Kαθυστερήσεις στη συγκομιδή και στην εμπορία φρούτων και λαχανικών λόγω της μειωμένης ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά – εκτός της αγοράς των βαλκανικών χωρών που η ζήτηση παρέμεινα σχετικά ομαλή λόγω Πάσχα – σημειώθηκαν την εβδομάδα από 9 Απριλίου έως τις 15 Απριλίου 2022. Έτσι, οι ροές των εξαγωγών μέχρι 15/4/2022 παρουσιάζουν σημαντική μείωση έναντι της αντίστοιχης περσινής, της τάξης του 16,1%.
Στα εσπεριδοειδή η συγκομιδή ήταν ελάχιστη και κυρίως αφορούσε την εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas, o καρπός συνεχίζει να ωριμάζει στο δέντρο και αρχίζουν να πέφτουν οι πιο ώριμες ποικιλίες.
Αντίθετα, στις φράουλες η έλλειψη εργατικών χεριών κατά την συγκομιδή, έφερε προβλήματα παρά την αυξημένη ζήτηση των αγορών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου από την 1η έως τις 14 Απριλίου 2022 οι εξαγωγές φράουλας ανέρχονται σε 36.519 τόνους έναντι 33.268 τόνων την προηγούμενη χρονιά, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,8%.
Μειωμένες καταγράφονται οι εξαγωγές και στις ντομάτες, φτάνοντας του 13.337 τόνους έναντι των 16.291 τόνων της περασμένης χρονιάς.
Για τα πορτοκάλια η ροή εξαγωγών είναι πάρα πολύ χαμηλή, η ζήτηση είναι χαμηλότερη, η κατανάλωση επίσης και οι τιμές πιέζονται ακόμη περισσότερο. Συγκεκριμένα, η εξαγωγή πορτοκαλιών έως στις 15 Απριλίου 2022 άγγιξε τους 235.175 τόνους έναντι των 290.852 τόνων που ήταν πέρσι.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-15/4/22 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 51.046 τόνους, σημειώνοντας μείωση κατά 25,6% σχετικά με την προηγούμενη χρονιά.
Από 1/9/2021 έως και 15/4/2022 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, αφορούσαν 180.283 τόνους καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ τόσο σε αξία όσο και σε τονάζ σημειώνοντας αύξηση κατά 12,2%.
Προκλήσεις από την υποχρεωτική υποβολή φυτοϋγειονομικού πιστοποιητικού
Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις εταιρείες του κλάδου που εξάγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται μετά την 1η Ιουλίου. Μέχρι στιγμής, όπως εξηγεί ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, τα περισσότερα από τα προβλήματα έχουν σχέση με διοικητικές προσαρμογές (τελωνείο, logistics, συσκευασία κ.λπ.), ενώ από τον Ιούλιο, που η υποβολή φυτοϋγειονομικού πιστοποιητικού θα καταστεί υποχρεωτική «αυτό θα είναι τόσο πρακτικά όσο και διοικητικά προκλητικό. Χρειάζεται οι εξαγωγικές εταιρείες να είναι καλά προετοιμασμένες, ενημερωμένες και να επιδιωχθεί συντονισμός μεταξύ εισαγωγέων και εξαγωγέων. Σημαντικό είναι να υπάρχει γνώση για τους δασμούς που θα υποβληθούν οι εξαγωγές. Πολλές εταιρείες του κλάδου στην χώρα μας είναι εξοικειωμένες με τα διοικητικά καθήκοντα που συνεπάγεται η εξαγωγή εκτός ΕΕ, οπότε σίγουρα θα προσαρμοστούν σε αυτό και με τις εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεδομένου ότι η ημερομηνία υλοποίησης έχει πολλές φορές αναβληθεί πολλές εταιρείες έχουν ήδη κάνει τις προετοιμασίες», λέει χαρακτηριστικά.
Εκτιμά δε, ότι θα υπάρξουν προβλήματα τους πρώτους μήνες, ενώ επισημαίνει ότι αναζητούνται λύσεις σε διαρθρωτικά προβλήματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις εξαγωγές: «Πρέπει να ενισχυθούν οι αρμόδιες φυτουγειονομικές υπηρεσίες με πρόσθετο προσωπικό για να μην έχουμε καθυστερήσεις και στην χώρα μας πριν την φόρτωση των προϊόντων μας. Σε ό, τι αφορά τους φυσικούς ελέγχους στα σύνορα χωρών της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένονται επίσης προβλήματα. Φυσικά δεν πρόκειται να ελέγξουν όλα τα εμπορεύματα, διαφορετικά θα έχουν μεγάλες ουρές. Ο χρόνος διέλευσης των συνόρων είναι πολύ σημαντικός, ειδικά για ευπαθή αγαθά όπως τα φρούτα και τα λαχανικά».
Απαιτείται επείγουσα δράση από όλους για να μπορέσουν όσοι εμπλέκονται (εξαγωγείς και αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ) στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων να παρέχουν μια απρόσκοπτη, έγκαιρη υπηρεσία για τη διατήρηση του μεριδίου των εξαγωγών μας σε φρούτα και λαχανικά προς το Ηνωμένο Βασίλειο και αν είναι δυνατόν να διευρύνουμε το μερίδιο μας σ’ αυτήν, καταλήγει ο κ. Πολυχρονάκης