Οι λέξεις είναι λίγες για να περιγράψουν τον τρόμο και το χάος που επικρατούν στο Αφγανιστάν από την ώρα που ο έλεγχος πέρασε στους Ταλιμπάν. Κατά χιλιάδες, προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ποδοπατήθηκαν άνθρωποι μέχρι θανάτου ενώ μητέρες δίνουν τα παιδιά τους στους ξένους στρατιώτες για να τα σώσουν. Σε μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση, το αμερικανικό πεντάγωνο επιτάσσει 18 εμπορικά αεροσκάφη για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των Αμερικανών από την περιοχή.
Χάος και απόγνωση στο Αφγανιστάν. Πολίτες με τις οικογένειές τους προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν στο εσωτερικό του αεροδρομίου. Η τραγωδία είναι αναπόφευκτη, κάποιοι ποδοπατούνται κι άλλοι παθαίνουν ασφυξία.
Το πρόβλημα δεν εστιάζεται πλέον στο να ελέγξει κανείς το πλήθος, αλλά το γεγονός ότι ο κόσμος «συνθλίβεται» αναφέρει ο δημοσιογράφος του SKY NEWS, Στούαρτ Ράμσεϊ.
Ακόμη επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έξω από το αεροδρόμιο, μεταξύ τους και ένα δίχρονο κοριτσάκι.
Είναι πολλές οι φορές που οι Ταλιμπάν πυροβολούν στον αέρα, για να δείξουν ότι ελέγχουν τους χώρους γύρω από το αεροδρόμιο. Ο εκπρόσωπος τους δηλώνει πως δεν φταίνε οι δυνάμεις τους για το χάος στο αεροδρόμιο, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τονίζει πως σχολεία και κολλέγια μπορούν να ανοίξουν και πάλι.
Δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να βγει μπροστά στην κάμερα, όσο και να το θέλαμε και να πει ότι θα μπορέσουμε να τους βγάλουμε όλους έξω, δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Χίπι.
Στο μεταξύ μία γυναίκα γέννησε μέσα σε ένα αεροσκάφος λίγες ώρες αφότου είχε φύγει με ασφάλεια από την Καμπούλ. Οι Αμερικανοί επιχειρούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τους πολίτες τους που έχουν απομείνει εκεί. Πλέον στις προσπάθειες εκκένωσης μπαίνουν και 18 πολιτικά αεροσκάφη, από διάφορες αμερικανικές εταιρείες. Θα λαμβάνουν κόσμο εκτός του Αφγανιστάν. Είναι μόλις η τρίτη φορά στην ιστορία που γίνεται κάτι τέτοιο.
Στα βόρεια της Καμπούλ, η μόνο περιοχή που δεν έχει πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν, η Παντζίρ εξακολουθεί να αντιστέκεται. Επικεφαλής των δυνάμεων εκεί ο γιος του Αχμάντ Σαχ Μασούντ, που ήταν από τους κύριους ηγέτες της αντισοβιετικής αντίστασης του Αφγανιστάν στη δεκαετία του 80. Διαμηνύει ότι δεν θα παραδώσει ποτέ τις περιοχές, ότι είναι έτοιμος αν χρειαστεί για πόλεμο και πως η μόνη λύση είναι ο διάλογος. Θα μπορούσε όπως λέει να δεχτεί μέλη των Ταλιμπάν σε μία μελλοντική κυβέρνηση.
«Υπερασπιζόμαστε όλη τη χώρα από μία επαρχία, αυτό ακριβώς συμβαίνει. Θέλουμε οι Ταλιμπάν να καταλάβουν πως η μόνη οδός είναι οι διαπραγματεύσεις και ο διάλογος.Δεν θέλουμε να ξεσπάσει πόλεμος» λέει.
Την ίδια ώρα η κριτική στην κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζεται. Ο Άντονι Μπλίνκεν τονίζει πάντως πως η Αλ Κάιντα έχει αποδυναμωθεί: «Η ικανότητα της Αλ Κάιντα να κάνει αυτό που έκανε στην 11η Σεπτεμβρίου, να μας επιτεθεί, να επιτεθεί στους συμμάχους μας από το Αφγανιστάν έχει μειωθεί κατά πολύ».
Ο Τόνι Μπλερ μιλά για βιαστική απόφαση. «Έχω τεράστιο σεβασμό για τον Τζο Μπάιντεν ως πρόεδρο και ως άνθρωπο. Μία πολιτική (κίνηση) δεν μπορεί να προκύπτει από ένα σλόγκαν, πρέπει να γίνεται με βάση τη στρατηγική» υπογράμμισε.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί πως δεν θα δεχτεί να φτάσουν στη χώρα του μαχητές με την κάλυψη του πρόσφυγα. «Δεν θέλουμε κάποιον μαχητή να εμφανιστεί σε εμάς μεταμφιεσμένος ως πρόσφυγας. Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε σταθερότητα στο Αφγανιστάν, με επαφές με τους συμμάχους μας, ακόμη και τους δυτικούς» τονίζει ο Ρώσος πρόεδρος. Επέκρινε παράλληλα τις προθέσεις δυτικών χωρών να στείλουν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν σε γειτονικές χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Σύνοδος των ηγετών της G7 την Τρίτη για το Αφγανιστάν
Μεθαύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη των χωρών της ομάδας G7 για το Αφγανιστάν. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά στο τουίτερ: «Είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να συνεργαστεί για να εξασφαλίσει ασφαλείς εκκενώσεις, να αποτρέψει μια ανθρωπιστική κρίση και να στηρίξει τον Αφγανικό λαό, για να διαφυλαχθούν όσα κερδήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια».
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, οι Ταλιμπάν τηρούν ως τώρα τις δεσμεύσεις τους για την παύση των πολεμικών ενεργειών, για αμνηστία για όλους όσοι στάθηκαν απέναντί τους και για την ομαλή μετάβαση στην εξουσία με τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για απαξίωση των Ηνωμένων Εθνών, μετά την πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία έως το τέλος του χρόνου.
Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ομιλία οπαδών του στην Αλαμπάμα χαρακτήρισε την αποχώρηση των Αμερικανών ως τη μεγαλύτερη ταπείνωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Στα χέρια των Ταλιμπάν το οπλοστάσιο των Αμερικανών
Εκτός από το Αφγανιστάν, αμερικανικά όπλα, αεροσκάφη και οχήματα βρίσκονται πλέον και αυτά στα χέρια των Ταλιμπάν.
Σε βίντεο φαίνονται μαχητές τους παρελαύνουν στην πόλη Καλάτ κρατώντας αμερικανικά αυτόματα όπλα ενώ φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα. Στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ, Ταλιμπάν δείχνει στην κάμερα αμερικανικό ελικόπτερο Black Hawk. Πυρομαχικά, όπλα ελεύθερων σκοπευτών, και τα θρυλικά Humvees στη διάθεση των ισλαμιστών μαχητών.
«Αυτό είναι πολύ κακό. Τώρα δε θα μπορούμε να ξεχωρίσουμε μια αυτοκινητοπομπή τρομοκρατών από μια αμερικανική αυτοκινητοπομπή» σχολίασε πρώην αξιωματούχος του στρατού των ΗΠΑ, Μάικλ Πρίτζεντ.
Τα νούμερα τρομάζουν. Από το 2003 έως το 2016, οι Αμερικανοί είχαν στείλει στους Αφγανούς μεταξύ άλλων 600.000 μικρά όπλα, 76.000 οχήματα, 208 στρατιωτικά αεροσκάφη και 174 Humvees.
Αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι χωρίς εκπαίδευση αεροσκάφη και ελικόπτερα είναι σχεδόν αδύνατο να χρησιμοποιηθούν από τους Ταλιμπάν. Για την Ουάσιγκτον όμως εγκυμονεί ένας άλλος κίνδυνος.
«Θα μπορούσαν να τα δώσουν ή να τα πουλήσουν σε εχθρούς της Αμερικής, όπως η Κίνα ή η Ρωσία και το Ιράν» λέει ο δημοσιογράφος του CNN, Μπράιαν Τοντ.
Ενώ η αποχώρηση των Αμερικανών βρισκόταν σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες, από τη βάση Μπαγκράμ, οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν χιλιάδες τόνους εξοπλισμού. Ωστόσο, η γρήγορη επέλαση των Ταλιμπάν, άλλαξε τον προγραμματισμό. Τουλάχιστον 5 στρατιωτικές βάσεις είχαν οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν, που πλέον βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Στο βίντεο φαίνονται εκατοντάδες όπλα που άφησαν Αφγανοί στρατιώτες και παρέμεναν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ χωρίς καμία φύλαξη. Επίσης, μαχητές των Ταλιμπάν φορούν τις στολές που άφησαν πίσω τους οι Αφγανοί στρατιώτες.
«Θα βγουν έξω με τον εξοπλισμό μας, τα όπλα μας, τις στολές μας και θα μπορούν να πείσουν οποιονδήποτε ότι έφτασε βοήθεια και στην πραγματικότητα θα είναι μια τρομοκρατική ομάδα» επισημαίνει ο Μάικλ Πρίτζεντ
Και οι φόβοι αυτοί φαίνεται πως επιβεβαιώνονται. Μοιάζουν με Αμερικανούς στρατιώτες, αλλά είναι η επίλεκτη ομάδα κομάντο των Ταλιμπάν η Μπάντρι 313. Προπαγανδιστικά βίντεο από την ομάδα άρχισαν να κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο.
«Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ότι οι Ταλιμπάν πήραν γυαλιά νυχτερινής όρασης. Έτσι μπορεί να εξουδετερώσουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να απομακρύνουν Αμερικανούς πολίτες τις ώρες που έχει σκοτάδι» ανέφερε το Fox News.
Ακόμη και μικρά drones βρίσκονται πλέον στην κατοχή των Ταλιμπάν. Το Πεντάγωνο σύμφωνα με το CNN προς το παρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αεροπορικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν προκειμένου να καταστρέψει αμερικανικό εξοπλισμό.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών συνεχίζει τον επαναπατρισμό Ελλήνων από το Αφγανιστάν. Χθες, επέστρεψε μέσω Λονδίνου, Έλληνας εργαζόμενος στα γραφεία του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ, ενώ νωρίς το μεσημέρι έφτασε στην Ελλάδα ο τρίτος κατά σειρά, μέσω Κατάρ.
Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή, ‘Αγις Μενούτης, Μαρία Αλεξάκη – Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου
Σχετικά Άρθρα: Στην Αθήνα έφθασε σήμερα ακόμη ένας Έλληνας από το Αφγανιστάν