Ξεκίνησαν οι συνομιλίες στη Γενεύη, στο πλαίσιο της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, θα έχει διμερείς συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη. Στη διάρκεια της συνεδρίασης νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι η Ελλάδα, προσέρχεται στη συνάντηση αυτή με εποικοδομητική διάθεση και με καλή πίστη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Στο πρόγραμμα του κ. Δένδια είναι προγραμματισμένες  συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ καθώς και με τον Βρετανό ομόλογό του.

O απεσταλμένος της ΕΡΤ στη Γενεύη Nίκος Μελέτης έκανε λόγο για δύσκολη προσπάθεια διότι, όπως είπε, είναι διαμετρικά αντίθετες οι θέσεις των δυο πλευρών. «Αυτό φάνηκε και χθες αλλά και από τις τοποθετήσεις που έγιναν σήμερα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ δύσκολα βήματα για τον κ. Γκουτέρες διότι σήμερα με τις διμερείς επαφές και αύριο με την ολομέλεια της Άτυπης Πενταμερούς θα πρέπει να καταλήξει κάπου. Εξίσου δύσκολο φαίνεται το ενδεχόμενο να υπάρξει κοινή δήλωση των δυο ηγετών που θα αναφέρει και τη βάση λύσης του Κυπριακού».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην παρέμβαση του ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη συνάντηση αυτή με εποικοδομητική διάθεση και με καλή πίστη.

Επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, το πλαίσιο της οποίας πρέπει να είναι πλήρως συμβατό με τον Χάρτη του ΟΗΕ, τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή μια Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία, καθώς και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ειδικά ως προς το τελευταίο σημείο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στην λήψη αποφάσεων εντός της ΕΕ, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε εναλλακτικής εκτός του ανωτέρω πλαισίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αναφερόμενος στο καθεστώς των εγγυήσεων, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την κατάργηση του αναχρονιστικού αυτού συστήματος και της δυνατότητας επέμβασης τρίτων χωρών, καθώς και της πλήρους απομάκρυνσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί.

Τι λέει για τη συμμετοχή στην Πενταμερή ο Μ. Τσαβούσογλου

«Παρείχαμε πλήρη στήριξη στο όραμα και την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη Γενεύη όπου διεξάγονται οι συνομιλίες στο πλαίσιο της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης. Και συμπληρώνει: «Εξηγήσαμε γιατί η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή. Μία δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των δεδομένων του νησιού».

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έχει διμερείς συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη. Η διαδικασία μπαίνει σε βαθιά νερά με σειρά συναντήσεων, οι οποίες μέχρι το βράδυ ενδεχομένως θα δώσουν κάποιο αποτέλεσμα στην όλη προσπάθεια.

Η επίσημη ενημέρωση από την κυπριακή Προεδρία αναφέρει ότι αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και τις 20:00.

Απόψε, στις 22:00 (ώρα Ελλάδας και Κύπρου), ο κ. Γκουτέρες θα παραθέσει δείπνο με συμμετοχή 1 συν 1. Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύει στο δείπνο ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Από την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (27/04) στη Γενεύη, προκύπτει ότι στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών το απόγευμα της Τρίτης τέθηκε η αναφορά του (Γκουτέρες) πως σε περίπτωση αδιεξόδου, ο κ. Γκουτέρες θα επιστρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τους όρους εντολής που έλαβε για το Κυπριακό.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΓΓ μοιράστηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την σκέψη του αυτή, ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης, Μανιάνα Καλογεράκη

Περισσότερα Εδω