Χίλιοι και πλέον φοιτητές στον Βόλο και περίπου 2.000 φοιτητές σε ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μένουν για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος εκτός προγράμματος σίτισης. Επιπλέον 60 τουλάχιστον πρωτοετείς φοιτητές βρίσκονται εκτός εστίας στον Βόλο, με τις σπουδές να μοιάζουν με «Γολγοθά» για τις οικογένειές τους που παρουσιάζουν χαμηλά εισοδήματα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, φέτος με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους και τη δια ζώσης επαναλειτουργία των τμημάτων, οπότε και οι φοιτητές επέστρεψαν στις πόλεις των σπουδών τους, αιτήσεις προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα δωρεάν σίτισης κατέθεσαν 7.964 άτομα. Πρόκειται για φοιτητές όλων των ετών, απ’ όλες τις πόλεις στις οποίες υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα σίτισης.
Από το σύνολο των φοιτητών που κατέθεσαν αιτήσεις, δικαιούχοι με βάση εισοδηματικά κριτήρια αναδείχθηκαν 6.000. Σχεδόν 2.000 φοιτητές δεν παίρνουν την κάρτα δωρεάν σίτισης. Στον Βόλο αιτήσεις κατέθεσαν 3.084 φοιτητές και εγκρίθηκαν 2.000 κάρτες σίτισης για ισάριθμα άτομα, με περίπου 1.000 να μένουν εκτός.
Μάλιστα, την πλειονότητα των καρτών, περίπου 1.300, έλαβαν φοιτητές που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, όπως μέλη τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, ενώ τις υπόλοιπες περίπου 700 κάρτες έλαβαν φοιτητές με βάση εισοδηματικά κριτήρια με όριο στον Βόλο τα 12.015 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και τις 13.350 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά.
Οσοι φοιτητές μένουν εκτός θα πρέπει να φροντίσουν μόνοι τους για την κάλυψη της σίτισής τους, σε διαφορετική περίπτωση τους δίνεται η δυνατότητα σίτισης στο κεντρικό εστιατόριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, στη 2ας Νοεμβρίου ή στο βοηθητικό (Αργοναυτών 16) με αντίτιμο 2 ευρώ, που καλύπτει δύο γεύματα, μεσημεριανό και βραδινό.
Ξεπέρασαν τις 100 οι αιτήσεις για την εστία
Την ίδια ώρα, εκτός φοιτητικής εστίας μένουν και περίπου 60 πρωτοετείς φοιτητές. Για τη διαμονή στην εστία του Βόλου κατατέθηκαν περισσότερες από 100 αιτήσεις, ικανοποιήθηκαν όμως μόνο οι 40, όσα είναι και τα διαθέσιμα δωμάτια. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τελευταίος δικαιούχος που εντάχθηκε στην εστία παρουσιάζει ατομικό εισόδημα 2.500 ευρώ.
Ωστόσο και οι 60 φοιτητές που έμειναν εκτός, δεν σημαίνει ότι έχουν υψηλά οικογενειακά εισοδήματα και έρχεται ξανά στο προσκήνιο η ανάγκη ανάπτυξης και νέων εστιών για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών. Κάποιοι δεν πήραν το πολυπόθητο κλειδί για λίγα μόλις ευρώ.
Οσοι έμειναν εκτός θα πρέπει να φροντίσουν για την πληρωμή του ενοικίου και μόνο από τον ερχόμενο Μάρτιο και μετά θα μπορέσουν να καταθέσουν αιτήσεις για να διεκδικήσουν το στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ.
Οι σπουδές μοιάζουν με «Γολγοθά» για δεκάδες οικογένειες. Φέτος, με την επαναλειτουργία δια ζώσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετά από δύο χρόνια εξ αποστάσεως μαθημάτων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι φοιτητές επέστρεψαν μαζικά στις πόλεις των σπουδών τους και εκτός από την υγειονομική κρίση βρίσκονται αντιμέτωποι με μία ακόμη πρόκληση. Αυτή της κάλυψης των βασικών αναγκών τους προκειμένου να σπουδάσουν στις επιστήμες που έχουν επιλέξει.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ