Μοιράσου το αρθρο!

Με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, χορηγείται άδεια μελέτης και δημοσίευσης του αρχαιολογικού υλικού (κινητών ευρημάτων, αρχιτεκτονικών καταλοίπων) και αρχειακού υλικού που προέρχονται από ανασκαφικές έρευνες στη θέση «Κάστρο Παλαιά» Βόλου.

Η άδεια χορηγείται στις κ.κ. Ευαγγελία Σκαφιδά, επίτ. Προϊσταμένη του Τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής έρευνας της πρώην ΙΓ’ Ε.Π.Κ.Α., και Αρτέμιδα Καρναβά, Επίκουρη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η μελέτη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τελικής δημοσίευσης του πενταετούς (2009-2014 ) ερευνητικού διεπιστημονικού Προγράμματος «Ο οικισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στον λόφο «Κάστρο Παλαιά» Βόλου στο μυχό του Παγασητικού κόλπου».

Το εν λόγω υλικό προέρχεται από τρεις ανασκαφικές έρευνες στη θέση «Κάστρο Παλαιά» Βόλου:
1. Των Δ. και Μ. Θεοχάρη στο «Κάστρο Παλαιά» Βόλου κατά τα έτη 1956, 1957, 1960 και 1961.
2. Του Γ.Χ. Χουρμουζιάδη κατα τα έτη 1978 και 1979 στον δημοτικό χώρο του Κάστρου Παλαιών, στη συμβολή των οδών Σουλίου και Φρουρίου.

3. Στο οικόπεδο Ευστ. Τσιάρα, στην οδό Παπακυριαζή κατά το 1991, στο χώρο του διατηρητέου Μύλου Λούλη στη συμβολή των οδών Μ. Γρηγορίου και Κρέοντος, Φερών και Σαρανταπόρου 2004, ιδιοκτησίας Ερμής Α.Ε. και στον απαλλοτριωμένο από το ΥΠΠΟ χώρο του κτιριακού συγκροτήματος μυκηναϊκών χρόνων κατά τα έτη 2009 ως 2014, επί της οδού Λαχανά.

Η άδεια χορηγείται για πέντε έτη από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης οι μελετήτριες να καταθέσουν ένα αντίτυπο της δημοσίευσής τους στην ΕΦΑ Μαγνησίας για ενημέρωση και εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης της, καθώς και στη Διεύθυνση Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων.

Περισσότερα Εδω