«Μακαριώτατε, παρακολουθούμε πάντοτε τον εθνεγερτήριο λόγο σας και τις άοκνες προσπάθειές σας να υπάρξει μια δίκαιη λύση για το κυπριακό. Η Εκκλησία της Κύπρου, που διαχρονικά αποτέλεσε τον κύριο θεσμό που διατήρησε την ταυτότητα του κυπριακού ελληνισμού, είναι και σήμερα υπό την ποιμαντορία σας στην πρώτη γραμμή διεκδίκησης του αυτονόητου, μιας δίκαιης λύσης του κυπριακού, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, αναχρονιστικές εγγυήσεις, και με επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους. Εμείς με κάθε ευκαιρία προβάλλουμε στη διεθνή κοινότητα τις βεβηλώσεις και καταστροφές που υπόκεινται τα χριστιανικά μνημεία στις κατεχόμενες περιοχές, όπου επί μισό αιώνα επιχειρείται η εσκεμμένη παραχάραξη της ιστορίας». Με τα παραπάνω λόγια ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, προσφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, κατά τη συνάντηση που έλαβε χώρα στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής, στο πλαίσιο της επίσκεψης αντιπροσωπείας της ΔΣΟ στην Κύπρο για τις εργασίες τροποποίησης της Ιδρυτικής Πράξης του θεσμού. Στην αντιπροσωπεία, που φιλοξενείται από την Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτός του κ. Χαρακόπουλου, συμμετείχαν ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, βουλευτής, κ. Πανίκος Λεωνίδου, ο βουλευτής της Γεωργίας κ. Ηρακλή Κανταγκισβίλι, οι βουλευτές της Κύπρου κ.κ. Ευθύμιος Δίπλαρος και Μαρίνος Μουσιούττας και ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην προσφώνησή του τόνισε ότι δεν διεκδικούμε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από τα δικαιώματα που απολαμβάνει κάθε Ευρωπαίος πολίτης. Ευχαρίστησε δε την ΔΣΟ για τη σταθερή στάση που διατηρεί για την υπεράσπιση των δικαίων της Κύπρου, και ιδιαίτερα για την προστασία της χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο. Όπως υπογράμμισε «χρειαζόμαστε φωνές όπως η δική σας για να γίνεται γνωστό το πρόβλημά μας στη διεθνή κοινότητα, να ακουστούν τα δίκαιά μας. Και ιδιαίτερα εφέτος που κλείνουν 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή πρέπει με κάθε ευκαιρία να αναδεικνύεται το κυπριακό πρόβλημα».

Με την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ είχε συνάντηση, στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, με την Επιτροπή των Κατεχόμενων Δήμων, κατά την οποία έγινε λεπτομερής ενημέρωση για την κατάσταση των θρησκευτικών μνημείων στις κατεχόμενες περιοχές. Στη

συνάντηση εκ μέρους της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων συμμετείχαν ο πρόεδρος της και Δήμαρχος Κυθρέας δρ Πέτρος Καρεκλάς, οι Δήμαρχοι Λευκονοίκου κα Ζήνα Λυσάνδρου, Λαπήθου κ. Νεοπτόλεμος Κότσαπας, Ακανθούς κα Ελένη Χατζημιχαήλ, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Καραβά κ. Κώστας Κωνσταντίνου και ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κερύνειας κ. Άκη Βιολάρης.

Ο δρ Καρεκλάς στην εισήγησή του ευχαρίστησε την ΔΣΟ για την ευκαιρία αυτής της ενημέρωσης και τόνισε ότι ο αγώνας που διεξάγουν επί μισό αιώνα για την προστασία των μνημείων των κατεχόμενων δήμων και χωριών τους είναι αγώνας για πανανθρώπινα ιδανικά και αξίες. Επισήμανε δε ότι αν σε ένα έθνος εξαλειφθεί η κουλτούρα του τότε εξαλείφεται το ίδιο το έθνος. Όπως κατήγγειλε στα κατεχόμενα διεξάγεται μια συστηματική καταστροφή της δισχιλιετούς χριστιανικής παρουσίας, που έχει στόχο Εκκλησίες και Μονές, που αν δεν έχουν κατεδαφιστεί έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, στρατιωτικές αποθήκες, στάβλους, κλαμπ. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη μετατροπή της εκκλησίας της Αγίας Άννας στην Κυθρέα που, αφού έγινε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί, μετατράπηκε σε γυμναστήριο, και εκεί που κρέμονταν τα μανουάλια τώρα κρέμονται οι σάκοι του μποξ! Στα παραπάνω, η δήμαρχος Ακανθούς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συστηματική σύληση των νεκροταφείων, τα οποία ανασκάπτονται για την ανεύρεση πολύτιμων αντικειμένων, ακόμη και χρυσών δοντιών από γνάθους κεκοιμημένου! Επίσης, σημειώθηκε το παράνομο εμπόριο εικόνων, τοιχογραφιών και άλλων κειμήλιων, που γίνεται στα κατεχόμενα, και την αγωνιώδη προσπάθεια εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να αγοραστούν και να επαναπατριστούν.

Από την πλευρά του ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της Επιτροπής των Κατεχομένων Δήμων και υπογράμμισε ότι «το κυπριακό δεν είναι μόνο ζήτημα εισβολής και κατοχής, αλλά και ζήτημα καταπάτησης θρησκευτικών ελευθεριών καθώς οι χριστιανοί εκδιώχθηκαν από τις κατεχόμενες περιοχές και δεν μπορούν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στις εκκλησίες τους που βεβηλώνονται, καταστρέφονται ή αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους. Ο σεβασμός στα θρησκευτικά μνημεία πρέπει να είναι αυτονόητος. Ως ΔΣΟ αυτό το έχουμε αναδείξει και στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας στην Πόλη, και αυτό θα κάνουμε και για τα χριστιανικά μνημεία στα κατεχόμενα. Και θα ήθελα από κοινού να εξετάσουμε τη δυνατότητα έκθεσης φωτογραφιών με την κατάσταση των θρησκευτικών μνημείων των κατεχόμενων στις Βρυξέλλες, που πρότεινε ο σύμβουλος μας δρ Μυγδάλης. Σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε δίπλα σας σε αυτό τον δίκαιο αγώνα, που είναι αγώνας για κοινές πανανθρώπινες αξίες».

Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Κύκκου

Ακολούθως η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ έγινε δεκτή από τον Μητροπολίτη Κύκκου καὶ Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο στο Μετόχι της Ιεράς Μονής στην Λευκωσία. Στη συνάντηση παρόντες ήταν και ο πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Χρήστος Οικονόμου και καθηγητές της του τμήματος. Ο πανιερώτατος κ. Νικηφόρος στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για την κατάκτηση των δικαίων του, αλλά και στα πρώτα βήματα της ίδρυσης και λειτουργάς της ΔΣΟ, καθώς ο ίδιος υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών του θεσμού στο συνέδριο της Ορμύλιας το 1993. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στην αντιφώνησή του εξήρε το σημαντικό έργο της Μονής Κύκκου που είναι ταυτισμένο με αγώνες του κυπριακού ελληνισμού, αλλά και την αποστολή της Θεολογικής Σχολής σε μια εποχή που παγκοσμίως οι ανθρωπιστικές σπουδές βρίσκονται σε κάμψη.

Γεύμα Εργασίας με την Πρόεδρο της Βουλής

Ακολούθως, στα μέλη της ΔΣΟ παρετέθη επίσημο γεύμα από τον Μητροπολίτη Κύκκου, στο οποίο παρακάθισε και προσφώνησε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου. Στην προσφώνησή της η κα Δημητρίου υπογράμμισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων εκτιμά ιδιαίτερα το έργο που επιτελείται από την Οργάνωση και αναβαθμίστηκε υπό την ηγεσία του κ. Μάξιμου

Χαρακόπουλου, το οποίο και στηρίζει ποικιλοτρόπως. Αυτό αποδεικνύεται από την αναβαθμισμένη και έντονη παρουσία της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Κύπρου στις δράσεις της ΔΣΟ αλλά και στη συμβολή Βουλής των Αντιπροσώπων στην εκτύπωση χιλιάδων αντιτύπων του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο. Από την πλευρά του ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε την πρόεδρο της κυπριακής Βουλής για την έμπρακτη και διαρκή στήριξη της ΔΣΟ, εξήρε τη συμβολή της Κυπριακής Αντιπροσωπείας υπό τον επικεφαλής της κ. Πανίκο Λεωνίδου, και υπογράμμισε την ανάδειξη της ανάγκης προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στις κατεχόμενες περιοχές.

Στην Μονή Κύκκου και στον Τάφο Μακαρίου

Τέλος, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, προσκεκλημένη του Μητροπολίτη Κύκκου επισκέφθηκε την Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου, μια από τις τρεις μεγαλύτερες και ιστορικότερες Ιερές Μονές της Κύπρου, οι απαρχές της οποίας ανάγονται στον 11ο αιώνα. Στην Μονή η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο Μουσείο με τα σπάνια εκθέματα, που έχει ιδρυθεί, με σκοπό να συγκεντρώνει και όσα κειμήλια ή πολύτιμα αντικείμενα πωλούνται παρανόμως στο εξωτερικό από τις περιοχές των κατεχομένων. Επίσης, τα μέλη της αντιπροσωπείας προσκύνησαν στην Μονή την εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, που προέρχεται από Κωνσταντινούπολη, και κατά την παράδοση είναι αγιογραφημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Στη Μονή Κύκκου, που αποτέλεσε πνευματικό κέντρο της Κύπρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής τόσο στην διάρκεια του Βυζαντίου όσο και στους επόμενους αιώνες, μέχρι και σήμερα, διακόνησε ως δόκιμος μοναχός και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Τα μέλη της ΔΣΟ επισκέφθηκαν τον τάφο του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που βρίσκεται στο ύψωμα επάνω από την Μονή, πλησίον της εκκλησίας που έχει οικοδομηθεί στην θέση Θρονί.

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτ. 1-7. Επίσκεψη των μελών της ΔΣΟ στον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Κύπρου κ. Γεώργιο

Φωτ. 8-12. Ενημερωτική συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ με την Επιτροπική Κατεχομένων Δήμων στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων

Φωτ. 13-15. Επίσκεψη στο Μετόχι της Ι.Μ. Κύκκου στην Λευκωσία και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων με τον Μητροπολίτη Κύκκου κ. Νικηφόρο

Φωτ. 16, 17. Προσφωνήσεις στο Γεύμα Εργασίας με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου

Φωτ. 18, 19 Ξενάγηση στο Μουσείο της Ι.Μ. Κύκκου

Φωτ. 20. Τα μέλη της ΔΣΟ αποτίουν φόρο τιμής στον Τάφο του Μακαρίου

Φωτ. 21. Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ στη θέση Θρονί

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω