Ναυάγιο στο Λουξεμβούργο, παρατείνεται η αγωνία στην Ευρώπη. Ούτε αυτή τη φορά κατάφεραν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που συνεδρίασαν στο μικρό ευρωπαϊκό δουκάτο να βρουν μια λύση για ασφαλή προμήθεια και μείωση των τιμών φυσικού αερίου. Πάντως, η τιμή του αερίου εξακολουθεί να κινείται πτωτικά, συμπαρασύροντας και τη χονδρική τιμή του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη.

Με σημαντικές συγκλίσεις, αλλά χωρίς τελικές αποφάσεις ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, που συζήτησαν πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Πράγας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

«Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για τιμές του φυσικού αερίου, την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και μέτρα για το πώς θα προχωρήσει η από κοινού αγορά φυσικού αερίου» ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Συμφώνησαν κατ’ αρχάς στην ανάγκη κοινής αγοράς φυσικού αερίου. Κατεγράφη επίσης ευρεία σύγκλιση στην καθιέρωση δυναμικού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ο υπουργοί έχουν επίσης εκφράσει ευρεία στήριξη στην εισαγωγή ενός δυναμικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο θα περιορίσει τις υπερβολικές εκτινάξεις των τιμών σε περίπτωση πανικού των αγορών» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα.

Δεν υπήρξε ωστόσο συμφωνία ως προς τον μηχανισμό για την έλεγχο της τιμής του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας είχε ρίξει από νωρίς τις προσδοκίες.

«Με την κοινή αγορά τα κράτη μέλη δε θα ανταγωνίζονται ανεβάζοντας τις τιμές αλλά θα ρίχνουν τις τιμές. Κατά την άποψή μου αυτό είναι το κυριότερο και πιο αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση των τιμών, πιο αποτελεσματικό από ένα εν δυνάμει επικίνδυνο εργαλείο όπως ένα σταθερό πλαφόν» είπε ο υπ. Οικονομίας και Κλιματικής Δράσης. Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Κατά την παρέμβασή του, ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έδωσε έμφαση στην ανάγκη ταχείας κοινής απάντησης καθώς, όπως δήλωσε οι μεγάλες μειώσεις που παρατηρούνται στις τιμές του φυσικού αερίου και το TTF οφείλονται στο ότι οι αγορές προεξοφλούν το γεγονός ότι η Ευρώπη θα αναλάβει δράση και θα επιβάλλει πλαφόν.

«Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ ζήτησα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άμεση εξειδίκευση των μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου. Με ενότητα και αποφασιστικότητα η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση» ανέφερε σε ανάρτησή του.

Κι ενώ η υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων παραπέμπεται σε νέο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν για την ακρίβεια. Χαρακτηριστική η έκκληση Γερμανού πολίτη στον Καγκελάριο Σολτς: «δίνω 8 ευρώ για ένα ντονέρ! Μίλα στον Πούτιν! Θέλω να το πληρώνω 4 ευρώ, σας παρακαλώ!».

Γαλλία, Τσεχία: «Χάνουμε χρόνο» – Γερμανία: «Ασάφειες στο ιβηρικό μοντέλο»

Έντονο φαίνεται ότι ήταν το Συμβούλιο Ενέργειας με αρκετές χώρες να τονίζουν ότι έχει χαθεί χρόνος και πρέπει να υπάρξει εξέλιξη το συντομότερο δυνατόν και την τσεχική προεδρία να προετοιμάζεται για έκτακτο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου.

Μεταξύ των χωρών που μιλούν για καθυστερήσεις είναι η Γαλλία η οποία σημείωσε ότι το μήνυμα των ηγετών προς την Κομισιόν ήταν ξεκάθαρο και πρέπει να προχωρήσει η όλη κατάσταση γρήγορα, ενώ στην κωλυσιεργία είχε εστιάσει και ο Τσέχος υπουργός το πρωί. Όσον αφορά στο πλαφόν, όπως ήταν αναμενόμενο η Γερμανία βρήκε κάποιες ασάφειες στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ενώ σχετικά με το ιβηρικό μοντέλο σημειώνει ότι το έγγραφο της Κομισιόν δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα αντί να λύνει τις απορίες. Δανία και Ολλανδία εξακολουθούν να βρίσκουν μειονεκτήματα στο πλαφόν με την Ολλανδία να αναφέρει ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά το πλαφόν στο TTF.

Από την άλλη βέβαια, υπάρχουν οι χώρες που θέλουν πλαφόν εδώ και τώρα όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Κροατία, το Βέλγιο και άλλες.  Μάλιστα, η Πολωνία αναφέρθηκε στον θετικό αντίκτυπο που είχαν στις αγορές τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Πηγή: ΕΡΤ, Λήδα Παπαδοπούλου – Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα 

 

Περισσότερα Εδω