Μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε ο Φώτης Σεργουλόπουλος στο περιοδικό Antivirus και τον Βασίλη Θανόπουλο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Coming Out (11 Οκτωβρίου) ο γνωστός παρουσιαστής μίλησε για τη δική του στιγμή που μίλησε ανοιχτά για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του.

(Το «coming out (of the closet)» αναφέρεται στη διαδικασία που περνούν τα LGBTQI+ άτομα για την αποδοχή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους και να μοιραστούν/ γνωστοποιήσουν την ταυτότητα αυτή με άλλα άτομα).

Διάβασε παρακάτω το σχετικό απόσπασμα:

Έγινε ποτέ κάποιο coming out στο περιβάλλον σου;

Και στη τηλεόραση όταν έγινε, εγώ το θεωρούσα περιττό. Γιατί πίστευα ότι ήταν κάτι ολοφάνερο και δεν αισθανόμουν την ανάγκη να μιλήσω για αυτό. Όπως και δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να μιλήσω στην οικογένειά μου, γιατί ερχόντουσαν οι φίλοι μου στο σπίτι, έβλεπαν οι γονείς μου με ποιους κάνω παρέα. Τα πάρτι, η διασκέδαση, τα άτομα… Ήμουν πολύ μέσα στην κοινότητα από νωρίς, οπότε ήταν κάτι αναγνωρίσιμο και κανονικό. Δεν υπήρχε αυτό το «ελάτε να σας πω». Θα μου έλεγαν «τι, να μας πεις, αφού το βλέπουμε…». Επίσης, από πολύ νέος έκανα σχέσεις. Ήταν ολοφάνερες οι σχέσεις μου. Ήταν μέσα στην οικογένειά μου.

Και πώς φτάσαμε στο τηλεοπτικό σου coming out και σε εκείνη τη συνέντευξη με τον Πέτρο Κωστόπουλο;

Θα σου μιλήσω ειλικρινά. Βαριόμουν πολύ να κάνω αυτήν τη συνέντευξη. Με είχε καλέσει ο Πέτρος και ενώ το είχα αποφύγει
πολλές φορές, σκέφτηκα «ας το κάνω να τελειώνουμε». Ξεκινάμε, συζητάμε κάποια πράγματα και πάμε σε διάλειμμα. Και εκεί που
βαριόμουν πάρα πολύ του λέω «Πέτρο, έχω κουραστεί να λέω τα ίδια και τα ίδια, δεν λέμε και κάτι παραπάνω;». Μου λέει «ξέρεις, τι θα ήθελα να ρωτήσω». «Ε, δεν το ρωτάς;», του είπα.

Δεν το είχα προετοιμάσει γι’ αυτό και όταν ξεκινάω να μιλάω βλέπεις ότι αρχίζει να με συνεπαίρνει όλο αυτό και να νιώθω μια ταραχή. Γι’ αυτό και λέω συνέχεια την ίδια φράση: «και να σου πω και κάτι…». Πρέπει να την έχω πει 15 φορές. Επίσης, δεν αναφέρω τη λέξη «γκέι». Δεν την αναφέρω, όχι γιατί δεν θέλω, αλλά γιατί η στιγμή αρχίζει και γίνεται δύσκολη. Αντιλαμβάνομαι την ώρα που μιλάω ότι θα γίνει σούσουρο. Και προσπαθώ την ώρα της κουβέντας να το ισορροπήσω, ώστε να μην είναι τόσο «τίτλος». Δεν είχε προετοιμαστεί τίποτα.

Πώς ένιωσες μετά από αυτό;

Ήμουν πολύ χαρούμενος. Και ήμουν πολύ χαρούμενος την επόμενη μέρα που είχα πάει θέατρο, την ώρα που παιζόταν η εκπομπή, και
βούιζε το κινητό μου από τα μηνύματα που δεχόμουν. Δεν ξέρω αν πρόκειται για μια ιστορική στιγμή αλλά ακόμη και σήμερα
άνθρωποι, με τους οποίους συνεργάζομαι, μου μιλούν γι’ αυτή. Οι περιγραφές των άλλων ανθρώπων για το πώς εξέλαβαν αυτή τη
στιγμή είναι ένα μεγάλο δώρο που έκανα στον εαυτό μου. Όχι γιατί με αποδέχτηκαν ή ότι έκανα κάτι γαμάτο, αλλά γιατί πήγα ένα βήμα παραπέρα. Για μένα και για μια κοινότητα που ίσως από τότε άρχισε να μιλάει πιο ανοιχτά. Ακόμη και έτσι, δε θεώρησα ότι είπα κάτι καινούριο για μένα.

Όσον αφορά στις ομοφοβικές δηλώσεις που έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα, ο Φώτης Σεργουλόπουλος απάντησε: «Είναι πραγματικά ανατριχιαστικό να παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό προσβολές, χυδαιότητες και επιθέσεις κατά των οικογενειών
μας από βουλευτές, δημάρχους και κριτές των πάντων με μία θρασύτατη ευκολία, προσβάλλοντας με τον τρόπο τους προσωπικά
δεδομένα και στοχοποιώντας ανήλικα παιδιά και ολόκληρες οικογένειες με ασύλληπτους χαρακτηρισμούς.

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έκανε, κάνει και θα κάνει παιδιά. Αυτό δεν θα σταματήσει ποτέ. Το μόνο που μπορεί να σταματήσει είναι η κακοποίηση και η αδιαφορία. Αυτό θα γίνει όταν έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον γάμο για όλους και ψηφιστεί από τους βουλευτές. Και τους καλώ να το κάνουν, γιατί είμαστε εδώ ανήκουμε στην πολιτεία και πρέπει να προστατεύσουν τα παιδία όπως οφείλουν».

Περισσότερα Εδω