόχρονα συνδέονται άμεσα με τα κοινωνικά γεγονότα των αρχών του 20ού αιώνα, και κυρίως την εξέγερση των κολίγων. Θεωρώ ότι αυτός ο χώρος, δίπλα στον τόπο ταφής του Μαρίνου Αντύπα, συνιστά την ιδανικότερη απότιση τιμής στον μεγάλο κοινωνικό αγωνιστή, που θυσιάστηκε για την δικαιοσύνη και την πρόοδο των αγροτών της Θεσσαλίας. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για τη δημιουργία και τη διατήρηση του Λαογραφικού -Γεωργικού Εκθετηρίου Ομολίου σε αυτήν την εξαιρετική κατάσταση, και με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να καλέσω τις διευθύνσεις των σχολείων να το εντάξουν στους προορισμούς των εκπαιδευτικών εκδρομών τους. Καλύτερο μάθημα ιστορίας του τόπου μας δεν θα μπορέσει να γίνει από την επίσκεψη σε αυτόν τον εδώ τον όμορφο εκθεσιακό χώρο». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την επίσκεψή του στο Λαογραφικό-Γεωργικό Εκθετήριο Ομολίου “Μαρίνος Αντύπας”, το οποίο στεγάζεται στο τέως κοινοτικό κατάστημα Ομολίου, στο χωριό όπου βρίσκεται και ο τάφος του Μαρίνου Αντύπα.
Ημερολόγιο Μικρασιατικής εκστρατείας
Ο Θεσσαλός πολιτικός συνεχάρη για την λειτουργία του μουσείου την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ομολίου κ. Ελένη Παλάκα, την πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου κ. Πάτρα Μυλωνά και τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ομολίου κ. Κωνσταντίνο Μυλωνά.
Σημειώνεται ότι στο μικρό μουσείο, που εγκαινιάσθηκε το 2007, επί δημαρχίας του κ. Δημήτρη Τσιτσέ, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Μαρίνου Αντύπα, φιλοξενούνται αγροτικά και κτηνοτροφικά εργαλεία προμηχανικού τύπου, εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων και αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής.
Ανάμεσα στα εκθέματα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ξεφύλλισε το στρατιωτικό ημερολόγιο Καμπίσιου, που στο χωριό τον φώναζαν «μαύρο καβαλάρη», στο οποίο περιγράφει την εμπειρία του από τον πόλεμο της Μικράς Ασίας. Όπως τον πληροφόρησαν το ημερολόγιο θα ψηφιοποιηθεί ώστε να είναι προσβάσιμο σε κάθε φιλίστορα. Αξίζει να αναφερθεί ότι μεταξύ των εκθεμάτων είναι κι ένας χάρτης της Θεσσαλίας του 1905 με την λίμνη Κάρλας πριν την αποξήρανση.
Στο τέλος της επίσκεψης στον βουλευτή και ιστορικό ερευνητή προσφέρθηκε το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ζιαβλιάκη «Το Ομόλιο: Τοπογραφία – Τοπωνύμια – Παρωνύμια – Διαδρομές».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις