Μοιράσου το αρθρο!
Ο κίνδυνος για μπλακ άουτ τον χειμώνα έχει επισημανθεί από ειδικούς και κυβερνήσεις, ιδίως από τη στιγμή που έκλεισε η στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου. Οι ελλείψεις σε ενέργεια δεν έχουν ξεπεραστεί, παρά τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών να εξασφαλίσουν αποθέματα. Οι μαζικές διακοπές ρεύματος είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε μπλακ άουτ και στην κινητή τηλεφωνία, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην αντέξουν τα δίκτυα.
Όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ του το Reuters, ειδικοί του κλάδου των τηλεπικοινωνιών φοβούνται ότι ένας βαρύς χειμώνας θα βάλει σε δοκιμασία την υποδομή των τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, αναγκάζοντας εταιρείες και κυβερνήσεις να προσπαθούν να προλάβουν τα χειρότερα.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αρκετά εφεδρικά συστήματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να χειριστούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, όπως ισχυρίζονται στελέχη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών.
Ήδη, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας, προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι επικοινωνίες δεν θα διακοπούν, ακόμη και αν οι διακοπές ρεύματος έχουν ως αποτέλεσμα να εξαντληθούν οι εφεδρικές μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες στις χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας ανά την επικράτεια στην ήπειρό μας.
Η Ευρώπη διαθέτει σχεδόν μισό εκατομμύριο πύργους τηλεπικοινωνιών και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εφεδρικές μπαταρίες που διαρκούν περίπου 30 λεπτά για να λειτουργήσουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Γαλλία: Θα εξαιρεθεί η κινητή τηλεφωνία από τα μπλακ άουτ;
Στη Γαλλία, ένα σχέδιο που προτάθηκε από τον διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας Enedis, περιλαμβάνει πιθανές διακοπές ρεύματος έως και δύο ωρών στο χειρότερο σενάριο, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές με γνώση του θέματος.
Τα γενικά μπλακ-άουτ θα επηρεάσουν μόνο τμήματα της χώρας εκ περιτροπής, σημειώνουν, ενώ οι βασικές υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία, η αστυνομία και η κυβερνητικές υπηρεσίες δεν θα επηρεαστούν, ανέφεραν οι πηγές.
Η Γαλλική Ομοσπονδία Τηλεπικοινωνιών (FFT), μια ομάδα λόμπι που εκπροσωπεί την Orange, την Bouygues Telecom και την Altice’s SFR, έβαλε στο κάδρο Enedis επειδή, δεν μπόρεσε να εξαιρέσει τις κεραίες από τις διακοπές ρεύματος.
Η Enedis πάντως ανέφερε σε δήλωση στο Reuters ότι όλοι οι τακτικοί πελάτες αντιμετωπίζονται ισότιμα σε περίπτωση έκτακτων διακοπών.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι μπορεί να απομονώσει τμήματα του δικτύου για την παροχή πελατών προτεραιότητας, όπως νοσοκομεία, βασικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και στρατός και ότι εναπόκειται στις τοπικές αρχές να προσθέσουν τις υποδομές τηλεπικοινωνιακών φορέων στη λίστα πελατών προτεραιότητας.
«Ίσως θα βελτιώσουμε τις γνώσεις μας για το θέμα μέχρι αυτόν τον χειμώνα, αλλά δεν είναι εύκολο να απομονώσουμε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας (από το υπόλοιπο δίκτυο)», δήλωσε ένας αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών που γνωρίζει τις συνομιλίες με την Enedis.
Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει ωστόσο τις συνομιλίες ανάμεσα στους ομίλους τηλεπικοινωνιών και την κυβέρνηση.
Σουηδία, Γερμανία, Ιταλία
Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες σε Σουηδία και Γερμανία έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους για πιθανές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στις κυβερνήσεις τους, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Η σουηδική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (PTS) συνεργάζεται με τηλεπικοινωνιακούς και άλλους κυβερνητικούς φορείς για την εξεύρεση λύσεων, όπως το τι θα συμβεί εάν η ηλεκτρική ενέργεια διανέμεται με δελτίο.
Η PTS χρηματοδοτεί ήδη την αγορά μεταφερόμενων πρατηρίων καυσίμων και κινητών σταθμών βάσης που συνδέονται με κινητά τηλέφωνα για να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος, δήλωσε εκπρόσωπος της.
Το ιταλικό λόμπι των τηλεπικοινωνιών δήλωσε στο Reuters ότι θέλει το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας να αποκλειστεί από οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος ή διακοπή εξοικονόμησης ενέργειας και θα το συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας.
«Οι διακοπές ρεύματος αυξάνουν την πιθανότητα βλάβης των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων εάν υποστούν απότομες διακοπές», δήλωσε ο επικεφαλής του λόμπι των τηλεπικοινωνιών Μάσιμο Σάρμι σε συνέντευξή του.
Ο ρόλος των εταιρειών
Την ίδια στιγμή, NOKIA και Ericsson συνεργάζονται με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να δουν τι θα κάνουν σε περίπτωση έλλειψης ρεύματος, ανέφεραν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
«Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην Ευρώπη πρέπει να αναθεωρήσουν τα δίκτυά τους για να μειώσουν την επιπλέον κατανάλωση ενέργειας και να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους», δήλωσαν στο μεταξύ τα στελέχη των τηλεπικοινωνιών.
Για να εξοικονομήσουν ενέργεια, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιούν λογισμικό για να βελτιστοποιήσουν τη ροή της κυκλοφορίας, δηλαδή να βάζουν τους πύργους σε «sleep mode» όταν δεν χρησιμοποιούνται και να απενεργοποιούν διαφορετικές ζώνες φάσματος.
Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών συνεργάζονται επίσης με τις κυβερνήσεις για να ελέγξουν εάν υπάρχουν σχέδια για τη διατήρηση κρίσιμων υπηρεσιών, σημειώνει το Reuters.
Στη Γερμανία, η Deutsche Telekom διαθέτει 33.000 κινητούς ραδιοφωνικούς ιστότοπους (πύργους) και τα κινητά της συστήματα έκτακτης ανάγκης μπορούν να υποστηρίξουν μόνο έναν μικρό αριθμό από αυτούς ταυτόχρονα, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Η Ευρώπη δεν διαθέτει γεννήτριες
Η Deutsche Telekom θα χρησιμοποιεί κινητά συστήματα τροφοδοσίας έκτακτης ανάγκης που βασίζονται κυρίως στο ντίζελ σε περίπτωση παρατεταμένων διακοπών ρεύματος, ανέφερε.
Η Γαλλία έχει περίπου 62.000 κινητούς πύργους και η βιομηχανία δεν θα είναι σε θέση να εξοπλίσει όλες τις κεραίες με νέες μπαταρίες, δήλωσε η πρόεδρος του FFT, Λίζα Μπελουλό.
Συνηθισμένες στην αδιάλειπτη παροχή ρεύματος για δεκαετίες, οι ευρωπαϊκές χώρες συνήθως δεν διαθέτουν γεννήτριες που να παρέχουν εφεδρική ισχύ για μεγαλύτερη διάρκεια.
«Είμαστε λίγο κακομαθημένοι ίσως σε μεγάλα μέρη της Ευρώπης όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι αρκετά σταθερή και καλή», δήλωσε στέλεχος του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. «Οι επενδύσεις στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας ήταν ίσως λιγότερες από ό,τι σε ορισμένες άλλες χώρες».